Autor Wątek: Nęcenie ziarnem a metoda  (Przeczytany 4925 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
Nęcenie ziarnem a metoda
« dnia: 19.03.2016, 14:41 »
Witam, mam pytanie dotyczące metody. Mianowicie chodzi o to, czy jest sens używania metody w miejscach, które są nęcone dłuższy czas samymi ziarnami (kukurydza, bobik, łubin itp.). Nastawienie to leszcz oraz lin. Do tej pory używałem tylko ciężarka, a przynętami były kulki, pellety, kukurydza itp.

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Nęcenie ziarnem a metoda
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2016, 14:55 »
Powiem Ci, że w zeszłym roku na łowiskach PZW, kiedy temperatura wody była już dość wysoka, nęcąc ziarnami(mix kukurydza, konopie, bobik, groch, mrożone kulki cynamonowo-waniliowe własnej produkcji), miałem bardzo dobre wyniki stosując właśnie metodę. Podchodził mi ładny leszcz i przede wszystkim karp z zarybień jesiennych. Trafiły się także większe sztuki 6- 7 kg. Także polecam osobiście ten sposób. Chociaż jak dobrze wiemy, każde łowisko rządzi się swoimi prawami.
Tomek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 19.03.2016, 15:25 »
Jasne, że jest sens! Nęcisz ziarnami i ryba jest przyzwyczajona do miejsca. Rzucasz methode i jest idealna pułapka, jak wisienka na torcie :)
Dawid

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2016, 16:19 »
Necę calymi miesiacami ziarnem i zgadzam się z kolegami, którzy mówią, że na methodę będzie dobrze - ale są dwa warunki. Po pierwsze, dno nie może być pokryte bardzo miękkim mułem, w ktory wpadnie  podajnik. Owszem - ryby i tak go znajdą, ale będzie to dłużej trwało, gdyż najpierw będą wyżerać to ziarno zanętowe, które leży na wierzchu
Po drugie - nie można wtedy przestrzegać zasady, mówiącej o tym, by co kwadrans przerzucać zestaw, ja w ten sposób ciągle sobie płoszyłem większe ryby. Wydaje mi się, że mix w tym wypadku powinien być bardziej zwarty, tak by wytrzymywał o wiele dłużej na podajniku.
Pozdrawiam - Gienek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2016, 22:13 »
Więcej chyba dodać nie można :)
Pozdrawiam