Autor Wątek: Reflo Power Max do pickera?  (Przeczytany 8382 razy)

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Reflo Power Max do pickera?
« dnia: 22.03.2016, 17:10 »
Jak w temacie - używał ktoś tej żyłki? Używam Reflo Power do przyponów, ale do głównej jeszcze nie próbowałem. Ta przyponowa jest świetna.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Reflo Power Max do pickera?
« Odpowiedź #1 dnia: 22.03.2016, 19:21 »
Jest tu kilka osób, co używało/używa, i ja ją również jakiś czas temu zakupiłem, ale nie dotrwała spotkania z wodą :-[ została sprzedana :D jako nówka. Mi osobiście nie podpasowała, jest przegrubiona , jak dla mnie za sztywna i kiepsko mi się układała na szpuli . Ale zaznaczam, że miała być pod feederka, a nie pickera. Teraz mam żyłeczkę Guru Pulse Line i jestem mega zadowolony, mogę Ci polecić również żyłeczkę Drennan F&M, obie żyłeczki są do siebie parametrami zbliżone.
Z poważaniem Marcin

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22.03.2016, 19:44 »
A jaki rozmiar jej miałeś?

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 22.03.2016, 19:46 »
Się perchu na zawody szykujesz?  ;)

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22.03.2016, 19:50 »
Oj, chciałbym, ale ja wrócę akurat z Polski w trakcie zawodów :-( co nie znaczy, że się nie pojawię, bo raczej w niedzielę przyjadę! Szkoda, że nie będę mógł wtedy zacząć, bo bym Wam dokopał :-P

Offline Martinus

• Ekspert
Odp: Reflo power max do pickera?
« Odpowiedź #5 dnia: 22.03.2016, 22:07 »
A jaki rozmiar jej miałeś?

Jeśli chodzi o Prestona R.P.M. to 8 lb 0,26. W poprzednim sezonie 2015 używałem Drennan F&M również 8 lb 0,26 od kwietnia do października, tak mniej więcej od 4 do 6 dni w tyg. wypad nad wodę po ok 4 godz. na sesję i dopiero we wrześniu zauważyłem, że lekko się skręca i przy robieniu pętelek, dociśnięciu na max, pękała (ale tak zdarzyło mi się max 3 razy), cały sezon na tej samej żyłce!! Teraz też mam 8 lb, ale 0,25 tak ma ta żyłeczka z Guru .

Przy ok. 50 metrach zarówno żyłka z Drennana i Guru bardo ładnie pokazują brania tu dzież trącenia ryb na szczytówkę (2 - 3 oz ).
Z poważaniem Marcin

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22.03.2016, 22:25 »
Ja wziąłem to Reflo Power Max w rozmiarze 0.20 zanim zapytałem w sumie, hehe, a że wziąłem mniejszą średnicę, wiec może nie będzie aż tak źle?  Najwyżej będę miał nauczkę, choć wolałbym nie. Używałem do tej pory od paru lat Dragonowskiej Maxima match&feeder. Nie mam zarzutów do tel linki, uważam za najlepszą, jaka kiedykolwiek miałem.  Ale jej używam w feederach rzecznych oraz pod karpia, którego łowie okazjonalnie, choć złapałem sporo ładnych. Mój picker ma najcieższa końcówkę 3/4 oz, wiec tu jeszcze delikatniej, dlatego szukałem i szukam czegoś innego niż Maxima. Bo ona jest bardzo mało rozciągliwa, co jest zaletą przy feederze, ale nie wiem, czy byłoby przy tak lekkim pickerze. A ta Guru - jaki dokładnie model polecasz?

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 22.03.2016, 23:28 »
Też słyszałem, że te Dragonowskie Maximy świetnie się sprawdzają i są chwalone . A jeśli chodzi o Preston, myślę, że również będziesz zadowolony, część osób też je chwali, bo jeśli nie spróbujesz, to się nie dowiesz ;)

Polecam Guru Pulse/Line, żyłeczka sprzedawana po 300 m, ale jest marker, który wyznacza odległość 150 m (czyli 2 x 150 m).
Z poważaniem Marcin

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23.03.2016, 08:11 »
Najdrożej z całego zestawienia wychodzi preston.  najtańsza z przesyłka 6 f za 150m. Guru mam za 9f z przesyłka ale jest jej 300m czyli 2x więcej.  Maxima jednak jest nie do pobicia bo dostaje ja za 5f 300m. Wiec wychodzi najtaniej.  Jednak Maxima jak mówiłem jest używana przeze mnie jakieś 5 lat więc chce sprawdzić jak inne żyłki się spisują.  Szczególnie ze kupiłem Pierwszy picker w życiu :-)

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 23.03.2016, 08:19 »
No i właśnie o to chodzi , testy, testy i jeszcze raz testy :narybki:

Ja co sezon testuję inną , wcześniej pod typowego feedera a teraz pod methodę .
Z poważaniem Marcin

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 23.03.2016, 08:21 »
Oho Perchu ;) będzie gruby sezon? A nie myślałeś kupić tanią daiwe w szpuli 1000 coś metrów i zmieniać co parę wypadów?

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23.03.2016, 08:40 »
Ee tam Kop3k nie będę już kombinować bo itak kupiłem 2 :-P
Nie wiem dlaczego stwierdziłem ze do pickera i to lekkiego musi być jednak cieńsza i może trochę Bardziej elastyczna żyłka niż Maxima która ma prawie zerowa rozciągłośc. Do pickera chciałbym coś po środku.  Szczególnie ze mnie na targach poniosło i kupiłem chyba Najdroższego pickera od garbolino.  Mogłem za niego niec 2 model niższe które też są świetne ale jakoś ten mi lepiej leżał a ja chciałem coś co będę miał na lata mam nadzieje ;-) wiec ja ciągle testuje heh

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 23.03.2016, 08:46 »
Nie ma żyłki o zerowej rozciągliwości żyłki kosztujące po 40 f za szpule 300m mają rozciągliwość koło 10 %.
Pochwal się na jaką różdżke padł wybór ;)

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23.03.2016, 08:53 »
Garbolino tectra carp picker 9" :-)
Magia w ręce. TEstowalem z mańkiem na stoisku. Lekka ale piekielnie mocna.  No wiem ze nie ma takich zylek ale na elastycznych kijach bardziej Chodzi o odczucia niż o to jaka faktycznie jest według danych technicznych. Porównując do niektórych zylek to Maxima ma zero jak dla mnie.  a wiem ze to nie zero

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 23.03.2016, 08:54 »
Wiele sezonów używałem do matcha i DS- Dragona Maximy i sobie ja chwale, w tym roku zakupiłem Drennana Feeder i też jestem zadowolony, jednak na drugi kołowrotek feederowy nawinąłem Quantum Salsa i więcej jej nie kupie, brak tonięcia, twarda, i jakoś mi nie podeszła, w porównaniu do ww żyłek to jak maluszek do mercedesa, wiec ja osobiście Quantum nie polecam.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.