Autor Wątek: Zawody spławikowo-gruntowe techniką dowolną  (Przeczytany 14702 razy)

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zawody spławikowo-gruntowe techniką dowolną
« Odpowiedź #45 dnia: 09.04.2016, 21:43 »
Filip, skoro już wiesz, ze robaki i kuku działają, to ja proponuję zacząć właśnie od nich, a dopiero później, jak okaże się, że nie ma ryby, to przejść na pellet lub kulki. Gdybyś miał dwie wędki, to co innego. Zawody, to nienajlepszy czas na eksperymenty, chyba, że lubisz stawiać wszystko na jedną kartę
Robert

Offline Mareo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #46 dnia: 13.04.2016, 20:05 »
Podłączę się do tematu, ja też mam zawody 16.04 ale metodą spławikową, gdyby były dowolną to wybrałbym method feedera, czytałem ten temat i postanowiłem łowić tylko na odległościówkę na białe (czerwone) robaki i nimi też będę nęcił i tu moje pytanie, jakich robaków używać ,martwych czy żywych, chodzi o nęcenie i łowienie.Dodam jeszcze że na wariata chcę spróbować sfermentowanej kukurydzy którą będę oczywiście nęcił i łowił w innym miejscu.Z góry dziękuję za pomoc. Zapomniałbym napisać że nastawiam się na łowienie karpia ewentualnie lina.
Marek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 13.04.2016, 21:38 »
Jeszcze mam pytanie - a może zamiast zanęty Lorpio, użyć Swim Stim z DB? :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 13.04.2016, 21:51 »
Mareo, pooglądaj filmiki luka jak łowi na waggler'a, sporo się dowiesz :) Odpowiadając na Twoje pytanie, nęć martwymi, łów żywymi ..

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 13.04.2016, 22:16 »
Filip, skoro już wiesz, ze robaki i kuku działają, to ja proponuję zacząć właśnie od nich, a dopiero później, jak okaże się, że nie ma ryby, to przejść na pellet lub kulki. Gdybyś miał dwie wędki, to co innego. Zawody, to nienajlepszy czas na eksperymenty, chyba, że lubisz stawiać wszystko na jedną kartę

Na zawodach łowimy pkt. i zaczynamy od najdrobniejszej przynęty i albo zostajemy przy niej albo stopniowo pogrubiamy lub zmieniamy
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #50 dnia: 14.04.2016, 08:18 »
Mareo, do spławika tylko robaki żywe wchodzą w grę, chyba, że łowisz karpie przy brzegu :) Ryby, zwłaszcza te mniejsze o wiele bardziej wola żywe przynęty, na martwe częto nie będziesz miał brania. One się sprawdzają do łowienia z gruntu, gdzie wyglądają jak długo leżące już robaki. To domena ryb żerujących z dna jeść takie rzeczy, większe leszcze, liny, karpie, karasie w to wejdą. Jednak żywe przyciągają wszystko. Bardziej pokombinowałbym nad kolorem, może uda Ci się zdobyć w kolorze czerwonym? Często ma to wpływ...
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #51 dnia: 14.04.2016, 08:45 »
Tylko, że żywe robactwo, przy nęceniu na odległościówkę (ręką czy procą) bardzo szybko rozbije kule. Albo nie dolecą do celu, albo bardzo szybko się rozpadną, robaki pouciekają z łowiska i będzie kaszana. Do zanęty tylko i wyłącznie martwe albo pół martwe. Można je zrolować na sicie, można po prostu zgnieść jakimś pojemnikiem.

Zanęta pod odległościówkę:

0,5-0,7 kg zanęty
4 kg gliny
paczuszka zaparzonej kaszy kukurydzianej (ona ładnie klei).

Zanętę moczysz wcześniej. Jak jest dobrze nawilżona mieszasz z gliną. Do tego kasza kukurydziana (dobrze jest ją przetrzeć przez sito o dużych oczkach).
Zrolowane robactwo (pinki) do środka, jeśli masz do jockersa. Lepisz 25-30 kulek (do procy i nęcisz) ewentualnie jak rzucasz ręką do 10-12 większych.
Jak brania ustają to w miejsce nęcenia 2-3 kuleczki z procy i tak regularnie przez całe zawody. Jak chcesz łowić karpie i liny do robactwa musi być odpowiednio pod łowione ryby.
Nie możesz jednak przesadzić bo j.w. kule Ci się porozpadają bardzo szybko.
Do mieszanki możesz wrzucić garść ziaren kukurydzy czy jakieś inne dodatki jeśli masz taką ochotę i sprawdza się to na danym łowisku.
Wszystko zależy od tego co to za łowisko, ile tych karpi tam jest i czy faktycznie biorą. Bo może się okazać, że wygra gościu z 5 płotkami czy 2 jazgarzami co nie jest rzadkością na zawodach.

Grzegorz

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 14.04.2016, 08:55 »
Gdybyś miał ochotę zabawić się w kilera robaków to masz do dyspozycji: Topienie,Duszenie, Mrożenie i Parzenie robaków ;D
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #53 dnia: 14.04.2016, 09:00 »
Niby szukasz rad ,a uparcie trzymasz się swojej taktyki nie podpartej niczym.
Tak bez urazy oczywiście ;)
Najlepiej wszystko Ci wyjaśnił LUK .
a po drugie bez treningu to ciężko jest dobrać jakąkolwiek taktykę, nie masz , żadnego punktu odniesienia, czym można robić wyniki, jaka ryba jest pewna .
Bo właśnie tymi pewniakami robisz pkt i liczysz na bona .
Obserwujesz jeśli masz rybę za rybą w łowisko to nie zmieniasz nic a jesli sąsiedzi łowią to zmiana wedki i lecimy feederem.
Obserwuj ich oraz swoje łowiska co się dzieje, czy ryba się pokazuje pod wagglerem czy feederem.
Ja zawsze zaczynałem od spławika , aby nie zaliczyć zera, drobnica zawsze bierze i też można zrobić wyniki.
No trening sokoro zawody są 16.04 to 14 i 15 byłbym nad woda i szukał patentu na wygraną.
Feeder & spinning

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #54 dnia: 14.04.2016, 09:01 »
Polecam jeszcze sposób jak się zapomni sita.
Garść robaków  (nie jednego ) rolować w dłoniach przez 10 sec.
Tym sposobem możemy zabić około 100 robaków jednorazowo ( duży podajnik dennana do białych)

Offline Mareo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #55 dnia: 14.04.2016, 18:23 »
Dziękuję kolegom za pomocne odpowiedzi,wiem że zawody nie są odpowiednią porą na eksperymenty,ale chciałbym spróbować czegoś innego.Wszyscy w moim kole na zawodach walą na potegę zanętę oczywiście z gliną. Ja zainspirowany tym co pisze Luk chcę w jednym miejscu blisko brzegu nęcić systematycznie mało a często samymi robakami,a dalej od brzegu miksem kukurydzy,konopi,gliny i zanęty( myślę też o podaniu za pomocą spomba samej kukurydzy z konopiami).
Marek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #56 dnia: 14.04.2016, 18:26 »
O tej porze roku a dokładnie temperaturze wody ziarna nie będę samoistnie wypuszczać tłuszczu, pamiętaj je przygotować lekko w domu.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 14.04.2016, 18:29 »
Tylko, że żywe robactwo, przy nęceniu na odległościówkę (ręką czy procą) bardzo szybko rozbije kule. Albo nie dolecą do celu, albo bardzo szybko się rozpadną, robaki pouciekają z łowiska i będzie kaszana. Do zanęty tylko i wyłącznie martwe albo pół martwe. Można je zrolować na sicie, można po prostu zgnieść jakimś pojemnikiem.

Zanęta pod odległościówkę:

0,5-0,7 kg zanęty
4 kg gliny
paczuszka zaparzonej kaszy kukurydzianej (ona ładnie klei).

Zanętę moczysz wcześniej. Jak jest dobrze nawilżona mieszasz z gliną. Do tego kasza kukurydziana (dobrze jest ją przetrzeć przez sito o dużych oczkach).
Zrolowane robactwo (pinki) do środka, jeśli masz do jockersa. Lepisz 25-30 kulek (do procy i nęcisz) ewentualnie jak rzucasz ręką do 10-12 większych.
Jak brania ustają to w miejsce nęcenia 2-3 kuleczki z procy i tak regularnie przez całe zawody. Jak chcesz łowić karpie i liny do robactwa musi być odpowiednio pod łowione ryby.