Autor Wątek: Sonu Pellet O's  (Przeczytany 11114 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Sonu Pellet O's
« Odpowiedź #15 dnia: 26.03.2016, 02:00 »
Trudno jednoznacznie powiedzieć co jest lepsze, każdy z nas ma swoje typy. Ja na brzany i klenie wybieram się głównie z pelletami, bo te im najbardziej odpowiadają zazwyczaj. Do Metody wiele rzeczy się sprawdza, aczkolwiek przy czystszej częściej dumbellsy ( z racji koloru raczej), pellety zaś przy brudniejszej (intensywny aromat).

Czy kryl będzie lepszy od kraba lub pikantnej kiełbasy? Póki co uważam, że nie. Kiełbasa jest numerem 1, krab numerem 2. Ciemniejszy halibut lub ser czosnkowy jakoś mi się nie sprawdzają dobrze. Ale warto mieć wybór, bo nigdy nie wiadomo co rybom dopasuje bardziej, zwłaszcza, że teraz sporo zanęt lub pelletów zanętowych jest na bazie kryla już. W moim rankingu póki co kiełbasa i krab prowadzą.

Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #16 dnia: 26.03.2016, 09:23 »
Ja zauważyłem,ze kryllowe przynęty lepiej działają przy opadającej wodzie(mowa tutaj o rzece) warto mieć pełna gamę przynęt.Czasami co godzina ,to na co innego biorą :D

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 24.05.2016, 13:02 »
Mam pytanie dotyczące tych pelletów. Zastanawiam się nad zakupem z 2 opakowań tylko nie wiem jaki wybrać rozmiar.. Będę łowił na pzw i nastawiam się raczej na jakąkolwiek rybę, stąd myślę żeby wybrać jednak 8 mm. W związku z tym mam pytanie, jakich rozmiarów haczyków używacie do tych pelletów? 12 będzie dobry, czy raczej lepiej wybrać 14?
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 24.05.2016, 13:07 »
Co do haków to 12-14 w zupełności wystarczą Ci. Co do przynęt to uwierz mi że pellet 12mm łyknie leszczyk 25cm  :) . Najlepiej miec game przynęt 8,10,12mm  :) różna kolorystyka również przydaje się.
Krzysztof

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #19 dnia: 24.05.2016, 13:14 »
Co do haków to 12-14 w zupełności wystarczą Ci. Co do przynęt to uwierz mi że pellet 12mm łyknie leszczyk 25cm  :) . Najlepiej miec game przynęt 8,10,12mm  :) różna kolorystyka również przydaje się.

Wiem wiem, jednakże z racji bycia studentem i łowienia tylko w wakacje nie stać mnie na taką rozbieżność przynęt. Chyba, że ktoś zareaguje na mój post w temacie "Wymieńmy się przynętami". :P
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 24.05.2016, 14:28 »
A ja bym nie kombinował z kilkoma rozmiarami. Mam kiełbasę 8mm i na niego większość rybek siada. Mam też większy 12 ale założyłem kilka razy na włos, coś tam siadło ale wolę zaczynać od mniejszych. Duża ryba mały zawsze zassie a mała nie zawsze skusi się na wielki. Większy pellet to i potrzeba większego haczyka, dłuższego włosa. Takie jest moje zdanie.
10mm to chyba z tego nie ma .
Ostatnio zakupiłem przy okazji paczki czosnek i ser 8mm . Pellet jest słabo przewiercony nie przechodzi przez niego stoper. Konieczne jest rozwiercanie, miałem za małe wiertełko i potem przeciskanie stopera kończyło się pęknięciem pelletu na pół. Lipa straszna trzeba dobrać większe wiertło .

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 24.05.2016, 14:56 »
Ostatnio zakupiłem przy okazji paczki czosnek i ser 8mm . Pellet jest słabo przewiercony nie przechodzi przez niego stoper. Konieczne jest rozwiercanie, miałem za małe wiertełko i potem przeciskanie stopera kończyło się pęknięciem pelletu na pół. Lipa straszna trzeba dobrać większe wiertło .

A z kiełbasą 8mm nie masz tego problemu? U mnie również trzeba w kiełbasie 8mm wiercić.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 24.05.2016, 15:04 »
Ja powoli kończę z przygodę z pushstopem. Montuję na włosie gumeczki micro z drennana i pellecik 8 mm łykają bez problemu. Do tego maszynka Jaxona za kilka złotych i ogień. W kulkach wydrapuję pośrodku rowek i też na gumkę lecą.
Szybciej się taką gumkę zakłada niż pushstop i zero stresu, że coś pęknie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #23 dnia: 24.05.2016, 15:04 »
A ja bym nie kombinował z kilkoma rozmiarami. Mam kiełbasę 8mm i na niego większość rybek siada. Mam też większy 12 ale założyłem kilka razy na włos, coś tam siadło ale wolę zaczynać od mniejszych. Duża ryba mały zawsze zassie a mała nie zawsze skusi się na wielki. Większy pellet to i potrzeba większego haczyka, dłuższego włosa. Takie jest moje zdanie.
10mm to chyba z tego nie ma .

Użyj gumek ;) nie będziesz musiał się męczyć

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 24.05.2016, 15:07 »
U mnie problem z gumką jest taki, że mam dość duże oczka w podbieraku i z gumek ściągają mi przynętę (zazwyczaj wpada do wody) więc robią się w ten sposób spore straty ;)

Ale spróbuję z mniejszymi gumkami bo teraz mam chyba mini.
Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 24.05.2016, 15:15 »
U mnie jednak push stop ma przewagę nad gumkami, przynęty pewniej są mocowane... Najlepiej mieć i to i to :)
Lucjan

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #26 dnia: 24.05.2016, 15:26 »
U mnie nr jeden to pikantna kielbasa i ser-czosnek, na jedno i na drugie połapałem już trochę ładnych leszczy i karpi, na ser-czosnek 8mm ładnie mi wchodziły grube płocie, na majówce podczas wizyty na stawach hodowlanych, nikt nic nie łapał, a ja ze znajomym na pikantna kiełbasę(8,12 i 14mm) ciągnęliśmy karpiki jeden za drugim, zapomniałem wziąć pellet ser-czosnek i nie przetestowałem na tej wodzie, ale myślę ze tez by dawał rade.
Na ser czosnek więcej ryb to leszcze i płotki, a na kiełbachę częściej wieszają sie karpie. Co do zapachu Crab to testy wkrótce :)
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #27 dnia: 24.05.2016, 15:29 »
Własnie w pelletach z kiełbaską mam większe otwory spokojnie przechodzą stoperki od drennana i prestona bez rozwiercania. I mam dwa pudełka kupowane w różnym czasie.
Wolę stoperki bo nieraz sobie przekłuję dendrobenę lub dwa ziarnka kukurydzy.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 24.05.2016, 15:52 »
To ja mam chyba jakieś wybrakowane chociaż łowne :)

Ogólnie nie mam z tym problemu bo kilka sekund i dziura jest wystarczająca chociaż 2 lub 3 mi pękły bo była za mała.
Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 24.05.2016, 16:04 »
Pushstop,ma u mnie niepodważalną pozycję. To nie tylko pellety i kulki. To również czerwony robak i kuku. Oraz kombinacje tych przynęt. Gumka ma ograniczone zastosowanie,co by nie powiedzieć.
Arek