Autor Wątek: Jak składacie wędkę 3-składową po zakończeniu łowienia?  (Przeczytany 9989 razy)

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jak składacie wędkę 3-składową po zakończeniu łowienia?
« Odpowiedź #15 dnia: 22.04.2016, 10:41 »
Ja również zawsze odcinam zestaw , zdejmuję też kołowrotek i chowam do torby, zajmuje mniej miejsca w pokrowcu na wędki przez co mogę ich spakować więcej - nigdy nie wiem czy będzie okazja na odległosiówkę, a może bat lub feeder. Często decyzję podejmuję jak juz jestem nad wodą, jak wiatr za silny to idę w feeder, jak jest ok to rozkładam matcha lub bacik.
Wiązanie zestawu od nowa to doatkowa pewnośc że początek zyłki jest świeższy, nie ma przetarć węzły są na nowo zawiązane.
Przy przeplataniu przez przelotki szybka kontrola czy z nimi wszystko ok, czy nie ma zaschniętych paprochów itd.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 22.04.2016, 11:12 »
Ja też zawsze wiąże zestawy od nowa. Lubię to robić. I zawsze wiąże to co akurat najbardziej mi będzie pasowało.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #17 dnia: 22.04.2016, 16:06 »
Pytanie do osób, które po łowieniu zwijają zestaw na drabinkę. Jak potem łączycie zestaw z żyłką główną?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 22.04.2016, 16:25 »
Rzadko mi się zdarza, ciąć zestawy po łowieniu. Składam wędziska(feeder) w harmonijkę(na zakładkę) . Po wyrównaniu składów spuszczam sprzęgło kołowrotka, niemal do zera,by mi minimalnie przesuwające się elementy,zbędnie nie naprężały zestawu. Jeśli to jest wymagane? Zmieniam przypony po sesji! Gdy nie ma brań,lub innych zdarzeń szkodzących żyłce? Zostają!
Arek

Offline ps

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #19 dnia: 22.04.2016, 18:22 »
Pytanie do osób, które po łowieniu zwijają zestaw na drabinkę. Jak potem łączycie zestaw z żyłką główną?

Węzeł baryłkowy i zostawić dłuższe wąsy, ale jeśli przelotki są naprawdę małe,
to się średnio sprawdza. Najlepiej zwinąć na drabinkę i nie ciąć.
Paweł

Offline zajcu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #20 dnia: 22.04.2016, 18:25 »

Ja używam takich gumek:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5495051959&reco_id=c3c2dde4-08a6-11e6-9d62-02acb1a4884a&ars_rule_id=201
Pozdrawiam Paweł.
„Nie oczekuj lepszych rezultatów, jeśli wciąż robisz to samo”
Albert Einstein

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #21 dnia: 22.04.2016, 18:31 »
Najłatwiej pokazać:
16 minuta
Łukasz Białas, Wałcz

Offline ps

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #22 dnia: 22.04.2016, 18:32 »

Ja używam takich gumek:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5495051959&reco_id=c3c2dde4-08a6-11e6-9d62-02acb1a4884a&ars_rule_id=201

Łowisz z amortyzatorem? ;D
Paweł

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #23 dnia: 24.04.2016, 20:29 »
Od jakiegoś czasu gdy głębokość łowiska nie przekracza 3 m przy matchówce 4,20 m do połączenia żyłki głównej z zestawem stosuję najmniejszy łącznik do tyczki, np. taki:

http://matchthis.pl/pl/p/Lacznik-STONFO-SUPER-APICALE-guma-zylka/770

Gotowe zestawy mam na drabinkach, dzięki czemu mogę się szybko dopasować do warunków panujących na danym łowisku, szczególnie  gdy muszę wybierać pomiędzy łowieniem w toni zestawem idealnie wyważonym lub na przystawkę z zestawem przeciążonym. Przy większych gł. pewnie trzeba zrobić zestaw na żyłce głównej. Co do składania wędki, to nie ma z tym wielkich filozofii - w kolejności - jeśli mam zamontowany w/w łącznik:
1. zwijam zestaw na drabinkę, odpinam łącznik
2. dla dodatkowej ochrony segmentów wędki na dolnik zakładam otulinę do rurek CO, naciętą wzdłuż na całej długości np. taką:

http://kociołcenowy.pl/otuliny-do-rur/1000-otulina-izolacyjna-czerwona-do-rur-28-6-2mb.html

3. odkręcam hamulec tak aby oddawał żyłkę z lekkim oporem
4. zaczynam składanie od segmentu szczytowego (łącznik zablokuje się na przelotce szczytowej)
5. segment szczytowy przykładam do środkowego i także go demontuję
6. oba składy przykładam do dolnika (zabezpieczonego otuliną) tak aby wzajemnie się nie dotykały
7. zakładam 2 rzepy - na samym szczycie składów i  na ich dolnej krawędzi
8. dokręcam hamulec, składam korbkę i "nieuzbrojone" wędzisko jest gotowe do spakowania w pokrowcu

W przypadku braku zamontowanego łącznika, gdybym jakiś zestaw chciał mieć na stałe np. przy zestawie przelotowym na duże głębokości czy feederze to procedura jest taka sama jak powyżej, z tym że w punkcie 1. obniżam stopery w kierunku przyponu, haczyk zakładam na jedną z przelotek segmentu szczytowego i lekko napinam żyłkę główną a dalej pkt. 2-8. wyglądają identycznie.  Ufff to pisanie... |-) już bym pewnie z 5 razy złożył wędkę :P
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #24 dnia: 30.04.2016, 20:59 »
Ja składam w następujący sposób. Kolejno rozkładam element i zbliżam go do części dolnika. Kiedy już mam 3 elementy razem spinam je rzepami do wędek. Jednym owijam wędkę u dołu , drugim na górze. Następnie odpinam wagglera z łącznika. Pozostaje nam cały zestaw. Biorę drabinkę do nawijania zestawów i na niej zaczynam nawijanie od haczyka strony. Kiedy już zestawik jest nawinięty,  drabinkę zbliżam do elementów wędki i owijam rzepem. W ten sposób wszystko jest razem i wkładamy do pokrowca. Nic nie trzeba odwiązywać, przecinać, zawiązywać itd. Bardzo prosty i fajny sposób. Dodatkowo na drabinkach zapisujemy jaki mamy zestaw , gr, itd
Grzegorz > Kołobrzeg