Autor Wątek: Ziarno zanętowe - miks  (Przeczytany 9954 razy)

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Ziarno zanętowe - miks
« Odpowiedź #15 dnia: 27.03.2016, 13:52 »
Uważam, że przy nęceniu ziarnem jednodniowym, dobrym rozwiązaniem jest zrobienie dywanu, a dopiero na nim kładzenie zestawu z zanętą na klipsie w jedno miejsce. Nie podawałem ziaren rakietą, tylko robiłem ziarna z ziemią i paroma pelletami o takiej konsystencji, aby rozbiło się o powierzchnie i wszystko swobodnie opadło na dno.   

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 27.03.2016, 20:19 »
Dziękuję za cenne uwagi. :thumbup:

Długość zasiadek jakie planuje to góra 6 godzin (no chyba, że ryba będzie bardzo dobrze współpracowała), a miejsce to woda stojąca/przepływowa.

Nie brałem w ogóle pod uwagę białych martwych robaków.

O ziarnach dla gołębi i chrupkach dla psów też myślałem. Z tymi pierwszymi na moich łowiskach, a w szczególności na Rogowie mogą być problemy ze względu na łabędzie i kaczki. Jak zwąchają taką karmę to jest po łowieniu.

Wypróbuję na pewno własne miksy jak i gotowce, szczególnie interesuje mnie groch z dodatkami.

Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #17 dnia: 27.03.2016, 23:24 »
Na lina groch to podstawa.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 27.03.2016, 23:37 »

Długość zasiadek jakie planuje to góra 6 godzin (no chyba, że ryba będzie bardzo dobrze współpracowała), a miejsce to woda stojąca/przepływowa.

O ziarnach dla gołębi i chrupkach dla psów też myślałem. Z tymi pierwszymi na moich łowiskach, a w szczególności na Rogowie mogą być problemy ze względu na łabędzie i kaczki. Jak zwąchają taką karmę to jest po łowieniu.

Wypróbuję na pewno własne miksy jak i gotowce, szczególnie interesuje mnie groch z dodatkami.

W magazynie SIG nr 4 zamieściłem kilka swoich sprawdzonych przepisów na miksy ziaren, może Ci się to przyda kolego. Artykuł ma tytuł - Nęcenie długoterminowe.
Pozdrawiam - Gienek

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 28.03.2016, 07:09 »

W magazynie SIG nr 4 zamieściłem kilka swoich sprawdzonych przepisów na miksy ziaren, może Ci się to przyda kolego. Artykuł ma tytuł - Nęcenie długoterminowe.

Czytałem, czytałem. :thumbup:

Radek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 29.03.2016, 21:30 »
Ja zwykle kładę do koszyka kukurydzę z puszki + konopie + pellet 4 mm. To taka wersja najwygodniejsza, bo wszystko można kupić gotowe. Mam jeszcze trochę puszek konopi. Kolega kupił większą ilość po dobrej cenie i dał mi trochę puszek. Kiedy ich nie miałem, to szykowałem sobie do słoików. Ogólnie lubię dodawać konopie. Mogą one skutecznie przytrzymać rybę na łowisku. Choć niektórzy twierdzą, że leszcze ich nie lubią. Jeśli jednak chodzi o lina, karpia, płoć, to takie drobne rozsiane ciemne ziarenka potrafią zatrzymać rybę w łowisku.
Chyba zawsze dodaję do koszyka czegoś grubszego. Rzadko kiedy łowię samą spożywką.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 29.03.2016, 21:55 »
Leszcze je lubią - ale mają wtedy rozwolnienie (może je brzuchy bolą?) i odpływają z nęconego łowiska.
Pozdrawiam - Gienek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #22 dnia: 29.03.2016, 23:12 »
Na leszcze sprawdzają się nasiona wyki. Miałem okazję spróbować kilka razy i daje bardzo dobre efekty. Same konopie przyciągają płocie, a leszcze zdecydowanie rzadziej.
Próbowałem używać wyki do zanęcania, a kolega obok konopi. Na haczyku białe robaki i brały tylko leszcze. Kolega wyciągał głównie płocie, a leszcze stanowiły tylko przylów.

Być może to kwestia przyzwyczajenia ryb przez innych wędkarzy. Na razie obserwacje dotyczą jednego miejsca i kilku wyjazdów.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #23 dnia: 30.03.2016, 00:18 »
Leszcze je lubią - ale mają wtedy rozwolnienie (może je brzuchy bolą?) i odpływają z nęconego łowiska.
To ja mam pomysł! Na leszcza konopie w zlewie z Loperamidu :D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 30.03.2016, 05:57 »

To dla mnie świetna informacja, bo leszczy łowić nie lubię, takie jakieś mało sportowe ryby. Wygną się tylko i zero frajdy z holu.

Ja zwykle kładę do koszyka kukurydzę z puszki + konopie + pellet 4 mm. To taka wersja najwygodniejsza, bo wszystko można kupić gotowe. Mam jeszcze trochę puszek konopi. Kolega kupił większą ilość po dobrej cenie i dał mi trochę puszek. Kiedy ich nie miałem, to szykowałem sobie do słoików. Ogólnie lubię dodawać konopie. Mogą one skutecznie przytrzymać rybę na łowisku. Choć niektórzy twierdzą, że leszcze ich nie lubią. Jeśli jednak chodzi o lina, karpia, płoć, to takie drobne rozsiane ciemne ziarenka potrafią zatrzymać rybę w łowisku.
Chyba zawsze dodaję do koszyka czegoś grubszego. Rzadko kiedy łowię samą spożywką.

Mateo jakiej firmy konopie stosujesz?

Radek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #25 dnia: 30.03.2016, 21:42 »
Mateo jakiej firmy konopie stosujesz?
Część puszek miałem z Bait-Techa, a cześć z Dynamite Baits.
Nie chcę generalizować, ale te z DB w przypadku moich puszek wyglądały o wiele lepiej. Może taka partia? Nie wiem.
Szanuję sobie te puszki i zamrażam zawsze, jeśli coś mi pozostanie. Zostały mi jednak tylko 2, więc potem będę musiał robić w termosie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 30.03.2016, 21:49 »
Dzięki.  :thumbup:

Radek

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #27 dnia: 31.03.2016, 22:34 »
Odnośnie ziaren dziś miałem w sumie do dyspozycji tylko miks ziaren z Trapera kukurydza pszenica konopie do tego method mix czerwony halibut i green beataine mieloną oraz pellet 2 mm basic Lorpio.
A że w samochodzie miałem feederka to zasiadłem na 3 godz na wodzie PZW jako przynęta tylko kulki zanętowe 8 mm truskawka i biały robaczek i powiem tak:
Było duże zasiedlenie na pobliskim zbiorniku ale siadłem zrobiłem 4 kule takie o średnicy 10 do 13 cm z miksu ziaren i method mixu a łowiłem na Prestony 15 g przypon Drennan gumka kuleczka lekko podcięta na gumkę i jeden biały do haka tak żeby był koło kulki i powiem Ci że miałem swoją rekordową płoć 35 cm i potem jeszcze parę mniejszych a karpi z jesiennego zarybienia tak samo z 7 chyba i nie wiem czy trafiłem w miejsce czy to ziarna zrobiły takie zamieszanie :)
Bo wszyscy wkoło narzekali na ciśnienie i inne warunki pogodowe bo czasem kropił deszcz i nic im nie brało ale w niedzielę na pewno to sprawdzę po raz drugi :)
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.