Autor Wątek: Pikantna Kiełbaska Sonubaits a Hot Demon Starbaits  (Przeczytany 14130 razy)

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
Jakiś czas temu zachwytem Sonubaits zakupiłem Pikantna Kiełbaskę,nie powiem że nie zabiła mnie zapachem ba zachwyciła,zanęta także, aczkolwiek kupiłem teraz HOT DEMON firmy Starbaits , jak dla mnie to jest ten sam zapach.Co wy na temat ,tych że zapachów.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Pikantna Kiełbaska Sonubaits a Hot Demon Starbaits
« Odpowiedź #1 dnia: 03.04.2016, 03:12 »
Po sukcesie pikantnej kiełbasy u Sonu kilka firm wypuściło podobne zapachy, pojawiły się takie aromaty, między innymi u  Bait-techa. Myślę, że będzie tego więcej :)
Lucjan

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 03.04.2016, 08:29 »
Chyba jednak Hot Demon SB był pierwszy ;)
Praktycznie firmy powielają swoich konkurentów. Pomimo, że byłem oficjalnym testerem Gold Carp Baits po zawiązaniu oczu nie potrafiłem odróżnić pop up  Extreme Squida od KrillBery ???
Donald i Prawdziwy Donalds to taki mały przykład.
Czasem jakiś jeden dodatek powoduje, że dane kulki są skuteczniejsze.

JK

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 03.04.2016, 09:04 »
Po sukcesie pikantnej kiełbasy u Sonu kilka firm wypuściło podobne zapachy, pojawiły się takie aromaty, między innymi u  Bait-techa. Myślę, że będzie tego więcej :)

Czyli to samo tylko w innym opakowaniu czy tak ? ;)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4 dnia: 03.04.2016, 09:07 »
Niekoniecznie, mini bolis spicy hybrid z Browninga "pachną jak sklep meblowy"... 8)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 03.04.2016, 09:09 »
Pisałem o rynku UK raczej. Pikantna kiełbasa okazała się hitem, potwierdzonym, i chodzi tu o pellety. Do dzisiaj jestem pewien, że to najlepiej sprzedające się z pelletów u Sonu z tej serii, zanęta również należy do killerów, zwłaszcza rzecznych (Spicy Meat).

Teraz kilka firm sprzedaje ten aromat, podczepiając się pod sukces pelletów z Sonu. Tak zrobił przynajmniej Bait-tech. Oczywiście nie Sonubaits zapewne wymyślił ten 'smak'...

Co do karpiowych rzeczy i firm, to mam duży dystans co do ich 'osiągnięć'. Słysząc, że killerem są kulki 'szczypiorek/kurczak' - czuję, jak ktoś nabija mnie w butelkę, zwłaszcza znając proceder 'kupowania' złowionych karpi przez firmy, wmawiających później, że złowiono go na tę a nie inną kulkę. Dla mnie póki co karp to prosiak, co zeżre wszystko, oczywiście wybierze pewne rzeczy przed innymi, ale cała ta otoczka 'co się sprawdza' to lekka ściema :) Sonubaits przynajmniej jest szczery, można sprawdzić samemu co podchodzi a co nie - na zanętach lub innych produktach nie będzie informacji o sprowadzaniu ryb z najdalszych części łowiska :D
Lucjan

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 24.01.2017, 19:18 »
Pikantna kiełbasa Bait- tech, miał okazję ktoś choćby powąchać ;) lub używać ?
Pozdrawiam
Jacek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 24.01.2017, 22:08 »
Nie jest to to samo co pikantna w pelecie sonu. Choć pachnie bardzo podobnie.
W większości przypadków nie zauważyłem jakiegoś super efektu. Wrażenie mam,  że nawet odwrotny od zamierzonego. 
Pewnie bym go użył do zrobienia kulek.

Marcin

Marcin

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
« Odpowiedź #8 dnia: 26.01.2017, 23:00 »
Pikantna kiełbasa Bait- tech, miał okazję ktoś choćby powąchać ;) lub używać ?
Kupiłem i używałem w ubiegłym sezonie. Rzeczywiście ma inny zapach niż ten od Sonu. Po prostu "pachnie" kiełbachą z grilla i jest bardzo intensywny. Poza tym jest bardzo tłusty i wydajny. Wystarczy niewielka ilość, aby pellety nim przeszły. Dolewałem go do pelletu lub miksu w momencie gdy nic się nie działo i nie ukrywam - czasem pomagał. Jeśli w jakimś sklepie jest promo to śmiało można brać, choć zauważam, że Lava Spicy Sausage daje lepszy efekt ;D
Pozdrawiam Seba

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #9 dnia: 27.01.2017, 08:48 »

Co do karpiowych rzeczy i firm, to mam duży dystans co do ich 'osiągnięć'. Słysząc, że killerem są kulki 'szczypiorek/kurczak' - czuję, jak ktoś nabija mnie w butelkę, zwłaszcza znając proceder 'kupowania' złowionych karpi przez firmy, wmawiających później, że złowiono go na tę a nie inną kulkę. Dla mnie póki co karp to prosiak, co zeżre wszystko, oczywiście wybierze pewne rzeczy przed innymi, ale cała ta otoczka 'co się sprawdza' to lekka ściema :) Sonubaits przynajmniej jest szczery, można sprawdzić samemu co podchodzi a co nie - na zanętach lub innych produktach nie będzie informacji o sprowadzaniu ryb z najdalszych części łowiska :D

Dopóki karpiowanie nie stało się tak popularne i firmy karpiowe nie zaczęły rosnąć jak grzyby po deszczu to nie było procederu "sprzedaży złowionego karpia na produkt danej firmy karpiowej". Kto wie jak będzie za parę latek będzie wyglądał rynek method feeder i czy też nie będzie dochodziło do różnych dziwnych sytuacji nad wodami, jeśli będzie w dalszym ciągu tak szybko się rozwijało jak teraz i powstanie coraz więcej firm z branży feeder.
PS. sorki za offtop
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #10 dnia: 27.01.2017, 09:20 »
Mam i używam zarówno peletu HD Starbaitsa jak i  SS od Sonu... wg mnie pachną zupełnie inaczej.
SS wg mnie najpierw daje po nozdrzach aromatem dymu wędzarniczego, później chorizo a na końcu delikatnie kwaskiem; w demonie na pierwszym planie czuć ostrość, później goryczkę - zupełnie jakbym wąchał mix chili ze świeżo mielonym pieprzem. Co do skuteczności - u mnie świetnie komponują się: H-demon z procy , kiełbacha na włos. Jak kiedyś zabrakło mi kiełbaski to z powodzeniem  montowałem też demony po 2 na gumkach na raz. Leszki nie wybrzydzały.

Pozdrawiam
Olo

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 27.01.2017, 10:39 »
Mam i używam zarówno peletu HD Starbaitsa jak i  SS od Sonu... wg mnie pachną zupełnie inaczej.
SS wg mnie najpierw daje po nozdrzach aromatem dymu wędzarniczego, później chorizo a na końcu delikatnie kwaskiem; w demonie na pierwszym planie czuć ostrość, później goryczkę - zupełnie jakbym wąchał mix chili ze świeżo mielonym pieprzem. Co do skuteczności - u mnie świetnie komponują się: H-demon z procy , kiełbacha na włos. Jak kiedyś zabrakło mi kiełbaski to z powodzeniem  montowałem też demony po 2 na gumkach na raz. Leszki nie wybrzydzały.
Bardzo cenne info-leci  :thumbup: Przy okazji: próbowałeś może SK30 lub RS1 z tej serii ??? Z opisu składu wynika, że mogą być bardzo ciekawe.  8)
Pozdrawiam Seba

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #12 dnia: 27.01.2017, 10:52 »
Mam Hot Demon. W poprzednim sezonie słabo się spisały, może dlatego ,że zacząłem stosować w pełni lata. W tym sezonie zacznę wczesną wiosną, w zimnej wodzie powinny być lepsze efekty. Sebula dzięki za info o Bait-tech :thumbup:, Chaotic Hot Demon rzeczywiście mocno czuć pieprzem :thumbup:
Pozdrawiam
Jacek

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 27.01.2017, 11:01 »
Mam Hot Demon ,w poprzednim sezonie słabo się spisały, może dlatego ,że zacząłem stosować w pełni lata.W tym sezonie zacznę wczesną wiosną ,w zimnej wodzie powinny być lepsze efekty.Sebula dzięki za info o Bait-tech :thumbup:, Chaotic Hot Demon rzeczywiście mocno czuć pieprzem :thumbup:
Nie ma sprawy  ;)
Pozdrawiam Seba

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #14 dnia: 27.01.2017, 14:37 »
Bardzo cenne info-leci  :thumbup: Przy okazji: próbowałeś może SK30 lub RS1 z tej serii ??? Z opisu składu wynika, że mogą być bardzo ciekawe.  8)

Takie łowienie spisuje mi się tylko na 1 wodzie pzw. gdzie muszę "walczyć" z dużymi stadami żarłocznych leszczyków by dobrać się do łopat.

SK30 miałem tylko pellet 6mm - nie mam jakoś przekonania do ziołowo-korzennych zapachów, próbowałem i na kilku wodach, a dwa razy tylko na sk30 połowiłem (na komercji) podczas treningu przed oraz podczas zawodów mojego koła - karasie wchodziły jak w nic innego. Finalnie skończył zmielony w zanęcie.
Pozdrawiam
Olo