Autor Wątek: Komercja w okolicach Poznania  (Przeczytany 10767 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
Komercja w okolicach Poznania
« dnia: 04.04.2016, 23:21 »
Witam, zna ktoś może jakąś ciekawą wodę komercyjną w okolicach Poznania?

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
Odp: Komercja w okolicach Poznania
« Odpowiedź #1 dnia: 04.04.2016, 23:32 »
Tu coś masz:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2797.0
I tutaj
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3591.0

Zagadaj do chłopaków i Ci na pewno powiedzą dużo.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 04.04.2016, 23:34 »
Hej, gdybyś zadał to pytanie w zeszłym roku, to powiedziałbym bez namysłu Różany Młyn, ale w tym roku zmienił się najemca i na razie jest kaszana tam. Generalnie, jeśli chodzi o fajne łowisko dla ambitnych, to ja polecę Jerzyn, wprawdzie jeszcze tam nie łowiłem, ale nad samym zbiornikiem już byłem na małym rekonesansie i wygląda obiecująco.
Z takich bliższych lokalizacji to jest Bogucin i Dąbrowa, ale to są typowe wanny i raczej łowienie tam po kilku wizytach nie może nas zaskoczyć niczym nowym, a do tego ryby są tam bardzo kapryśne - szczególnie w Bogucinie.
Robert

Offline wiksa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 05.04.2016, 00:11 »
Stawy na Debinie? W sumie to prawie centrum Poznania
http://www.stawydebina.pl/index.html

Marcin

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 05.04.2016, 07:54 »

Tam nigdy nie byłem, a to z faktu, że zazwyczaj łowię sam, a ww tym miejscu jest to wybitnie niewskazane :( mimo, że to centrum miasta
Robert

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 05.04.2016, 08:28 »
Zawsze można pojechać do Iwna.
Na stronie Leszcza poczytać można więcej o tym łowisku.
Robert

Offline skocznaryby

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Wędkuje w sprawdzonych miejscach
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 05.04.2016, 08:31 »
Szachty , Dąbrowa  Możesz zobaczyć u nas na stronce szerszy opis

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Rafał

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 05.04.2016, 09:28 »
Zawsze można pojechać do Iwna.
Na stronie Leszcza poczytać można więcej o tym łowisku.

Robert, deszczownia jest atrakcyjna tylko do kńca maja, bo potem cała ryba jest już wyłowiona. Jeśłi dobrze pamiętam, to na dzieenne pozwolenie za 30 PLN możesz zabrac dwie ryby.
Robert

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 05.04.2016, 09:32 »

Dębina nie jest typową komercją ponieważ musisz mieć kartę wędkarską i zezwolenie dzienne. Jednak jest to bardzo fajne miejsce, bardzo urokliwe. Jeżeli chodzi o ryby to raz jak byłem miałem wyniki, a raz średnio. Na pierwszym stawie (Borusa) jest dobrze ale dość ciężko znaleźć miejsce, szczególnie w weekend.

Osobiście również polecałem Różany ale jak pisze Robert jest na razie mocno wyczyszczony z ryb i czekamy na zarybienie. Bogucin to wanna ale jako tako można połowić. Dąbrowa jest ładniejsza ale jakoś nie miałem tam nigdy wyników.
Dalej jest u Macieja koło Mosiny. Raz tam byłem 2 lata temu ale nic nie brało. Jednak wtedy nie znałem jeszcze forum i metody :).
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 05.04.2016, 10:37 »
Iwno deszczownia - o ile nie nastawiamy się na karpia (rocznie zarybienia są z reguły do końca maja wyłowione) jest przyzwoitym zbiornikiem karasiowym (japońce do 1 kg) świetnym na trening feederowy/wagglerowy. Często moje koło ma tam zawody i kilka razy rocznie odwiedzam z kolegą (dla towarzystwa) który ma ten zbiornik wykupiony na cały sezon.
Jeśli sumy, które wpuścił ktoś "bardzo rozgarnięty" nie wytrzepią karasia zbiornik jest bardzo sportowy -  można liczyć na wyniki na przy użyciu feedera oscylujące w granicach 15 kg na sesje 5 h (nie licząc przyłowionych karpi)

Najfajniejszy w tym zbiorniczku jest klimat - nie przypomina typowej polskiej komery z wykopanym kwadratem w ziemi ... wokół jest zarośnięty, w środku znajduje się urokliwa wysepka

czy za 30 zł/doba warto? imho jeśli komuś znudziły się karpie - jak najbardziej.

PS -do wody można dojechać tylko z 1 strony (ewentualnie z boku od dworku/pałacyku), na najfajniejsze miejscówki - trzeba z buta :)
Pozdrawiam
Olo

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #10 dnia: 05.04.2016, 11:05 »
Co do Iwna to jest to normalnie łowisko PZW? W zeszłym roku już mnie zainteresowało. Tam chyba bardzo często są rozgrywane zawody w weekend to wtedy zbiornik jest zamkniety czy można wędkować? Gdzie opłacić licencje za wędkowanie?

Chub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05.04.2016, 11:10 »
Iwno deszczownia - o ile nie nastawiamy się na karpia (rocznie zarybienia są z reguły do końca maja wyłowione)
PS -do wody można dojechać tylko z 1 strony (ewentualnie z boku od dworku/pałacyku), na najfajniejsze miejscówki - trzeba z buta :)

Do końca maja wyłowione? Często szybciej :D
Do tego, że trzeba iść z buta trzeba dodać by być wcześnie inaczej wszystko zajęte o 6 nie ma co zbierać potem ok południa się luzowało w weekendy.

Offline krisal

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 05.04.2016, 15:28 »
Iwno deszczownia - o ile nie nastawiamy się na karpia (rocznie zarybienia są z reguły do końca maja wyłowione)

Do końca maja wyłowione? Często szybciej :D
Do tego, że trzeba iść z buta trzeba dodać by być wcześnie inaczej wszystko zajęte o 6 nie ma co zbierać potem ok południa się luzowało w weekendy.
Ilość zezwoleń na tą wodę jest ograniczona. Pierwszeństwo mają osoby, które należą do tamtejszego koła, dalej Ci ,którzy mieli wykupione licencje w sezonie minionym. Jednodniówki dostępne są od 1-go czerwca.
Krzysztof

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #13 dnia: 20.04.2016, 20:52 »
Hej, gdybyś zadał to pytanie w zeszłym roku, to powiedziałbym bez namysłu Różany Młyn, ale w tym roku zmienił się najemca i na razie jest kaszana tam. Generalnie, jeśli chodzi o fajne łowisko dla ambitnych, to ja polecę Jerzyn, wprawdzie jeszcze tam nie łowiłem, ale nad samym zbiornikiem już byłem na małym rekonesansie i wygląda obiecująco.
Z takich bliższych lokalizacji to jest Bogucin i Dąbrowa, ale to są typowe wanny i raczej łowienie tam po kilku wizytach nie może nas zaskoczyć niczym nowym, a do tego ryby są tam bardzo kapryśne - szczególnie w Bogucinie.

Mnie też zaintrygowało to łowisko, dostałem ulotkę na rybomani. Po fotkach na stronie fajnie to wygląda, ale ...
50 zł za zezwolenie na grunt to moim skromnym zdaniem rozbój w biały dzień
Mateusz "Majcher"

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 21.04.2016, 12:05 »
Zawsze możesz podjechać na Różany Potok i porozmawiać z właścicielem o Jerzynie. To są Ci sami ludzie. Na pewno robią dużo żeby Jerzyn był bardzo ciekawym miejscem, a Różany też powoli doprowadzają do poprzedniego stanu.
Cena jest faktycznie spora ale najlepiej jechać tam na cały dzień. Ryby podobno jest w brut, do tego rozbudowują infrastrukturę.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm