Autor Wątek: Podajniki do metody  (Przeczytany 16541 razy)

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Podajniki do metody
« Odpowiedź #45 dnia: 13.06.2017, 19:56 »
A propos łączników, to chciałem pochwalić firmę Jaxon (sam się dziwię, że to piszę). Wypuścili nowe łączniki:

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/laczniki-systemy-do-zaczepiania-koszyka-kretliki/21517-laczniki-jaxon-method-feeder-ac-pc131-roz-l.html

W moim mniemaniu są być może trochę lepsze niż te z Drenana. Chodzi o, że zewnętrzna obudowa łącznika jest gumowa (w Drennanie jest plastik wszędzie) dzięki czemu łatwo się wymienia przypony gdzie w Drennanie niejednokrotnie musiałem używać nawet zębów aby je otworzyć. No i cena ~5-6 PLN za 6 sztuk.

Ale w Drennanie też jest gumowa, tylko fakt, twardsza ta guma w porównaniu chociażby do takich samych łączników Koruma/Trabucco itd. ;)

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #46 dnia: 13.06.2017, 20:08 »
Nie przesadzajcie z tymi stoperami. Łącznik Prestona jest zbudowany specjalnie tak aby wchodził w rurkę podajnika dzięki czemu ryba gdy podnoś przynętę napotyka często na kąt prosty (90 stopni) przez co podnosi podajnik i się zacina. W czasie walki jest już kąt półpełny (180 stopni) dzięki czemu podajnik się oswobadza z łącznika i przyponu zmniejszając ryzyko spinki. To bardzo dobre rozwiązanie.

Widziałem gdzieś, że tak się właśnie robi, stoper za podajnikiem aby nie było przelotowo :)

Offline cezarym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 15.06.2017, 11:24 »
Mi łącznik siedzi bardzo delikatnie praktycznie bez oporu.
Owinąć izolacją elektryczną i dociąć do długości łącznika.U mnie działa.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Czarek

Offline tomek69wroclaw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #48 dnia: 15.06.2017, 12:30 »
Przewertowałem forum odnosnie czy podajnik powinien byc przelotowo czy na stałe. I widze ze sa własnie 2 teorie :) Niby tomek81 i oman pisza z sensem ale sam juz nie wiem :)