Autor Wątek: Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb  (Przeczytany 48291 razy)

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
Odp: Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb
« Odpowiedź #60 dnia: 15.07.2016, 18:13 »
JKarp masz dużo racji ale jeszcze raz się spytam tym razem konkretnie Ciebie. Jeśli przepis o nadzorze zostałby zdjęty to na jakiej podstawie (jakiego przepisu) strażnicy mieliby konfiskować wędki?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 15.07.2016, 19:22 »
JKarp jak mam się odnieś do czegoś co w mojej ocenie jest nielogiczne, wędkarz ma być przy wędkach i tyle a jak idzie spać to wędki do namiotu lub na podpórki - Dla mnie albo łowi albo śpi.
Jak tak bardzo chcesz żeby zmienili ten zapis to petycja, podpisy i do ZG :P
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #62 dnia: 15.07.2016, 21:59 »
Przepis o pilnowaniu wędek jest dobry ze względu na zdrowie ryb. W UK na połowie łowisk jest taki przepis, czasami nie wolno się oddalać dalej niż na 3 metry! :)

RAPR nie reguluje nic o zestawach. Czyli jeżeli ktoś łowi na wielki hak z żyłką jak sznur do snopowiązałki, to brak kontroli nad wędką oznaczać może wyrok dla ryby, dla dużego okazu. W Polsce nie ma parcia na 'bezpieczne' zestawy, często łowi się strasznie siermiężnie. zadziory wielkie, ryba nie ma szans na uwolnienie się. A są okresy ochronne, górne wymiary, gdzie ryba powinna wrócić w jak najlepszym stanie do wody.

Nie jestem przeciwnikiem odchodzenia od wędek, ale warto jeżeli ludzie maja baczenie na pewne rzeczy. Bo wędkowanie w Polsce często to chlanie na maksa na przykład :)

O ryby sie nie dba, pomimo, że jest ich mało. Oczywiście twórcom nie chodziło o to o czym ja piszę :D

Lucjan

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #63 dnia: 16.07.2016, 08:30 »
JKarp masz dużo racji ale jeszcze raz się spytam tym razem konkretnie Ciebie. Jeśli przepis o nadzorze zostałby zdjęty to na jakiej podstawie (jakiego przepisu) strażnicy mieliby konfiskować wędki?

http://www.pzw.org.pl/ssrdzierzoniow/cms/8316/_regulamin_spolecznej_strazy_rybackiej_powiatu_dzierzoniowskiego
"11. Z przeprowadzonych czynności:

-         zabezpieczenia porzuconych ryb i przedmiotów służących do ich połowu w wypadku niemożności ustalenia ich posiadacza,"

Naprawdę wszystko jest gotowe - wystarczy znać przepisy 8)

@ jean72
Wlaśnie takich wędkarzy i strażników miałem na myśli pisząc w poprzednim poście, że " No i oczywiście, że to psudo-wędkowanie z elektroniką bo ryba sam się złowi i takie tam podobne myśli co bardziej twórczych uczestników dyskusji...."

A czy potrafisz odpowiedzieć logicznie na moje pytanie o tym, że siedzę tyłem do wędek, nie mam elektroniki i łowię na spławiki więc jak to jest - mam nadzór czy go nie mam?
Jak ktoś idzie na ryby na trzy godziny i jeszcze pisze przy okazji, że będzie w tym czasie testował ??? zanętę, żyłkę czy inne haczyki to niech sobie siedzi i wpatruje się w swoje zestawy. Ja łowię inaczej - minimum trzy dni więc nawet choćbym nie chciał to i tak przytnę komara a sygnałki dadzą mi znać o braniu. Haczyków używam z mikrozadziorami, nie chlam nad wodą i mimo, że śpię potrafiłem przyłapać lisa jak wlazł mi do namiotu :P

Brnąc dalej zaraz się okaże, że nie wolno używać echa bo się wtedy łowi samo ( na forum PZW był taki człowiek który tak pisał ).

No a powiedz mi jeszcze w jaki sposób u mnie w pracy ochroniarz ma nadzór nad obiektem jak patrzy w kamery a obiekt monitorowany znajduje się np w odległości około czterech kilometrów? Jego czas reakcji i przybycie grupy interwencyjnej jest znacznie dłuższe niż ja jak wyjdę z namiotu.

JK

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #64 dnia: 16.07.2016, 08:50 »
JKarp
"..,w przypadku niemożności ustalenia..."
W przypadku braku zapisu o nadzorze nad wedkami podany przez Ciebie przepis miesiarze szybko ominą. Przy założenia że jesteś z Dzierżoniowa (podałeś linki do ich SSR) załóżmy że obaj jesteśmy dziadkami miesiarzami i patrz :
Siadasz na zbiorniku Sudety na dwóch stanowiskach z 4 wedkami oczywiście teleskopami. Ja siadam z 4 wędkami na 2 stanowiskach na Cegielni. SSR tutaj kontroluje po kolei zbiorniki więc ryzyko kontroli w tym samym czasie jest prawie żadne. Kontrolują Ciebie i widzą na stanowisku obok dwie wędki ale od razu mówisz im że te wędki należą do mnie tylko pojechałem po robaki. Szybko dajesz mi cynk, ja zwijam swoje teleskopy z cegielni i przyjeżdżam w ciągu 7 minut czyli zanim straz skontroluje całą wyspę. Pokazuje wpis do rejestru i siadam obok Ciebie do niby moich wędek.
Wiesz uczciwy człowiek nawet o takim czymś nie pomyśli ale w Polsce nie brakuje kłusoli, pseudokłusoli i takich którym zależy tylko na jak największej ilości złowionych ryb. Jak zlikwiduje się zapis o nadzorze nad wedkami to da się takim ludziom kolejny pretekst do kombinowania.

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #65 dnia: 16.07.2016, 09:03 »
Nie ma że na chwilę ktoś gdzieś pojechał. Nie można ustalić ( czyli SSR lub PSR ) nie potrafi ustalić bo fizycznie nie ma wędkarza zwijają sprzęt czyli zabezpieczają.
Ty nie możesz "pilnować wędek " bo możesz łowić tylko na dwie wędki.

Ja wiem, że każdy przepis Polak będzie chciał obejść - a to postawi swój trzeci kij w pewnej odległości i w razie co nie ma problemu. Niech zabierają kij. Ale ... ja np widząc takie próby na Zegrzu podchodzę i pytam wprost o ten kij. Najczęściej gość mówi, że ma zamiar zmienić stanowisko i już tam na chwilę postawił ten trzeci kij ale idzie i go zwija.
JK

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #66 dnia: 16.07.2016, 16:49 »
JKarp, Ty tak na serio czy szukasz dziury w całym :o Jeśli siedzisz tyłem do wędek to masz nadzór wystarczy się obrócić ( trwa to około 0.5 s ) jeśli charczysz w namiocie to albo wcale nie reagujesz lub po wybudzeniu z amoku człapiesz do wędek .
A co do twojego ochroniarza to masz taki sam nadzór nad wędkami jak on i grupa interwencyjna nad budynkiem :D :P

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #67 dnia: 16.07.2016, 17:08 »
Serio, serio ;-)
Tylko skąd mam wiedzieć o braniu ? Pytałem czy w tym momencie a nie jak się obrócę i że się obrócę ;)

Więc jak śpię wystarczy, że wyjdę z namiotu. Naprawdę byś się zdziwił myśląc, że możesz podejść i nie zauważę. Takie dwie małe zabawki załatwiają problem znaczy czujniki ruchu.

Tylko, że ochroniarz ma zapisane " Prowadzi za pomocą monitoringu kamerowego nadzór nad określonymi obiektami ".
Nie rozumiem i nie zrozumiem nigdy ludzi - zazdrościsz tego namiotu i sygnałków czy jak ? Bo nie rozumiem teraz - masz obsesję na punkcie elektroniki?
Kup sobie i też sobie spokojnie pośpij na rybach. A swoją drogą nigdzie tak się nie wysypiam jak na rybach :)

JK

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #68 dnia: 16.07.2016, 17:27 »
No muszę ciebie zmartwić bo mam sygnalizatory nawet takie modne, szpanerskie :P
Nie rozumie co " Ciebie boli w tym przepisie " Masz mieć nadzór i tyle a Ty chcesz żeby wprowadzić dekret Unijny a najlepiej jakieś ISO 2016 ;D ;D
Życzę miłego spania na rybkach ;D :P

Offline Avein

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #69 dnia: 18.08.2016, 12:02 »
Nie wiem czy w dobrym temacie piszę ale mam pytanie odnośnie Roz. II ptk 3:

"Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14 lat oraz
cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce."

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z cudzoziemcami. Przyjechał do mnie kolega z Niemiec i chcieliśmy iść na ryby. Moje pytanie brzmi czy może on normalnie łowić bez karty, czy musi łowić z kimś kto ma kartę na jedną z 2 wędek. Jeśli może łowić bez karty to trzeba wykupić normalnie zezwolenie?

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #70 dnia: 18.08.2016, 12:15 »
Trzeba wykupic zezwolenie i może łowić bez karty.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline Avein

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #71 dnia: 18.08.2016, 12:21 »
Trzeba wykupic zezwolenie i może łowić bez karty.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

A w wypadku kontroli to czym ma się wylegitymować? Dowodem niemieckim? Oraz jak kupuje się zezwolenie to co ma podać jako nr karty wędkarskiej

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #72 dnia: 18.08.2016, 12:23 »
Dokładnie, tak jak napisał katmay.

Regulamin amatorskiego połowu ryb dotyczy wód użytkowanych przez PZW. Rozdział II punkt 1 o tym mówi.
Samo zwolnienie z posiadania karty wędkarskiej na wodach dzierżawionych przez PZW, o którym mowa w punkcie 3 dotyczy więc tylko tych wód.
Nie dotyczy ono łowisk, które nie są dzierżawione przez PZW (pomijam tutaj komercje, wody prywatne czy klubowe) czyli na przykład tzw. łowisk "dzikich".
Tam soby bez karty wędkarskiej wędkować nie mogą.

Cudzoziemiec, nie posiadający karty wędkarskiej, który chce łowić na wodach PZW, musi wykupić więc pozwolenie (na dany okres czasu).
Może to zrobić na przykład poprzez internet tutaj:

http://www.pzw.poznan.pl/zezwolenia/

Podczas kontroli, legitymuje się wydrukowanym pozwoleniem i paszportem, którego numer wpisuje przy wykupieniu zezwolenia. To wystarczy.

edit:

Nie wiem dlaczego, ale przy e-zezwoleniu na okręg w Poznaniu nie da się wybrać Obcokrajowca.

Tutaj na przykład jest:
http://pzw.gorzow.pl/zezwolenia/index.php

Trzeba też mieć drukarkę, żeby wydrukować zezwolenie po jego wykupieniu. ewentualnie od biedy smartfona (dokument przychodzi też na maila). Trzeba też mieć wydrukowane potwierdzenie wykonania przelewu.
Grzegorz

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 09.10.2016, 21:32 »
Najnowszy "genialny" pomysł ZO Katowice, na 2017 rok uchwalili zapis w regulaminie że jest ZAKAZ SPINNINGOWANIA  OD 01.01 DO 30.04 :facepalm:
 Mimo że mało spinninguje gratuluje dziadkom poczucia humoru

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #74 dnia: 09.10.2016, 21:33 »
WTF ?! :facepalm: