Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1665515 razy)

grzesiek76

• Gość
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #4350 dnia: 19.08.2015, 13:53 »
Zapewniam Was że na moich łowiskach lin nigdy się nie spławia. I nigdy się nie spławiał się w ciągu ostatnich 30 lat :)

Co do karpi, to mam dość ciekawe doświadczenia. W mojej starej odrze, owszem pamiętam piękne spławy i przede wszystkim kapitalne wyskoki tych ryb. Ale tylko z jednego zarybienia z roku około 82-84. Na początku lat 90 tych to już były ryby 10-15kg. Widowisko było kapitalne.
Na sąsiednim bliźniaczym zbiorniku, gdzie pływało dosłownie kilka takich ryb, ich zachowanie było podobne. Czyli także spławy i wyskoki.

Jednak "młodsze" karpie z kolejnych zarybień spławiały się zdecydowanie rzadziej, a wyskoków w zasadzie nie było ???
Ucichły również wyskoki i spławy tych starych karpi...nie wiem, dlaczego. Owszem czasem "trzepnął" się pod trzciną, ale częściej robiły takie rajdy pod powierzchnią i robiły fajną V-falę..
Charakter zbiornika też raczej się zbytnio nie zmienił. Karpia ogólnie w latach 90tych było bardzo dużo. Zagadka.

Nad tym zbiornikiem bywałem kiedyś niemal codziennie wieczorem. Z wędkami lub bez.

Chyba ciekawa ta moja woda. Dlatego może faktycznie warto pomyśleć o małym zlocie. Linów jeszcze trochę jest. Zapewniam :)

Aha, Nad wszystkimi innymi wodami gdzie próbowaliśmy łowienia karpi, te zarówno sie spławiały jak i wyskakiwały. Oczywiście nie zawsze. Ciekawy był zwłaszcza jeden zbiornik. Karpie tam nadzwyczaj chętnie i często wyskakiwały w czasie gwałtownej zmiany pogody i silnego wiatru. Zwłaszcza w nocy, pomimo wiatru słychać było jak walą się prawdziwe kolosy. I był to okres najlepszych brań.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4351 dnia: 19.08.2015, 14:59 »
Zastanawiam się na ile jest to przyczyną wędkarskiej presji połączonej z ilością ryb. Na rzece nie zaobserwowałem nigdy spławów linów lub leszczy, karpi również.

Co do takiego leszcza... Na Sonning spławy leszczy były raptem dwa o świcie, ale złowiłem ich kilka, stado pewnie miało kilkanaście jak nie kilkadziesiąt sztuk. Na Walthamstow tylko jeden leszcz 'zagrzbiecił'. Wcześniej nie zwracałem uwagi na spławy ryb i na to jaki gatunek się 'wywala' teraz jednak pilnie to obserwuję.
Naprawdę, wielu łowców okazów, potrafi pół dnia przesiedzieć nad wodą lokalizując ryby, zanim się rozłożą. Spotkałem wielu takich gości, sami karpiarze często tak robią, idą wokół łowiska wypytując i bacznie zerkając na powierzchnię...
Lucjan

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #4352 dnia: 19.08.2015, 15:12 »
Gratulacje dla tych do połowili, Luk jak zwykle bez konkurencyjnie i co mam powiedzieć? Brak słów, pozazdrościć wyniku.
Zbyszek321 gratulacje ładnych połowów: linów, wzręgi, piękne ryby. Gratulacje jeszcze raz.

\Pyza, super relacja, świetne wyniki i dobre zdjęcia! :thumbup: Dodaj coś do konkursu!

niestety Luk nie mogę już dodawać zdjęć do konkursu - na początku miesiąca wykorzystałem limit 3 zdjęć, za bardzo się pośpieszyłem. Od czegoś są zasady, aby je przestrzegać :) Ja chcę byś w porządku reszty i nie będę podmieniał zdjęć, bo tak nie wolno, to byłoby nie fair... Człowiek uczy się na błędach. Następnym razem wybiorę 3 najciekawsze i je wstawię pod koniec miesiąca :) na spokojnie wybiorę 3 najciekawsze. Nic się przecież nie dzieje, to tylko zabawa ;)
Pozdrawiam, miłego popołudnia życzę wszystkim
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #4353 dnia: 19.08.2015, 15:15 »
"Zastanawiam się na ile jest to przyczyną wędkarskiej presji połączonej z ilością ryb. Na rzece nie zaobserwowałem nigdy spławów linów lub leszczy, karpi również.

Co do takiego leszcza... Na Sonning spławy leszczy były raptem dwa o świcie, ale złowiłem ich kilka, stado pewnie miało kilkanaście jak nie kilkadziesiąt sztuk. Na Walthamstow tylko jeden leszcz 'zagrzbiecił'. Wcześniej nie zwracałem uwagi na spławy ryb i na to jaki gatunek się 'wywala' teraz jednak pilnie to obserwuję.
Naprawdę, wielu łowców okazów, potrafi pół dnia przesiedzieć nad wodą lokalizując ryby, zanim się rozłożą. Spotkałem wielu takich gości, sami karpiarze często tak robią, idą wokół łowiska wypytując i bacznie zerkając na powierzchnię..."

Nie wiem. Ale związek taki jest prawdopodobny. Do lat powiedzmy 92-94 wędkujących było jeszcze niewielu i były widoczne kapitalne spławy i wyskoki.
Od tego czasu zbiornik mocno dorybiono zarówno karpiem ,jak i innymi gatunkami. Ale też co być może jest kluczowe pojawiło się znacznie więcej wędkujących. Latem przeważnie tłok. Spławy i wysoki karpi niemal ustały...

Leszcze przerzucane tutaj z odry również się nie spławiały. No, bywało, ale to bardzo rzadko.
Jednak te same ryby w odrze spławiały się niesamowicie. O świcie często grzbiet przy grzbiecie.

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4354 dnia: 19.08.2015, 17:48 »
Jeśli kogoś interesuje wersja live, to pospiesznie donosze, że na razie siedzę na pusto :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4355 dnia: 19.08.2015, 18:14 »
Jeśli kogoś interesuje wersja live, to pospiesznie donosze, że na razie siedzę na pusto :)

Hehe dobre . :thumbup:

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #4356 dnia: 19.08.2015, 18:28 »
Dominik daj znać jak coś się zmieni :)
Zbyszek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4357 dnia: 19.08.2015, 18:41 »
Pisz już w trakcie holu! ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #4358 dnia: 19.08.2015, 18:51 »
Ujme to tak. Jakby ktoś chcial wymienić doświadczenia w sprawie połowu średnich ploci, to ja jestem na bieżąco :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline brajan85

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #4359 dnia: 19.08.2015, 20:34 »
Dziś Skawa 3 godzinki i połapane 4 takie świnki od 47cm do 52cm.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #4360 dnia: 19.08.2015, 20:54 »
Ładne świnki. :bravo:
Ile ważyły? Przepływanka czy drgająca szczytówka? Jakie duże haczyki?
;)

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4361 dnia: 19.08.2015, 20:57 »
Mosteque i Zbyszek, po niedzieli szykuje się zasiadka 3 dniowa, to będę informował na bieżąco.
Również woda PZW.

Wysyłane z mojego SGH-T989 za pomocą Tapatalk 2

~Dominik

Offline brajan85

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4362 dnia: 19.08.2015, 21:20 »
Ładne świnki. :bravo:
Ile ważyły? Przepływanka czy drgająca szczytówka? Jakie duże haczyki?

Nie wiem jaka waga bo nie miałem przy sobie, łapałem na haczyki 16 drennana, a na nich pęczek 4 pinek czerwonych i oczywiście drgająca.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #4363 dnia: 19.08.2015, 21:45 »
Ja dawałem 2 pinki (lub płatki owsiane parzone), podobny haczyk no i telewizorek (koszyk) w środki pinki z płatkami albo same płatki. Następnym razem zważ świnki, na Sanie (Dynów - Przemyśl) świnki 50-51cm ważyły nawet 1,5 kg. Na Skawie nie wiem bo takich dużych nie złapałem. ;)
;)

Offline brajan85

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4364 dnia: 19.08.2015, 21:55 »
Ja dawałem 2 pinki (lub płatki owsiane parzone), podobny haczyk no i telewizorek (koszyk) w środki pinki z płatkami albo same płatki. Następnym razem zważ świnki, na Sanie (Dynów - Przemyśl) świnki 50-51cm ważyły nawet 1,5 kg. Na Skawie nie wiem bo takich dużych nie złapałem. ;)

Dokładnie bez płatków to sie nie wybieram, do tego sypie robaki, kukurydze i kopie glinę tu na miejscu. Tyle, że brania tylko do 11 potem przerwa pewnie do wieczora.