Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1716166 razy)

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #120 dnia: 18.01.2015, 15:51 »
Tylko białe i pinki ,kukurydza pellety i kulki nawet skubnięcia
Maciek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 18.01.2015, 15:52 »
hmm dokładnie, Zimową porą lepiej sprawdza sie robactwo... na pellety i reszte smakołyków do wiosny trzeba będzie chyba poczekać ....
Krzysztof

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #122 dnia: 18.01.2015, 16:31 »
Kurde,że u mnie nic plytkiego niema w okolicy.. wszystko po pare, paręnaście metrow :(

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #123 dnia: 18.01.2015, 17:39 »
to zapraszam w okolice Stargardu, tutaj są 2 płytsze jeziorka ;) 2-3m
Krzysztof

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #124 dnia: 18.01.2015, 17:56 »
to zapraszam w okolice Stargardu, tutaj są 2 płytsze jeziorka ;) 2-3m

Ale w stronę Choszczna czy Szczecina? :P

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #125 dnia: 18.01.2015, 17:58 »
Te karasie mi się podobały. Może jednak zacznę sezon w lutym? Przez ten FeederMethod znów zaczyna mi się podobać łapanie mniejszych rybek...
;)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #126 dnia: 18.01.2015, 17:58 »
w strone hmm Chociwla , ale to jest 2-3 km za Stargardem Jezioro Kiczarowo jedno i drugie :] dość płytkie ale muliste dno
Krzysztof

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #127 dnia: 18.01.2015, 18:10 »
Wy to macie fajnie. Takie tereny wędkarskie... Za dawnych czasów (technikum a potem studia) jeździłem sobie po Polsce z wędka, plecakiem i namiotem. Niedaleko Was koło Czaplinka dostałem manto od miejscowych, oni łopaty- leszcze (największy może nawet z 5kg) i okonie 30-35 cm a ja nic ciekawego. Niby podobne przynęty. Do dziś nie wiem czemu Oni byli o niebo lepsi...
;)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #128 dnia: 18.01.2015, 18:14 »
hehe z czymś musiałeś się nie wstrzelić że nie szło Ci :) hehe
Krzysztof

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 18.01.2015, 23:26 »
Dzisiaj nareszcie wybrałem się na ryby,choć z rana było ładnie to po południu pogoda nie napawała optymizmem.Zabrałem dzieci kilka drobiazgów i na ryby.Wczoraj byłem na przejażdżce rowerem,żeby sprawdzić czy nie ma lodu,lub czy są jakieś miejsca bez niego.No i okazało się,że są dwie miejscówki,jedna to taki pas 50m długości i około 10 szerokości,a druga to grupa kilku dziur w okolicach pomostów od strony kąpieliska.
Po dotarciu na miejsce okazało się,że już ktoś łapie,a strefa bez lodu trochę się powiększyła więc nie będzie problemu z miejscem.
Zaczęliśmy rozkładać sprzęt,a tym momencie sąsiad holował rybę.Po chwili okazało się,że to linek 27-28cm(nie wymiarowy,w ORadom ma podniesiony wymiar do 30cm)Strasznie koledze było przykro :'( ,że musiał wypuścić taką zdobycz,bo pewnie jakby nas nie było by go zabrał.Chłopaki łapali na baty,a ja się zabrałem za montaż odległościówki z wagglerem.Chwilę to zajęło,bo jak to z dziećmi,a to się poplącze,a to zaczepi,to znowu zanęta przeschła i trzeba dowilżyć i godzinka poleciała.Młody zdążył złapać 4 płotki,a starszy zerwać coś większego.a ja nadal montowałem zestaw.
Postanowiłem łapać z opadu i założyłem spławik Middy Silver-fish 2.0 gr +3x0.18gr.Znacznie lepszy byłby Insert Drennana,ale jeszcze nie mam  :(
Sesja trwała około 2,5 godziny i była udana głównie dlatego,że się odbyła,ale pogoda i rybki też dopisały.W sumie młody 7 płotek(10-14cm wielkość standardowa),starszy syn 0,ale jedna spinka na sztuczną ochotkę Bercleya i jedna zerwana na pinki(obie większe),a ja 4szt 12,16,20 i 22cm tez na pinki.Pinki "świeże",bo z października zasypane kurkumą,ale mają się dobrze i myślę,że jeszcze na jedną sesję starczą  ;D
Sąsiad jak wracał zatrzymał się koło nas na chwilę,żeby pogadać.Stwierdził,że z taką drużyną to na brak ryb w domu to nie mogę narzekać,jednak jakie było jego zdziwienie jak usłyszał,że my ryb nie zabieramy prawie nigdy(zobaczyć taką minę bezcenne).

Tu takie panują na zalewie, a sezonie to jedna z większych

Tu łapaliśmy

Zdjęcia z rozpoznania dzień przed(wszędzie lód)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #130 dnia: 19.01.2015, 06:56 »
Napewno milo spedzona niedziela
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #131 dnia: 19.01.2015, 08:39 »
Maciek - graty, super sesja i niezłe wyniki. W sumie jak na zime rewelacyjne! :)

Elvis77, fajnie, że możesz ruszyć z dzieciakami na rybki, super sprawa. tez fajna sesja, gratki!  Rzeczywiście koleś musial się nieźle zdziwić ;)
Lucjan

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 19.01.2015, 09:51 »
Dzięki.Wypad z dziećmi na ryby to niekiedy jedyną okazja,żeby samemu połapać.  Tylko jeszcze nie są samodzielni i więcej czasu siedzę przy nich niż przy swoich wędkach.  Ale nie od razu Rzym zbudowali
A ten koleś jest z zarządu drugiego koła, bo w mieście mamy dwa.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #133 dnia: 22.01.2015, 21:15 »
Dzisiaj pojechałem korzystając z wolnego dnia do Dorking na sandacza.

Na dzień dobry okazało sie, że zbiornik z lekka zamarzł ;) Nie miałem planu awaryjnego, więc rozkulbaczyłem się i zacząłem walczyć ze zlodowaceniem... Po jakimś czasie dało się juz zarzucać. Zestawy wylądowały w wodzie, wpierw jeden a po godzinie drugi.
Ogólnie cos sie tam działo - miałe 3 i pół brania i niestety wszystko schrzaniłem. O ile dwa brania  zaciąłem na 'pusto' - to trzecie to już była czysta wirtuozeria. Po tym jak alarm zaczął 'grać' - zaciąłem - ryba była na haku. Problem w tym, że bobbin jakimś cudem zawinął się o żyłkę. Wywróciłem stojak z wędką, i zanim odplatałem żyłkę - to okazało sie że zestaw jest przy pomoście, pusty. Tylko raz tak głupio straciłem rybę- w zeszłym roku jak miałem dużego karpia na karpiówce i zapomniałem, że żyłka była na klipie. Walnął mi przypon zanim zajarzyłem ;)
Nęciłem białymi matchówkę obok zestawów trupkowych, aby był w wodzie ruch (drapieżniki podchodzą do takich rzeczy) -spławik nie drgnął ani razu - brań zero. w sumie tak jak się spodziewałem.  Cóż, zima...

Jakby nie było - wynik spotkania - 3:0 dla sandacza.

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #134 dnia: 22.01.2015, 21:28 »
Luk łowisz na filety
Maciek