Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1751774 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #2790 dnia: 28.05.2015, 20:11 »
Gratulacje dla mistrzów za piękne ryby. :bravo:
60 min holu? I Luk się nudził.  :o Ja tam w ostatnim czasie najbardziej w wędkarstwie lubię dłuższe hole (z tym, że staram się nie przesadzać żeby ryba nie była zbytnio wykończona). Ale tak długiego holu jeszcze w życiu nie miałem, maksymalnie 25-30 min. ale na grubsze żyłki. Moje doświadczenia z większymi karpiami, jak łapię na Feeder Method (ale z różnych komercji, nie PZW) sugerują, że najwięcej brań jest na pellety 8-12-16 mm (wielkość i smak pelletu zależy od łowiska, pory roku, pory dnia, temperatury wody i powietrza, stabilności ciśnienia, ewentualnego załamania pogody) ale zanęta w podajniku jest równie ważna, no i lokalizacja ryb. Mnie się wydaje, że taka zimniejsza i mało stabilna pogoda w tym roku jest korzystna i zwiększa ilość brań większych karpi. ;)
;)

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #2791 dnia: 28.05.2015, 20:28 »
Gratulacje, piękne karpie. Luk , czy przy takim opadzie także podajesz ziarenko kuku na włosie?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2792 dnia: 28.05.2015, 20:39 »
Numer polegał na tym, że to łowisko (Biestrzynnik) ma 4 metry głębokości. Karp wcale nie siedział przy dnie - tylko patrolował sobie toń. Inni karpiarze wywozili łódkami zestawy na drugą stronę pod brzeg (łowili więc na płytszej wodzie), ja chciałem łowić inne ryby (których nikt tam nie łowi raczej) na środku. I karp uderzył... Jestem pewien, że zig rigi lub pellet waggler mogłyby dać świetne efekty tam. Na 100% ryba stała na jakieś głębokości w toni - kwestia znalezienia na jakiej. Niestety, nie kupiłem w Opolu pelletów 8 mm karpiowych, mieli same halibuty, a kusiło mnie spróbować pellet wagglera. Niw wziąłem poprawki na to, że nie wszystko jest  do kupienia na miejscu.
U Was też w sklepach są głównie pellety wysokotłuszczowe?

e-Mario, co do holu - to z przyponem 0.13 mm (wytrzymałość 2.61 kg) nie można sobie na nic pozwolić. A łowisko głębokie jest i karp za cholerę nie dawał się podciągnąć do powierzchni, schodził cały czas w dół. Emocji nie było bo przez 30 minut robiłem to samo - podciagałem rybę na 5 metrów - po czym karp odpływał w bok o 10 metrów. Ja ściągałem go na 5 - on znowu uciekał. I tak w koło Macieju. Żadnych młynków, ucieczek na druga stronę łowiska... ;D

Andrew - miałem kilka ryb z opadu na przyponie 60 cm. Chciałem więc połowic lepiej z opadu - dałem przypon 100cm. Kukurydza jest idealna do opadu, bo jest kolorowa i opada wolno. Ważne aby dawać ziarna kuku konserwowej. Są bardziej miękkie, lżejsze i opadają wolniej. Cukk, Traper ze słoiczków - toną zbyt szybko. Oprócz kukurydzy można stosować mielonkę (ma dużo tłuszczu i też wolno tonie), dobre są też pellety. Tutaj jednak trzeba pamiętać, że im bardziej pellet jest mokry - tym szybciej tonie, a powolny opad to podstawa sukcesu. Idealne są białe robaki, które wcześniej się zalewa lekko wodą. Po wytworzeniu powłoki tlenowej nie toną. Jak się zaloży je na hak, to całość idzie na dno bardzo wolno. Ryby maja wiele czasu aby zaatakować... Można spokojnie spróbować wiekszego haka i na przykład 5-8 białych robaków aby działac bardziej selekcyjnie.
Lucjan

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #2793 dnia: 28.05.2015, 21:51 »
Dzięki za gratulacje...niezmiernie mi miło...
co do zanęt i przynęt...używam sonubaits i dynamite baits...super sa...ale nie jestem w stanie rozstrzygnąć która najlepsza.
Łowię na wodach PZW marnie zarybianych...np nad zalew w którym złowiłem 19kg karpia wpuszcza się 50-80 kg ryb rocznie...panuje przekonanie że ryb nie ma, ludzie nie rzucają się na to  łowisko ze względu na małą liczbę łatwych zarybieniowych ryb...a kto wie o co chodzi ten łowi...ryb nie ma dużo, ale jak już są, to ryby powyżej 7 kg...no i te wielkie miśki...cwane jak cholera...Polowanie na nie sprawia mi ogromną frajdę.
Drugi zbiornik większy, trudniejszy, z większą ilością ryb, ze sporą presją...ale też daje super wyniki no i są w nim ryby 20+...tylko o tej porze mocno już zarasta i polowanie na duże karpie feederem przestaje być rozsądne...
P.S. Łowiąc kiedyś na kulki nie zbliżyłem się nawet do takich wyników jak na metodę...Więc pragnę sprostować zdanie powiedziane na moim filmie że metoda nie jest do łowienia dużych karpi. w pewnych warunkach jest moim zdaniem doskonałym sposobem na przechytrzenie miśków....Jak dobrze pójdzie jutro i ogarnę robotę, będzie sesja popołudniowa...gdyż dzisiejsza godzinna obserwacja łowiska napawa optymizmem...Pozdrawiam Wszystkich...

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2794 dnia: 28.05.2015, 22:07 »
Gratulacje dla łowców ! Karp Luka na taki zestaw świadczy o mistrzostwie ! :bravo:
Pozdrawiam - Gienek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #2795 dnia: 28.05.2015, 22:17 »
Jak to jest, że Preston Reflo Power 0.13 ma wytrzymałość 2,1kg a Drennan Supplex 0.13 ma 1,3kg?
Pozdrawiam
Marcin

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2796 dnia: 28.05.2015, 22:28 »
Preston Reflo...jest nieco przegrubiony a wytrzymałość z kosmosu podana nijak ma się do rzeczywistości....a u Drennana kalibracja idealna(ta 0,129 to 0,12 jak dobrze pamiętam) a wytrzymałość podana na zwykłym węźle pętelkowym....zawiązana lepszym węzłem ma lepsze parametry...

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #2797 dnia: 28.05.2015, 22:34 »
Właśnie wróciłem z ryb. Pojechałem za linem. I nic :)
Przez około dwie godziny miałem kilka ryb w łowisku. Ładnie żerowały. Chwilami bardzo ładnie, zwłaszcza po 21szej. Przynajmniej kilkakrotnie liny aż ocierały się o mój zestaw, jednak nie doczekałem się ich brania.
Zestaw raczej delikatny. Spławik 0,8g, przypon 0,10 i haczyk 16. Jednak dzisiaj był to zestaw jeszcze zbyt ciężki dla moich linów.
Lekcja pokory, ale i przy okazji jeszcze większa fascynacja tym gatunkiem. Przecież znaczna część z tych ryb najpewniej nie miała kontaktu z haczykiem. Skąd więc u nich tak wielka wrodzona ostrożność? Te moje liny są chyba naprawdę wyjątkowe.

Rozmawiałem dzisiaj z dwoma stałymi bywalcami. Jeżdżą tutaj za linem przynajmniej od 10 lat. W tym roku nie trafili nawet jednego...

Nic to. Muszę zejść ze spławikiem do około 0,5g i haczyk 18 - 20. Inaczej chyba nie da rady.

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #2798 dnia: 28.05.2015, 22:42 »
Luk  dzięki za cenne rady. Czy ta kuku konserwowa  zakładasz przy opadzie  bezpośrednio na haczyk czy na włos? 

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2799 dnia: 28.05.2015, 23:04 »
Jeszcze jedna sprawa...porównałem fotki ryby 17,2kg z zeszłego roku i tego 19kg z wczoraj...to te same ryby....także spotkanie się trafiło fajne:) 1,8 kg w niecały rok....nieźle:) Pozdrawiam

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2800 dnia: 28.05.2015, 23:31 »
Andrew, zdecydowanie lepiej zakładać na włos, ryba lepiej się zacina, najczęściej sama. Aby nie męczyć się używaj push stopów, szybko się wszystko zakłada...

Co do wytrzymałości żyłek to faktycznie Preston jest przegrubiona, ale jest mocniejsza od Supplexa. Nie ma natomiast takich właściwości jak Supplex, szybciej się skręca, zapamiętuje kształty. Każda żyłka to kompromis pomiędzy wytrzymałością a resztą właściwości. Na przypony Preston jest idealna. Sam byłem w szoku ile dzisiaj wytrzymał. Dużo dał też picker, jego miękkość działa jak amortyzator w tyczce.

Łukasz, Twój karp jest chyba przed tarłem, może dlatego cięższy...

Lucjan

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #2801 dnia: 29.05.2015, 00:13 »
No Panowie ale zaszaleliście!!! Brawo Luk i Łukasz.Rybki jak mażenie :bravo:
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2802 dnia: 29.05.2015, 07:32 »
  Łukasz szczęka mi opada za każdym razem !!!! regularnie łowisz +10!!! cudo. Oczywiście gratuluje życiówki :) :beer: :beer:

Luk taki hol to nie nuda, to adrenalina w czystej postaci, gratulacje wspaniałego wyniku... muszę się wiele uczyć,uczyć,uczyć... ja w tym sezonie jeszcze bez +10 >:O

Jeszcze raz gratulacje :thumbup: :beer: :thumbup: :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2803 dnia: 29.05.2015, 07:39 »
   Luk taki hol to nie nuda, to adrenalina w czystej postaci
Pełna zgoda. Dwa lata temu byłem na okonkach i na żyłce 0,14 zahaczyłem za tyłek takiego karpiszona jak ze zdjęcia GrubejRyby. Wiecie, ile się z nim bawiłem? 4,5 godziny! :D Poważnie. Zaczęło się o 15, a skończyło około wpół do ósmej. Tylko raz mi dane było go zobaczyć... W końcu wpłynął w zwalone drzewo i tyle go widziałem, ale śmiem twierdzić, że gdyby zahaczony był za pysk to bym go wyjął. Zakwasy miałem w rękach i plecach potem przez kilka dni, a do domu to wracałem na miękkich nogach.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2804 dnia: 29.05.2015, 18:36 »
Dzisiaj szybki wypad nad wodę- Dolina Bedkowska.
Od 9.00 do 13.00, słonecznie, ciepło, wiatr zmienny, chwilami porywisty.
Łowiłem na dwóch łowiskach równocześnie (standardowe i No Kill) ;D
Efekty :
 5 karpików (w tym 2szt ponad 3.5kg), a takze karasie, leszcze(45cm) i jazie (43cm) - łącznie 13 szt.

Ponizej kilka fotek :
Znów jestem