Autor Wątek: Łowienie brzan w rzece - pytanie ogólne o wędkę  (Przeczytany 3305 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Cześć.

Obiecuję, że będę się systematycznie dokształcał, ale na razie mam sporo (śmiesznych trochę) pytań. Zakładamy, że mam wędkę brzanową typu "kombajn", która ma w komplecie jedną część szczytową "typu" Avon oraz drugą część szczytową z wymiennymi szczytóweczkami - 2 oz, 4 oz itp. Łowię w nurcie z użyciem koszyczka, z wędką ustawioną pod dość dużym kątem, używam części szczytowej typu feeder z wybraną przez siebie szczytóweczką np. 4 oz. Teraz pytanie - czy mogę (czy tak się robi) do takiego łowienia używać części "typu" Avon czyli tej części bez "drgających szczytówek"? Jeśli tak to kiedy należy używać wędziska "zestawionego" jako Avon, a kiedy zestawionego jako feeder? Czy też raczej w takim kombajnie wędka zestawiona jako Avon służy bardziej do połowów spławikowych lub z alarmem?
Pytam bo widzę w necie wędki brzanowe bez dodatkowych szczytówek, czyli jest np. dwuczęściowa wędka ""barbel" 2,25 lbs i 12 ft długości albo "barbel" z dwiema wymiennymi częściami szczytowymi 2,25 i 1,75 lbs.

Pozdrawiam
Herman

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Łowienie brzan w rzece - pytanie ogólne o wędkę
« Odpowiedź #1 dnia: 11.04.2016, 23:24 »
Cześć
Na wstępie nie jestem żadnym specem jeżeli chodzi o brzany ale wiedzę teoretyczną mam opanowaną, tak sądzę ;) i parę "smoków" na macie zagościło 8)

czy mogę (czy tak się robi) do takiego łowienia używać części "typu" Avon czyli tej części bez "drgających szczytówek"?

Branie brzany jest dość mocne i nawet na wędce karpiowej będzie sygnalizowane, ja używam części typu Avon ze względu na większe przelotki co ułatwia oddawanie dalszych rzutów (przydatne kiedy rzucamy z siatką PVA ) jak i w przypadku kiedy nurt niesie śmieci różnego rodzaju trawy itd. Które w przelotkach feedera mogą się zwyczajnie zablokować i możemy przez to stracić rybę.

Jeżeli mowa o wędkach z górnym sekcjami w dwóch wersjach krzywych ugięcia np 1,75 i 2,,25 jest to moim zdaniem najbardziej optymalna wersja tylko zauważyłem, że idzie taniej kupić wędkę przykładowo 1,75 lb i dokupić sam szczyt 2,25 lb niż brać zestaw. Warto pierw sprawdzić.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 12.04.2016, 00:48 »
Szczytówka 'zwykła' w brzanowych Avonach pokaże jak najbardziej branie brzany, wiele zależy od tego jakim zestawem łowisz. Brzanowcy tak naprawdę nastawiają się na konkret, nie potrzebują miękkich szczytówek. Te są bardziej odpowiednie na pewnego rodzaju wody, mogą służyć tez do łowienia innych ryb, na innych typach wód. Tak naprawdę brzana siedzieć będzie zawsze tam gdzie jest mocny nurt, uciąg jest mocny, więc kij się mocno ugina. Na naciągniętym zestawie każde branie będzie widoczne, czasami jest ono zwykłe, a czasami jak ryba się zatnie i poczuje hak lub też chce dać dyla z przynęta w pysku (obserwowano, że w stadzie brzan gdy jedna miała jakiś większy kąsek, dała się znieść z nim w dół rzeki - aby się nie dzielić zapewne) to wtedy jest odjazd.

Ja często łowię także leszcze lub coś większego - jak płoć, kleń itp, i wolę feedera, brania są lepiej sygnalizowane, zarzucam też nie zawsze w sam nurt. Dlatego feeder brzanowy mi bardziej pasuje, łatwiej mi się 'naciąga' przypon na takiej szczytówce, łowi podajnikami do Metody na wolniejszych rzekach czy wodach stojących.

Pytanie co woli brzana? W UK ostatnio obserwuję dwie szkoły. Łowcy okazów nastawiają się tylko na brzany i używają jako przynęt kulek proteinowych, nęcą również nimi. Druga szkoła to koszyk i przynęta mniejsza - pellety, mielonka, mniejsze kulki, często tutaj używa się koszyka. Jedna i druga metoda działa, aczkolwiek do zanęty częściej podejdą leszcze. Ja też tak wolę łowić bo się więcej dzieje w nocy.

Przy szkole 'kulkowej' lepiej używać szczytówki twardej, reaguje się na konkrety. Doi tej drugiej miękka szczytówka wydaje się lepsza. Aczkolwiek w obydwu przypadkach można używać obu (oczywiście na odpowiedni uciąg).

Lucjan

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 31.08.2016, 08:42 »
Luk, a jak łowić brzanę - z alarmem i kołowrotkiem z wolnym biegiem na tripodzie rzecznym? Zakładam, że łowimy również leszcza i klenia. Czy też wystarczy odkręcony mocniej hamulec i zwykłem podpórki z sygnalizatorem brań? Zastanawiam się czy carp feeder z Drennana S7 z końcówką 3 oz nadaje się do takiego łowienia, zakładając, że koszyki 50 - 60 gr spokojnie utrzymają zestaw.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał