Autor Wątek: Sposoby na splątane zestawy  (Przeczytany 8162 razy)

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Na ryby!!
  • Ulubione metody: feeder
Sposoby na splątane zestawy
« dnia: 13.04.2016, 18:55 »
Witam, który zestaw wg Was najmniej się plącze, może znacie jakieś nietypowe patenty?? Pozdrawiam.
Połamania kija

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Sposoby na splątane zestawy
« Odpowiedź #1 dnia: 13.04.2016, 19:02 »
Proszę o podanie poniższych brakujących danych.
  • Technika połowu (grunt, spławik...)
  • Rodzaj przynęty. (Tak jest to istotne)
  • Rodzaj łowiska  (woda stojąca, rzeka...)
  • Odległość łowienia.(w przypadku zestawów karpiowych jest to istotne)
  • Głębokość na jakiej będziesz łowił (istotne w przypadku gdy łowisz sliderem)

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #2 dnia: 13.04.2016, 19:13 »
Heh. Nie wiedziałem, że aż tyle jets ważnych czynników. technika oczywiście grunt, przynęta to naprawdę różnie (kuku, robaczki białe i czerwone, rosówki) wody raczej stojące a głębokości naprawdę różne. Ale tak naprawdę chodzi mi o to aby poznać upodobania innych Wędkarzy w różnych sytuacjach i zamiarach.
Połamania kija

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #3 dnia: 13.04.2016, 20:08 »
Daber, polecam filmy Luka. Wszystkiego się dowiesz :)
Zbyszek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #4 dnia: 13.04.2016, 20:29 »
Heh. Nie wiedziałem, że aż tyle jets ważnych czynników. technika oczywiście grunt, przynęta to naprawdę różnie (kuku, robaczki białe i czerwone, rosówki) wody raczej stojące a głębokości naprawdę różne. Ale tak naprawdę chodzi mi o to aby poznać upodobania innych Wędkarzy w różnych sytuacjach i zamiarach.

Kolego, polecam sprawdzić polecany na forum helikopter, idealny na wody stojące. Więcej tu :

http://splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-51.html
Krzysztof

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #5 dnia: 14.04.2016, 06:44 »
No właśnie nie wiem czemu ale helikopter właśnie mi często się placze, a wydaje mi się ze zrobiony prawidłowo. Może placze sie przy zwijaniu.
Połamania kija

Offline Sailor

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.04.2016, 07:37 »
Ja polecam ten zestaw ostatnio stosowałem  nie płacze się prosty i skuteczny na tym filmiku masz wszystko od A do Z

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 14.04.2016, 07:50 »
Co do helikoptera to musisz mieć go zrobionego z dobrych 'komponentów'. To zestaw bardzo rzadko się plączący, jeżeli gumka odsuwa dobrze przypon nie powinien sięgać koszyka. Jakie stosujesz stopery? Mocno trzymają żyłki? A co z rurką zakładaną na krętlik?

Są różne zestawy które są mniej plączące się, jednak wymagaja większej ilości czasu poświęconej na jego skręcenie. Można łowić zestawem gdzie na złozonej żyłce robisz kilka węzłów, co np. 3-5 cm, na jednej z pętli mocuje się koralik z agrafką. Złożona na dwa żyłka odpycha przypon, pętla może byc tez asymetryczna. Inny zestaw to nazywana tutaj ogólnie skrętka. Znajdzie specjalne wątki założone przez Staszka.

Jeżeli stosujesz prosty zestaw, można zamiast łącznika do szybkiej wymiany przyponów użyć krętlika do szybkiej wymiany przyponów i gumkę jak w helikopterze. To też pomaga.

Podstawową jednak rzeczą jest zarzucanie. Jeżeli zarzucasz z klipem lub pozwalasz na to aby zestaw opadał po łuku, czyli na napiętej lekko szczytówce, to wtedy  splątań jest mniej, dodatkowo ładnie naciągasz przypon, co skutkuje większą ilością brań. Jeżeli masz efekt śmigła, spróbuj wolniej zwijać, przede wszystkim pokombinuj ze sposobem zakładania przynęty.

Trzeba tez pamiętać, że im cieńsza żyłka, tym łatwiej o splątania. Dlatego dobrą rzeczą jest fluorocarbon, polecam ten przyponowy z Drennana. Można się dopasować do wielkości łowionych ryb (mają szerokie spectrum średnic), sam materiał jest sztywniejszy i łatwiej się nim łowi dzięki temu. Dobrze tonie i jest niewidzialny prawie, przez co tez powinien dawać o ileś % więcej brań...

Ogólnie każdy zestaw się plącze, mniej lub bardziej. Ważne aby samemu potrafić zniwelować maksymalnie takie rzeczy  :)
Lucjan

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #8 dnia: 14.04.2016, 10:09 »
Luk ja jestem zwolennikiem jak najprostszych zestawów, a co do mojego helikoptera to wydaje mi się ze jest ok tzn. Stoperki trzymają sie bardzo mocno, kondonik na kretliku tez choc może ten kretlik jest za duży lub kondonik za ciasny bo nie mogę go dobrze naciągnąć na baryłkę kretlika, przypon to fluorocarbon ok 20 cm i haczyk wisi u mnie nieco poniżej koszyka co jak się doczytuję może być błędne. Z reguły moje splątania wyglądają tak ze przypon jest mocno pozawijany wokół zylki
Połamania kija

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #9 dnia: 14.04.2016, 10:37 »
No właśnie. Jeżeli gumka (kondonik :) nie wchodzi do końca na krętlik, to nie jest pod kątem 90 stopni.
Zbyszek

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #10 dnia: 14.04.2016, 10:45 »
Jeżeli przypon jest pozawijany o żyłkę to upewnij się czy między stoperami jest wystarczający odstęp żeby krętlik kręcił się dookoła na żyłce, wiesz, jak helikopter

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Michał z Bytomia

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #11 dnia: 14.04.2016, 16:03 »
Jeżeli przypon jest pozawijany o żyłkę to upewnij się czy między stoperami jest wystarczający odstęp żeby krętlik kręcił się dookoła na żyłce, wiesz, jak helikopter

No właśnie gdzies czytałem żeby stoperki mocno docisnąć aby usztywnic kretlik pod odpowiednim kątem
A w końcu o co chodzi z ta dlugoscia przyponu bo naprawde słyszałem różne opinie. I jeszcze jedno pytanie z jakiego materiału najlepiej stosować kondonik  bo ten mój jest gumowaty i łatwo sie poddaje
Połamania kija

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #12 dnia: 14.04.2016, 16:11 »
Z tego co ja rozumiem to stopery musza być na tyle ciasno żeby utrzymać kąt, a na tyle luźno, żeby krętlik mógł się kręcić wraz z przyponem dookoła żyłki głównej. Ale jeśli jestem w błędzie to chętnie się dowiem, bo świeży jestem. Zaraz na pewno ktoś bardziej doświadczony się wypowie:)

Michał z Bytomia

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #13 dnia: 14.04.2016, 21:03 »
Ja polecam ten zestaw ostatnio stosowałem  nie płacze się prosty i skuteczny na tym filmiku masz wszystko od A do Z

Tak łowie na swoim lekkim pickerze tylko że bez skrętki, która nie wiem czy jest konieczna.
Połamania kija