Autor Wątek: 26 kwietnia 2016 pod ZG PZW  (Przeczytany 40313 razy)

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: 26 kwietnia 2016 pod ZG PZW
« Odpowiedź #45 dnia: 26.04.2016, 21:40 »
Szlag mnie trafia, jak słucham tych wszystkich prezesów.
Zdziwiony jestem, że akurat WW jakiś materiał dały.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 26.04.2016, 21:51 »
Prezes, za pośrednictwem WW umył od wszystkiego ręce... ;)
Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 26.04.2016, 22:10 »
Przykro mi, że taki głupi punkt znalazł się w 'odezwie' jaka mieli protestujący. Jedna składka na polskie wody to gwóźdź do trumny, a nie zbawienie polskiego wędkarstwa, nie mam sił już tego komentować. Przez coś takiego 'wierchuszka' ma łatwo, może bez problemu zbijać wszystkie argumenty, wskazując na niedorzeczność postulatów. Chyba dobrze byłoby dopracować te protesty i ryczeć jednym głosem, co o tym sądzicie?
Dla Ciebie głupi dla nich nie, to oni tam byli a nie Ty ( bez urazy )

Jeżeli chcesz zrobić jedną opłatę krajową, to dajesz wyrok na ryby z lepszych (jeszcze) łowisk. Taka jest prawda. To nie lata 80te, gdzie wędkarz jechał na ryby rowerem lub autobusem na lokalne wody. Teraz zrobienie 100 kilometrów to nie problem, alarmy, nowa technika wędkarska to coś co sprawia, że ryby łatwo odłowić. Osoby żądające jednej opłaty powinny mówić, że powinna być ona większa, jeżeli ma być taka sama,. to ja tego nie widzę. To tak, jakby ktoś chciał, aby płacić mniej i miec lepiej. Skąd? Z czego? Skoro PZW teraz tego nie potrafi zrobić, to jak zrobi to z jedną, krajową składką? To jakiś socjalistyczny postulat, niestety, ryby nie spadają z deszczem ani nie pojawiają się na skutek działania promieni słonecznych. Jak się je odłowi, to ich nie będzie.

Co do tego kto tam był, używasz bardzo krzywdzącego argumentu. Ja popieram ten protest, ale po takim wpisie jak Twój, mógłbym całkowicie tego nie robić. Dodatkowo, to, że ktoś protestuje osobiście, nie znaczy, że wszystkie postulaty sa tam odpowiednie i wszyscy się z nimi zgadzają. Tak jak z partia - ktoś może głosowac na Kukiza ale nie musi się zgadzać z nim w 100%, bo oznaczałoby to, że nie ma do końca własnego zdania. Postulat o jednej składce ma korzenie u tych, co uważają, że płaca za dużo. Sorry Batory, ale teraz, aby wody stały się rybne, trzeba wiele zrobić, to niestety będzie kosztować. Za 200 zeta nie da się  mieć więcej strażników, większych zarybień i bogatych wód. Dlatego trzeba miec dobre argumenty, to tak jak w boksie. Jak masz słabe, to przeciwnik Cię powali, byc może w pierwszej rundzie. Tak jest tutaj, trzeba się odpowiednio przygotować.

Jean, ja jestem całym sercem za tym protestem, ale trzeba mieć też pewne wizje. Bo jak zrobimy w Polsce '1000 PLN dla każdego' - to może będzie super przez moment, ale jak ekonomicznie państwo 'wysiądzie', to będzie to następstwem takich populistycznych postulatów właśnie. Jeżeli mamy dać się pobić w pierwszej rundzie przez ZG PZW czy IRŚ, to lepszej drogi nie ma. Dodam jeszcze, że wędkarze muszą tez mówić z sensem, najlepiej prosić o autoryzację wypowiedzi. Bo opcja Polski bez rybaków nie przejdzie. Oni są potrzebni, ludzie chcą jesć ryby w smażalniach, restauracjach czy domach. Rybaków nie ma być na wodach PZW, a to już całkiem inna sprawa. Mały szczegół, a jakże ważny! Co do 16 okręgów - ja bym na pewno nie rezygnował z ichtiologów okręgowych i osób pracujących, potrzeba ich nawet więcej aby dobrze wszystkim zarządzać. Wody same się nie 'zrobia', własnie potrzeba fachowców do tego. Można zrezygnować może z jakiś działaczy, ale jezeli reforma ma polegac na zrobieniu z 46 okręgów 16, to już podobna mieliśmy, po której koszta zamiast spaść wzrosły. Rozwiązaniem jest danie części wód kołom, z reszty wydzielenie wód okręgowych. Potrzeba nam decentralizacji, ZG ma pełnić inne funkcje, wody zaś mają należeć do wędkarzy. Oni sami wtedy będą mogli gospodarzyć według własnego uznania. Zobaczą wtedy, co to znaczy mieć wodę dla siebie, mieć wpływ na pewne decyzje.  W obecnej sytuacji jedna składka niczego nie zmieni, tylko pogorszy. Mentalność oszusta (nie czarujmy się, nie przestrzeganie regulaminu to główna przyczyna bezrybia) można zmienić, jak wędkarz dostanie wody dla siebie, stanie się ich gospodarzem, a nie tylko użytkownikiem.  Wtedy zadziała 'jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz'.

Co do samego filmu - ZG używa ulubionych argumentów - 'takie jest prawo', 'tak nakazuje RZGW, wojewoda, marszałek'. Prawo jest złe i trzeba je zmieniać, pod wędkarzy. To mają robić panowie działacze właśnie, a nie używać takich wymówek.
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 26.04.2016, 22:28 »
W poście Luka jest naprawdę wiele racji. Ja nie jestem wrogiem PZW. Więc nie można mnie posądzać o tendencyjność. I choć opłacam składki  odkąd pamiętam. Nie życzę sobie jednej opłaty! Jest to bzdurą! Ale to tylko moje osobiste zdanie.
Arek

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 26.04.2016, 22:33 »
Luk, nie znamy się, lubię Ciebie, ale nie wkładaj mi słów, których nie napisałem (gdzie napisałem, że chcę żeby była jedna opłata?). Możesz popierać, ale dlaczego ich krytykujesz? Oni tam byli, takie mieli postulaty (może nie do końca przemyślane), ale ich własne i jak widać, pampersy działaczy były pełne.
Uważam, im więcej postulatów, tym lepiej (nawet tych nieprzemyślanych), bo zawsze, gdy dojdzie do negocjacji, można z czegoś zrezygnować.
- "Każda kropla drąży beton" i tego się trzymajmy :)
Jak wiesz, w Okręgu Katowickim jest już Największy zbiornik No Kil w Polsce, a teraz po "naszych" sugestiach zarząd okręgu zastanawia się nad zmianą, aby współmałżonka mogła łowić na jedną wędkę w limicie członka PZW. Trzeba tylko chcieć i rozmawiać, rozmawiać, tłumaczyć i powoli do przodu (ciężko od razu wszystko zmienić).
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #50 dnia: 26.04.2016, 23:18 »
Jean, nie napisałem tak, raczej broniłem pewnego stanowiska :-*

Ogólnie oceniam dzisiejszą pikietę w skali od 1 do 10 na 11. Faktycznie na Twardej zrobiło się działaczom gorąco, bardzo gorąco. Z tego co widzę, to jeżeli przybyło by z 1000 osób, to zmiany byłyby natychmiast prawie. Wyraźnie nie są gotowi do dyskusji, brakuje im argumentów. Na filmie widać Kolendowicza z WŚ, jest Marcin Wosiek z WMH, są inni dziennikarze. Będzie gorąco!

Najbardziej mnie dziwi postawa Wiadomości Wędkarskich. Cholera wie po czyjej stronie są, tutaj udawali jakby niezależnych :-\
Lucjan

Splot

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 26.04.2016, 23:30 »
WW powinny być niezależne, mimo tego że są organem PZW. Jest to pismo Związkowe nie prezesa wiec powinno reprezentować nas. Chyba już śpię bo jakieś idealistyczne brednie piszę.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline Robert 57

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 26.04.2016, 23:33 »
ZG PZW powinien reprezentować tylko i wyłącznie wędkarzy.

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 26.04.2016, 23:35 »
Spokojnie, pierwszy cios poszedł, zobaczymy za kilka dni, czy zabolało, ale uważam, że dało im do myślenia i albo będą chcieli przeczekać w co wątpię (zbliżają się wybory), albo zaczną coś próbować naprawić.
Co do WW to jak oni niby są neutralni? Toż to gazeta PZW.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #54 dnia: 27.04.2016, 00:06 »
WW to organ Zarządu Głównego PZW jakby co...
Lucjan

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #55 dnia: 27.04.2016, 09:16 »
Luk ma racje wprowadzenie jednolitej opłaty , pogrąży jeszcze bardziej wody pzw.
Wydaję mi się , ze jesteście ogromnymi optymistami :)
Myślicie , ze to zrobiło jakieś wrażenie na nich , ze grupka 100 osób sobie troszkę pokrzyczała ;)
Popatrzcie co się dzieje w Polsce ile w ostatnich 10 latach było strajków i co żyję się lepiej?
Teraz łamią konstytucje i co zabroni im ktoś tego?
Trochę realizmu .
Feeder & spinning

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 27.04.2016, 09:29 »
Federek, władze PZW to nie wytrawni politycy, dla których takie demonstrację to normalność, "Nasze Dziadki " to osoby na które takie demonstracje działają ( oni nie chcą nie potrzebnego rozgłosu, byle w ciszy i spokoju "kombinować" lub inkasować po kilka lub kilkanaście diet rocznie, normalni, którzy chcą coś zmienić, też wśród nich się znajdują, ale są w wielkiej mniejszości).

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #57 dnia: 27.04.2016, 09:34 »
I właśnie tu trzeba szukać rozwiązania w tej mniejszości, plus prezesi okręgów, którzy starają się o poprawę sytuacji.
Co do dziadków to nie jest to takie piękne i wspaniałe, dietki to dla nich pikuś za gruba gotówka obracają.
Feeder & spinning

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 27.04.2016, 10:03 »
Grubą kapustą obraca kilka osób w ZG i kilka w każdym Okręgu; reszta udaje że nie widzi co robią.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 27.04.2016, 10:41 »
Kolega wyżej wspomina o możliwym braku refleksji ze strony PZW na fakt protestu. Jest taka opcja, jednak brak naszej reakcji zostanie odebrany jako przyzwolenie na ich działania. Niech widzą, że nie chcemy być sponsorami rybaków. A jeżeli już, to musi to działać na rozsądnych zasadach i najważniejsze, aby w naszych wodach były ryby! Nikt z wędkarzy nie będzie się czepiał rybaka gdy w wodzie będzie dużo ryb . Zysk wypracowany na rybaku należy zainwestować w zarybianie, edukację i szkółki! Nie w obchody upadłego związku, nie imprezy i premie za zniszczone wody! Należy inwestować w przyszłość, tylko czy komuś tam na górze na tym zależy?