Autor Wątek: Sposób na okonia  (Przeczytany 8425 razy)

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Sposób na okonia
« dnia: 25.04.2016, 07:49 »
W związku z tym,że mam blisko siebie mały zbiornik w którym występuje duży okoń.Chce poznać wasze sposoby na zwabienie pasiaka.
Zbiornika nie jest duży.Nie można nazwać tego stawem.Jest to po prostu zalana łąka.Woda spływające z pól zebrała się w miejscu spadku terenu.Z tego co wiem ze względu na to,że występuje tam ptactwo, rolnikowi zabroniono osuszenia terenu.Woda ma powierzchnie około 1ha.Głębokość nie jest większa jak metr.Występuje tam zatrważająca ilość małego karasia i słonecznicy.Okoń mając pełno takiego pożywienia rośnie jak na drożdżach.Sztuki 1kg nie są rzadkością.
Pewnie spytacie czemu nie spining.A to temu,że na całej wodzie występuje rogatek(chyba). W grę wchodziły by jedynie poppery.
Zamierzam łowić na przystawkę,bo chyba ta metoda będzie najrozsądniejsza,jeśli na przynęta dam dużą rosówkę.
Czy są osoby na forum,które polują na medalowe okonie??
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Sposób na okonia
« Odpowiedź #1 dnia: 25.04.2016, 08:03 »
Dobrą rzeczą jest zakupienie białych robaków w kolorze czerwonym (cholera, trzeba zrobić jakiś konkurs i wymyślić inną nazwę) i nęcenie nimi mało i często, ale bardziej obfitymi ilościami. Na hak do matchówki nr 12-14 zakłada się pół rosówkii co pewien czas podnosie do góry, Takie jigowanie dobrze kusi okonia do ataku. Drobnica  w łowisku nie przeszkadza, tam gdzie się gromadzi, tam też  podchodzi okoń.
To najskuteczniejsza z technik jakie znam. Okonie nie są w stanie oprzeć się ruszającym się przynętom. O wiele gorzej działają zestawy i przynęty statyczne. Bo można tez użyć zestawu gruntowego i na włosa dać dużą krewetkę. To tez działa, krewetka to odpowiednik raka (po obraniu), którego okoń uwielbia.
Lucjan

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 25.04.2016, 08:08 »
A ile masz wolnej przestrzeni wody od zielska ?
przecież nie musisz jechać po dnie opadem , obrotówka , gumy,woblery jest cała gama przynęt które nie grzęzną w zielsku :P
Feeder & spinning

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 25.04.2016, 08:23 »
No właśnie w ogóle nie ma wolnej przestrzeni.Tak jak pisałem zbiornik jest płytki.W tamtym roku grabiłem w woderach.Przechodząc dużą cześć wody.Roślinność,która go pokrywa w całości pokrywa,pływa praktycznie po powierzchni.Nie jestem pewien czy to rogatek.
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 25.04.2016, 08:28 »
Dobrą rzeczą jest zakupienie białych robaków w kolorze czerwonym (cholera, trzeba zrobić jakiś konkurs i wymyślić inną nazwę) i nęcenie nimi mało i często, ale bardziej obfitymi ilościami. Na hak do matchówki nr 12-14 zakłada się pół rosówkii co pewien czas podnosie do góry, Takie jigowanie dobrze kusi okonia do ataku. Drobnica  w łowisku nie przeszkadza, tam gdzie się gromadzi, tam też  podchodzi okoń.
To najskuteczniejsza z technik jakie znam. Okonie nie są w stanie oprzeć się ruszającym się przynętom. O wiele gorzej działają zestawy i przynęty statyczne. Bo można tez użyć zestawu gruntowego i na włosa dać dużą krewetkę. To tez działa, krewetka to odpowiednik raka (po obraniu), którego okoń uwielbia.
Nie ma szans,żebym u siebie dostał "czerwone" białe robaki.Zamierzałem łowić na przystawkę,bo okoń lubi bawić się przynętą.Dałbym długi przypon.I w momencie kiedy spławik szedł pod wodę miałbym pewność,że zassał rosówkę.Jednak ta technika może trochę ograniczyć granie przynętą.
Zamierzałem pociąć rosówki i podać je w ziemi.

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 25.04.2016, 08:34 »
No właśnie w ogóle nie ma wolnej przestrzeni.Tak jak pisałem zbiornik jest płytki.W tamtym roku grabiłem w woderach.Przechodząc dużą cześć wody.Roślinność,która go pokrywa w całości pokrywa,pływa praktycznie po powierzchni.Nie jestem pewien czy to rogatek.

Cały zbiornik jest zarośnięty? nie ma żadnych oczek gdzie można poprowadzić przynętę?
No to pozostaje tylko popper lub jerk.
cO do przynęt naturalnych to wydaję mi sie , ze raczej zainteresują się nią właśnie karasie i pewnie liny o ile występują tam.
Co do robaków to przecież jeśli jest sklep wędkarski w okolicy to mogą Ci zamówić
Feeder & spinning

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 25.04.2016, 08:39 »
Jest to bardzo specyficzny zbiornik.Na środku jakieś zalane krzaki.Po prostu dzika woda..O linach nie słyszałem.Z jednym gościem gadałem,to karasie mówił,że trafiają się takie "zegarkowe". W tamtym roku łowiłem tam dwa razy i oprócz skarłowaciałego karasia nic mi się nie trafiło.

Offline fEeDeReK

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 25.04.2016, 08:47 »
Oj wiesz to nie jest tak , że inne ryby nie będą występować ;)
Spoko by było jak byś miał ponton bo można by było sprawdzić wiele miejsc ;)

Tez mam podobna wodę ale są oczka gdzie można poprowadzić przynęty, lub zarzucić zestaw spławikowy .

Feeder & spinning

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #8 dnia: 25.04.2016, 10:44 »
Wczorajszy Okonek na 2 białe w kolorze czerwonym, oczywiście po małej prowokacji :)
Paweł

Offline cezarym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #9 dnia: 25.04.2016, 19:18 »
Dobrą rzeczą jest zakupienie białych robaków w kolorze czerwonym (cholera, trzeba zrobić jakiś konkurs i wymyślić inną nazwę) .
Ja proponuje nazwę "angolki czerwone"
Pozdrawiam
Czarek