Autor Wątek: Czy ta mieszanka da radę?  (Przeczytany 3499 razy)

Offline SzymonDG

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder
Czy ta mieszanka da radę?
« dnia: 28.04.2016, 00:32 »
Z racji braku czasu na przygotowanie jakiegoś własnego mixu (4 brygady w pracy) zakupiłem sobie w wędkarskim zanętę do metody Lorpio kryl oraz pellet 2 mm z trapera halibutowi. Czy będzie to dobra mieszanka jako zanęta do podajnika? (wiem, że nie da się tak określić tego ale jako bardziej doświadczeni możecie doradzić czy jeden "smak" pasuje do drugiego) Na włos mam kupione dumbelsy pop-up (pływające?) od Lorpio 7 mm ananas oraz kulki 8/10 mm zielona betaina od trapera. Będę to zakładał na haki od drennana nr 8 z gumką, (nie wiem czynie za duże) Co wy na to? Chciałem co prawa trochę inne przynęty ale akurat odwiedziłem wędkarski w którym jeszcze nie byłem w moim mieście bo chciałem sprawdzić co tam mają.

PS Wszystko tak w jednym poście akurat w dziale od zanętach aby tego nie rozbijać i nie zaśmiecać forum.

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy ta mieszanka da radę?
« Odpowiedź #1 dnia: 28.04.2016, 06:41 »
Co do haka to myślę że nr.12 będzie odpowiedni.
Jeśli dobrze rozrobisz zanęte i pellet to napewno coś sie skusi :)

Pozdrawiam Dominik

~Dominik

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #2 dnia: 28.04.2016, 06:53 »
Co do haczyków to użyłbym 12/14 do przynęt 8/10mm . Spokojnie na takie haczyki wyjmiesz rybę. Lorpio Krill + pellety to dobre rozwiązanie. Smaki można łamać, mieszać i kombinować. Oprócz kulek które masz zakupiłbym koniecznie pellety 8/10/12 mm po to abyś miał w czym wybierać. Nigdy mie wiemy co ryba podejdzie danego dnia i dobrze miec wachlarz przynęt  :).
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 28.04.2016, 07:06 »
Jeżeli łowisz Metodą, to do miksu nie dawaj pelletów halibutowych, sklejają się. Używaj tych jasnych (szarych - jeżeli z Lorpio to basic), ewentualnie czerwonych (kryl). Od biedy mogą też być te owocowe.

Zrezygnuj z pop-upów. Tutaj trzeba mocno pokombinować, lepiej wejść w przynęty tonące - polecam dumbellsy 8 i 10 mm ananas i tutti frutti z Drennana, do tego pellet pikantna kiełbasa z Sonubaitsa 8 i 12 mm. To taki zestaw startowy, o rożnych wielkościach i innym działaniu i kolorze. Do przyponów wybierz coś o mniejszej grubości, jeżeli chcesz łowić już na pop-up'y, czyli przypon  o grubości 0.20 mm (z Drennana też mają). Jeżeli dodasz do tego przypony z gumką, możesz za pomocą rozwieracza (tego urządzenia do zakładania przynęt na gumkę) założyć 4-6 lekko martwych białych robaków. W ten sposób oprócz kukurydzy, miałbyś całe spektrum przynęt o różnym działaniu, idealne do Metody. Na początek jak znalazł. Chłopaki też dobrze radzą co do haków - nr 12 jest najbardziej uniwersalny, 8 to już na większe ryby raczej.

Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 28.04.2016, 07:14 »
Pewnie że da radę taka mieszanka tylko uważaj na tego trapera bo może on popsuć prawie wszystko. Nic dobrego o tego typu produktach jakie produkuje traper nie moge powiedzieć chociaz koledzy na forum mają inne zdania  Jeśli mogę wrzucić swoje trzy grosze do tematu to ja zaczynałem od peletu Lorpio grin betaina i method basic 2 mm z tym że po jakimś czasie betainy dawałem o ok. 20-30% mniej do miksu a na hak rozmiar 10, 12 i 14 kulki drennana scopex i krab krill. Teraz już całkiem na drenanie jadę zakupiłem całą serię kulek i dumbelsów. Chyba zupełnie sie na dumbelsy przestawię bo szybko i sprawnie sie je na włos nakłada

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 28.04.2016, 11:57 »
Pellet Trapera to jest produkt pelletopodobny oparty na zmielonym ziarnie z aromatem...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline SzymonDG

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #6 dnia: 28.04.2016, 12:36 »
Jeżeli łowisz Metodą, to do miksu nie dawaj pelletów halibutowych, sklejają się. Używaj tych jasnych (szarych - jeżeli z Lorpio to basic), ewentualnie czerwonych (kryl). Od biedy mogą też być te owocowe.

Zrezygnuj z pop-upów. Tutaj trzeba mocno pokombinować, lepiej wejść w przynęty tonące - polecam dumbellsy 8 i 10 mm ananas i tutti frutti z Drennana, do tego pellet pikantna kiełbasa z Sonubaitsa 8 i 12 mm. To taki zestaw startowy, o rożnych wielkościach i innym działaniu i kolorze. Do przyponów wybierz coś o mniejszej grubości, jeżeli chcesz łowić już na pop-up'y, czyli przypon  o grubości 0.20 mm (z Drennana też mają). Jeżeli dodasz do tego przypony z gumką, możesz za pomocą rozwieracza (tego urządzenia do zakładania przynęt na gumkę) założyć 4-6 lekko martwych białych robaków. W ten sposób oprócz kukurydzy, miałbyś całe spektrum przynęt o różnym działaniu, idealne do Metody. Na początek jak znalazł. Chłopaki też dobrze radzą co do haków - nr 12 jest najbardziej uniwersalny, 8 to już na większe ryby raczej.

Chciałem właśnie taki pellet jasny zakupić aczkolwiek akurat nie było, na szczęście mam kilka sklepów w mieście więc mogę zawsze coś dokupić. W przyszłości planuję zrobić miks jaki widziałem na Twoim filmie jednak muszę mieć czas. W ogóle to Twoje filmy i poradniki są mega. Widać ogromną wiedzę, jest się od kogo uczyć :)

Wszyscy jak jeden mąż polecają przynęty sonubaitsa tylko niestety trzeba je zamawiać internetowo :/ no i cena też jest niczego sobie. Z czasem na pewno pokupuje sobie przynęty tego producenta, jednak na razie mam zamiar sprawdzić czy w ogóle podejdzie mi wędkowanie z drgająca szczytówka, a że trochę pieniędzy już wydałem na sprzęt to trochę się boję, że jak narzeczona będzie widziała, jak co chwilę kupuje coś innego to mnie z domu wyrzuci :D

Jak kupowałem haki to te 12 były jakieś małe, no ale widzę, że lepiej zmienić. I tak też zrobię, tylko zakupie bez gumki a z push stopem.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 28.04.2016, 12:41 »
Przynęty Sonu i Drennana są drogie ale jak będziesz miał 3-4 paczki to starczą na sezon lub więcej :) w zeszłym moją główną przynętą były dumbelsy z Drennana tutti frutti i zostało mi jeszcze koło 30.
Pellet starczy na mniej, 3-4 rzuty, za to dumbells jest dobry praktycznie cały dzień.

Osobiście sam wiąże przypony, mam gumki i pushstopy. Sam decyduje jakie sobie robię, fakt, że zawsze muszę trochę czasu na to poświęcić ale jak raz usiądę i zrobię ich kilkanaście to mam na kilka wyjazdów.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #8 dnia: 28.04.2016, 13:00 »
Szymon, 17 zł za 200 gramów bodajże Nash - mandarynka 10 mm. Ogólnie jedna z moich ulubionych przynęt, na federka w 2014 w grudniu przed świętami XX karpi wyciągnąłem na PZW na nią.. Również kokos dawał wyniki.