Autor Wątek: Renowacja łódki  (Przeczytany 2735 razy)

Offline Czaderx

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Renowacja łódki
« dnia: 30.04.2016, 02:06 »
Witam.
Od wczoraj jestem w posiadaniu 4 m lodki z włókna szklanego. Jednak jest ona do remontu manowce ma niewielkie odpryski obicia przetarcia oraz jedno pęknięcie.  Wszystko to jest od zewnątrz.  Na łódce w dalszym ciągu oryginalny żelkot.
Pytanie do ekspertów co z tym zrobić.  Mam żywice oraz mate z włókna do tego szpachlówkę z włóknem. 
Łódka była nieużywana przez ostatnich kilka lat w związku z czym wyblakła i wygląda słabo.
Chciałbym naprawić pęknięcia oraz ja pomalować.
Czy matowić cały kadłub i warstwę żelkotu, potem pomalować całość czy tylko te miejsca które będę naprawiać?
Jeżeli malować całość to czym? Czy potrzebny podkład?
Pozdrawiam

MrProper

• Gość
Odp: Renowacja łódki
« Odpowiedź #1 dnia: 30.04.2016, 08:28 »
Nie wiem czy mogę podać link z innego forum
Ale postanowiłem skopiować coś z tego forum
Nie jest to moja wypowiedź gdyż na łódkach się nie znam.
Dodam tylko że to archiwum z 2008 roku

pierwsze pytanie , czy kadłub ma oryginalny żelkot , czy tez był juz malowany. jezeli kadłub był juz malowany , to nie pozostaje Ci nic innego jak dokładnie zeszlifować powierzchnie , tak aby zebrać stara farbe poliuretanowa , czy tez inną, uzupełnic ubytki w skorupie szpachlówką ( szpachlówka żeglarska , nie samochodowa ) lub żelkotem , a nastepnie pomalować farba poliuretanową - szukaj odpowiednie farby wraz z podkładem w sklepach lub hurtowniach żeglarskich.. Moga byc odpowiednie farby z Oliwy , Hempla , International lub inne. każdy producent ma w swojej ofercie odpowiednie farby. Musuisz jednak pamietac ,że nawet najlepszy poliuretan najlepiej połozony i tak po pewnym czasie zacznie odchodzić i po np 4 latach masz malowanie od nowa.
Jeżeli jest oryginalny żelkot i jest on w takim stanie ,że mozna go odnowić to za wszelka cenę nalezy go zachować. Ubytki nozna uzupełnić żelkotem , kadłub przeszlkifować cienkim papierem na wodę ( trochę zabawy będzie ) , a nastepnie spolerowac dobrą żeglarska pasta polerska. Dno do linii wodnej po zakonserwowaniu podkładem antyosomozowym możesz pomalować antyfulingiem . jeżeli łódź po każdym pływaniu bedzie slipowana możesz antyfuling sobie darować. jeżeli listwa odbojowa jest z PCV , a tak to na zdjeciu wygląda to jalepiej wymienic ja na nową. Koszt nie jest wielki. naciaga sie ja uprzednio mocząc w goracej wodzie na koncach owręzy mocując odpowiednimi okucami ze stali nierdzewnej

Radze skorzystac z porady dobrego szkutnika.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
Odp: Renowacja łódki
« Odpowiedź #2 dnia: 30.04.2016, 10:13 »
Spróbuj zadzwonić do Emila http://tuning.maister.pl/kontakt.php i zapytać - ja od Niego kupowałem swoją łódkę.
Pozdrawiam
Mirek