Autor Wątek: Zarzucanie zestawu feeder (plecionka + przypon strzałowy na białą rybę)  (Przeczytany 6889 razy)

Offline Karol

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Witam kolegów, chciałbym prosić o wskazówki dot. zarzucania zestawu z plecionką i przyponem strzałowym, ponieważ mam z tym problem. Łowię głownie płocie i niewielkie leszcze na głębokości ok. 7 - 8 m w zbiorniku retencyjnym. Teoretycznie wiem o znaczniku na drugim brzegu,  cofaniu wędki  itd., ale i tak koszyk nie ląduje w tym samym miejscu, tak jak powinien. Początkowo myślałem, że to wina wędki, bo sztywna trochę, kupiłem o parabolicznej akcji i jest lepiej, ale to jeszcze nie to. Czy mogę prosić doświadczonych kolegów o opisanie, jak poprawnie rzucać feederem. Z góry dzięki!!!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Karolu, zapewne jestem nieuświadomiony, więc pytam: co to jest ten przypon "szokowy"? Może miało być "strzałowy"?
Jacek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Jacku może to spolszczenie od shock leader'a ;) czyli przyponu strzałowego

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Z pewnością miało być strzałowy :)
Rozumiem, że odległość rzutu jest ok dzięki klipowi, a Ty pytasz o to jak poprawić celność tak żeby podajnik nie leciał na boki tak?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Jacku może to spolszczenie od shock leader'a ;) czyli przyponu strzałowego

To ja już wolę "strzałowy" :)

Karolu, rzuć okiem tutaj: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=152.0
Mateo tam ładnie tłumaczy istotę dobrego rzutu.
Jacek

Offline Karol

• Nowy użytkownik
  • *
Strzałowy, strzałowy, sorry, Panowie!!!

Offline Karol

• Nowy użytkownik
  • *
Tak, Marcin, zestaw klipowany, a koszyk raz w lewo, raz w prawo, albo źle amortyzowany rzut i się cofa, masakra!!!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Karolu, nie będziemy Cię oszukiwać - technika to jedno, a trening to drugie. Trzeba sporo ćwiczyć, nie unikniesz tego.
Mi osobiście rzuca się świetnie sztywnymi kijami (celność), zdziwiło mnie, że Tobie lepiej idzie miękkim. Cóż, każdy z nas jest inny.
Jacek

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Technika jedno, trening to drugie a wiatr trzecie :). Aha, rodzaj koszyka czwarte itd......

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
Witam kolegów, chciałbym prosić o wskazówki dot. zarzucania zestawu z plecionką i przyponem strzałowym, ponieważ mam z tym problem. Łowię głownie płocie i niewielkie leszcze na głębokości ok. 7 - 8 m w zbiorniku retencyjnym. Teoretycznie wiem o znaczniku na drugim brzegu,  cofaniu wędki  itd., ale i tak koszyk nie ląduje w tym samym miejscu, tak jak powinien. Początkowo myślałem, że to wina wędki, bo sztywna trochę, kupiłem o parabolicznej akcji i jest lepiej, ale to jeszcze nie to. Czy mogę prosić doświadczonych kolegów o opisanie, jak poprawnie rzucać feederem. Z góry dzięki!!!

Powiem Ci tak od 2 lat łowię różnymi technikami :P w tym roku opanowałem klipa w 70 % można powiedzieć że rzucam w ten sam punkt ale jak masz wiatr jak też "lester" wspomniał to musisz się bardziej postarać.
koszyk leci inaczej, niż koszyk do metody więc przy silnym wietrze też będzie bardziej podatny na zmiany kierunku.
Trening trening i jeszcze raz trening :) tutaj nie ma sztywnej regułki :P
Warto sie wybrać gdzieś na jakąś polanę rozłóż sobie sznurek nie wiem cokolwiek zrób okrąg ok 3 m średnicy i ćwicz tak w odległości ok 40 m a potem 20 m i policz ile na 100 rzutów np trafisz ja ćwiczyłem oliwką 30 g  a potem 15 g a potem na wodzie już lepiej szło o 100 %
Jak dla mnie rzuty na odległość do 60 m są bardziej celne z pozycji siedzącej bo masz praktycznie tą samą pozycję co też wpływa na dokładności rzutu :) Bo jak sie niektórzy z wędką kręcą po brzegu niestety ciężko uzyskać 100% dokładność :)
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline Karol

• Nowy użytkownik
  • *
Dzięki Panowie za podpowiedzi trochę mi to rozjaśniło temat. Myśle ze wiem gdzie robię błąd. Po prostu zbyt późno cofałem kij i zamiast amortyzować rzut ja ciągnąłem zestaw do siebie. Zweryfikuje to nad woda. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.