Autor Wątek: Taktyka na zbiornik z bardzo czystą wodą  (Przeczytany 7078 razy)

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
Taktyka na zbiornik z bardzo czystą wodą
« dnia: 02.05.2016, 07:34 »
Witajcie.
Jutro wybieram się na ryby na zbiornik Amerykan w Złotym Potoku (PZW Częstochowa). Powierzchnia Stawu to 4,4 ha. Głębokość do 3 m. Zbiornik przepływowy. W 2011 roku zbiornik przeszedł remont. Muł wybrany, dno piaszczyste, twarde. W zbiorniku jest trochę karpi i linów z białorybu. Zbiornik częściowo zarośnięty moczarką.
Problemem w tym zbiorniku jest woda. Czysta jak kryształ a do tego zimna jak lód (2 km powyżej zbiornika jest najstarsza hodowla pstrąga w Polsce) i ta sama woda wpływa do Zbiornika.

Nigdy nie łowiłem na tym zbiorniku.
Stąd pytania:
Jaką przyjąć taktykę na taki zbiornik?
Jak zbudować zestaw?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Taktyka na zbiornik z bardzo czystą wodą.
« Odpowiedź #1 dnia: 02.05.2016, 09:08 »
Na czystą wodę dobrze jest dobierać przynęty o mocniejszym kolorze, czyli na przykład dumbellsy. Metoda jest idealna, ponieważ to świetnie zastawiona pułapka. Nie liczyłbym na 'rybę za rybą', gdyz na takiej czystej wodzie płoszą się one bardzo łatwo i są bardzo czujne. Jeżeli znajdziesz czyste, twarde dno, to wprowadż z 3-4 koszyki zanęty (woda jest zimna rozumiem) i dopiero lokuj tam zestaw. Na rybę można poczekać, i to sporo... Podajniki 30 gram powinny dobrze się wpasować, gdyż nie robią dużo hałasu.
Lucjan

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Taktyka na zbiornik z bardzo czystą wodą
« Odpowiedź #2 dnia: 02.05.2016, 09:11 »
A co jeśli ryba do Dumbellsów nie przyzwyczajona ? Wiem, że lokalni wędkarze łowią na QQ lub robaki.
Chciałbym jedną wędkę postawić na metodę a drugą na klasyczny koszyk.
Jak skonstruować zestaw do klasycznego koszyka? Długość przyponu? Dno twarde piaszczyste - bardzo równe.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 02.05.2016, 09:18 »
A jak ryba odróżni kukurydzę od żółtego dumbellsa? :D Spokojnie możesz używać tez kukurydzy oczywiście, zakładam, że zawsze ją mamy nad wodą. Kolor czerwony lub pomarańczowy dobrze działa na ryby.

Ja użyłbym tez białych robaków, dendrobeny na włosie, pelletów. Trzeba się wstrzelać i sprawdzić co rybom podchodzi najlepiej. Nie ma takiej możliwości aby coś zawsze było 'numerem 1'. Ryby mają zmienne gusta, i trzeba się wstrzelić.

Jeżeli łowisz dwiema wędkami, wybrałbym opcję Metoda i helikopter. Wtedy na jednej lini łowisz z koszykiem i możesz wprowadzać grubsze rzeczy. Ponadto rotując przynętami szybciej możesz znaleźć co rybom pasuje najbardziej, przy różnych odległościach na których łowisz też łatwiej namierzyć rybę :)
Lucjan

Offline phelps88

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #4 dnia: 12.05.2016, 19:34 »
Na podobnym zbiorniku, jeśli mogę coś zasugerować świetnie spisywała mi się zanęta Marcela - Complete Carp Food Source. Jest czarna i na zimnej, czystej wodzie fajnie się sprawdza pod warunkiem, że występują tam leszcze i karpie :)

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 12.05.2016, 22:33 »
Na podobnym zbiorniku, jeśli mogę coś zasugerować świetnie spisywała mi się zanęta Marcela - Complete Carp Food Source. Jest czarna i na zimnej, czystej wodzie fajnie się sprawdza pod warunkiem, że występują tam leszcze i karpie :)
Świetnie ujęte jeśli zbiornik jest z czysta woda warto zastosować zanętę i mikropelet o kolorze czarnym wtedy ryby które ostrożnie pobierają pokarm nie są tak płochliwe w ciemnej zanęcie.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki