Autor Wątek: Feeder na Odrę z cw. 150 g, ale jaki? Do 300 zł  (Przeczytany 9139 razy)

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
Potrzebuje feedera na Odrę do połowu w nurcie jak w temacie, cięższego chyba nie ma sensu kupować?. Do tej pory pomacałem Jaxony, Konger Medalist i  Mitchell Avocet Feeder RZ 393 3,90 m/150 g. Póki co najbardziej mi leży ten Mitchell, ale może macie jakieś sugestie?, będę wdzięczny :D
Janusz

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
Odp: Feeder na Odrę z cw. 150 g, ale jaki? Do 300 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 04.05.2016, 20:49 »
Moim zdaniem cw 150 g to zbyt dużo jak na Odrę. Ja u siebie stosuje max CW do 80 g i jest spoko, a rzucam koszykami 70 g + Zanęta :). Posiadam Trabucco Selektor cw 75 g 360 cm. Super kijek, świetna praca. Polecam, łowię nim na Odrze min.
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 04.05.2016, 21:02 »
Nie zgadzam się z Krzyśkiem. Cw które sobie obrałeś jest ok. Rzeka jest różna w różnych porach roku.Czasem to 150 zbraknie. Ale nie ma sensu celować wyżej.Takie bezpieczne minimum jak dla mnie to 120g. Wszystko zależy od kija. Pomimo deklarowanego CW. Może być zbyt miękki( Daiwa Aqualite 1) Lub sztywny. Jak niektóre Kongery lub SPRO Dino.Kija którego sobie upatrzyłeś niestety nie znam. Jaki budżet przewidziałeś? O sorki. Widzę w tytule. Co prawda akurat tego kija w ręku nie trzymałem,ale może warto się nad nim pochylić. http://www.sprzetlorpio.pl/product-pol-892-Wedka-Precision-River-Feeder.html   
Arek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.05.2016, 21:04 »
Jak chcesz feeder do łowienia typowo w nurcie, to 150 g może Cię Kolego braknąć.  Najważniejsze, to kupić kij o niskiej wadze, wyprodukowany z dobrego węgla , akcji szybkiej i szczytowej. Wszystko rozbija się o kasę :)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 04.05.2016, 21:09 »
Pomacaj Mikado Src Heavy Feeder 3.90 / 150 Powinien dać radę
Marcin

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 04.05.2016, 21:13 »
Zainteresuj się kijami genloga polska młoda firma która specjalizuje się w feederach właśnie.
http://allegro.pl/genlog-generation-heavy-feeder-380-do-140g-nowosc-i5498193901.html
Sam zakochałem się w ich revolution feederze 420 ogólnie piękne kije mają i ciekawe cenny i to wykonanie poezja.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 04.05.2016, 21:15 »
A gdzie We Wrocku chcesz łowić cięższym kijem,tylko chyba na Biskupinie.Jedż do Zbyszka na Więckowskiego i Pomacaj Cormorany Gf Konkreciki za fajne pieniążki
Staś
Klasyczny Feeder

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #7 dnia: 04.05.2016, 21:20 »
Moim skromniutkim zdaniem (piszę o środkowej Odrze) - nie widziałem jeszcze takiego magika, który łowiłby w odrzańskim nurcie. Na skraju warkocza - tak, ale to nie nurt. To, że ktoś majta zestaw w nurt, nie znaczy, że tam łowi. Zestaw spływa do klatki szybciej niż zdechły bóbr. Moje próby skończyły się na 200-gramowych obciążeniach. Podobno 400 g daje radę, podobno...

Uważam, że wędka do 150 g jest optymalna. Ja akurat mam już dość leciwego Shimano Solstace, ze szczytówką 5 oz. I radzi sobie. To jest dość sztywny kij, ale taki ma być.

W każdym razie - jeżeli piszemy o nurcie, to proponuję wejść ze szczytu główki do Odry i przejść z 10 m przy średnim stanie wody. I, proszę mi wierzyć, skończy się banan na buzi. Przerabiałem to, gdy ratowałem złamanego topa. Nie polecam. Ustałem, bo jestem utyty i tyle.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 04.05.2016, 21:27 »
Moim skromniutkim zdaniem (piszę o środkowej Odrze) - nie widziałem jeszcze takiego magika, który łowiłby w odrzańskim nurcie. Na skraju warkocza - tak, ale to nie nurt. To, że ktoś majta zestaw w nurt, nie znaczy, że tam łowi. Zestaw spływa do klatki szybciej niż zdechły bóbr. Moje próby skończyły się na 200-gramowych obciążeniach. Podobno 400 g daje radę, podobno...

Uważam, że wędka do 150 g jest optymalna. Ja akurat mam już dość leciwego Shimano Solstace, ze szczytówką 5 oz. I radzi sobie. To jest dość sztywny kij, ale taki ma być.

W każdym razie - jeżeli piszemy o nurcie, to proponuję wejść ze szczytu główki do Odry i przejść z 10 m przy średnim stanie wody. I, proszę mi wierzyć, skończy się banan na buzi. Przerabiałem to, gdy ratowałem złamanego topa. Nie polecam. Ustałem, bo jestem utyty i tyle.
:thumbup: :beer:
Arek

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
« Odpowiedź #9 dnia: 04.05.2016, 21:49 »
Staś dobrze mówi.
Mam jeden kijek z seri gf i sprawuje sie wyśmienicie. Tylko że jest to kij do 60g pod metode :) ale myślę że tamten również będzie dobrym wyborem

Pozdrawiam Dominik

~Dominik

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 04.05.2016, 21:57 »
Gf jest duża seria posiadam 120 i sprawuje się wyśmienicie,ai cena nie powala dobre szerokie dwustopkowe przelotki .Dobre wykonanie nie ma się do czego przyczepić
Staś
Klasyczny Feeder

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
« Odpowiedź #11 dnia: 04.05.2016, 22:07 »
Również tak uważam, wykonanie bardzo dobre żadnych nadlewek lakieru ani nic. Kijek bardzo fajnie amortyzuje odjazdy.

Pozdrawiam Dominik

~Dominik

Offline Skand

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 04.05.2016, 22:18 »
Jak chcesz feeder do łowienia typowo w nurcie, to 150gr możę Cię Kolego braknąć.  Najważniejsze, to kupić kij o niskiej wadze, wyprodukowany z dobrego węgla , akcji szybkiej i szczytowej. Wszystko rozbija się o kasę :)

To jaka waga jest niska w tej dlugosci kijka 3,9-4,2? Cormorana zmacam, genloga też o ile znajdę we Wrocku.
Janusz

Offline Skand

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 04.05.2016, 22:24 »
Moim zdaniem cw 150gr to zbyt dużo jak na Odrę. Ja u siebie stosuje max CW do 80g i jest spoko, a rzucam koszykami 70g + Zanęta :). Posiadam Trabucco Selektor cw 75g 360cm. Super kijek, świetna praca. Polecam, łowię nim na Odrze min.

Mam Selektora pw pellet h 3,90 cw heavy i tam gdzie łowie 100 g to mało a boje się go przeciążyć bo nie wiem jaki mamax cw. Trabucco nie podaje ani w katalogu ani na stronie.
Janusz

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 04.05.2016, 22:29 »
W Trabucco "H" to jest 120 max 130 g.
Arek