Luk, piszesz o łowisku komercyjnym?? Nie wiem, nie znam się
ale jeżeli chodzi o PZW w Polsce, to raczej nie sum wyjada białe ryby, "lecz wyławiane są przez niechcianych Rybaków"
W Polsce raczej to nie grozi
Sumy w rzekach występują rzadko, biała ryba przoduje "jak na razie" z doświadczenia Narwi i Odry.
Nie piszę o komercjach, bo te mnie mało obchodzą w takim względzie. Komercje mogą zostać zarybione szybko i być 'dorybiane' dużymi osobnikami. Mowa o wodzie klubowej, słabej, odpowiednik trochę polskiej wody PZW. Jest tam więcej większego karpia może, ale jest on bardzo trudny do złowienia dla 'laika'...
Powiem Wam, że jak się temu przyjrzeć z bliska, to w Polsce drapieżniki takie jak szczupak czy sum, będąc odławianymi, nie wybijają drobnicy w pień. W UK już widziałem kilka zbiorników, gdzie szczupak plus perkozy, czaple i kormorany razem potrafią wyżreć całą białą rybę. Nie popieram więc wcale wymiarów górnych dla suma. NA wielu zbiornikach może okazać się, że jego usunięcie wpływa pozytywnie na populacje innych ryb. Oczywiście fachowiec o tym powinien decydować. Jednak woda bez płoci, okonia, karasia, wzdręgi i innych 'mniejszych' gatunków to jakieś nieporozumienie. Przynajmniej dla mnie.
Ktoś mógłby powiedzieć, że dawniej inaczej bywało, 100-200 lat temu było w bród wszystkiej ryby. No właśnie - ale wtedy było jej w bród, a teraz nie. Jeżeli więc wielkiego drapieżnika, dorastającego do ponad 2 metrów zacznie się chronić całkowicie, może oznaczać to wyginięcie innych, mniejszych ryb. Zobaczcie jak wyglądają wyniki znad Odry i Wisły. Kto wie, czy pojawienie się suma w większej ilości i moda na jego wypuszczanie, nie spowodowała obniżenia się pogłowia innych ryb. Wisła jest o wiele słabsza niż Odra, może jej wielkość sprawia, że wędkarze mniej łowią? Ja jednak widzę, że jeżeli bawimy się w wodne manipulacje, wprowadzamy jakieś gatunki szkodzące wodzie (karaś srebrzysty, tołpyga, duże ilości amura i karpia) - to nałożenie się tych rzeczy może sprawić, że wody nagle opustoszeją. Może sam sum nie jest aż takim dużym problemem, ale już sum i karp tak.