Autor Wątek: Wędka match do 500 zł  (Przeczytany 5100 razy)

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Wędka match do 500 zł
« dnia: 10.05.2016, 22:17 »
Kiedy nadchodzi wybór wędki to zawsze głupieje. Lubię wziąć coś co będę miał na długo i będę zadowolony. Nadszedł czas na kupno wędki match i od 2 tygodni oglądam trochę na necie i w sklepach ale wciąż brak decyzji.

Lubię wędki paraboliczne ale musi się tym dobrze zarzucać. Chciałbym żeby dawała radość z holu małej ryby ale również miała zapas na komercje...z moim łowieniem to chyba nawet bardziej na komercje. Wędka musi być lekka i dobrze wyważona. Będę podpinał do niej albo Spro passion albo Shimano Aero. Chciałbym wydać około 300 złotych ale jestem w stanie nawet 500 dać jak wędka będzie warta swojej ceny. Match to moja ulubiona metoda więc nadszedł czas na jakąś porządna wędkę.

Czytając inne tematy wytypowałem:
Browning Force Silver Match  390, cw. 15
TRABUCCO SYGNUM MRX-V MATCH 390-25g WYCZYNOWA

Czy polecacie te wędki? A może coś innego możecie mi zaproponować?
Wiem że istnieją też wędki z dopałką czy jest coś w tej cenie wartego polecenia?
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1271
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędka match do 500 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 10.05.2016, 22:56 »
A może coś innego możecie mi zaproponować?

Np. Shakespeare Superteam 13' (dostępna w "Fishing Mart" i "Raven"). Można ją zobaczyć w akcji na spławikowych filmikach Jamesa Robbinsa. Krótka recenzja z "Angling Times":

http://www.gofishing.co.uk/Angling-Times/Section/Tackle2/Tackle/Fishing-Rods/Waggler-rods/Shakespeare-Superteam-Match-13ft-rod/

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10.05.2016, 23:02 »
Wyważenie Browninga, wędka lekka spławiki 1-2 g latają jak szalone. To dobry wybór.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #3 dnia: 10.05.2016, 23:07 »
Ja mam tą TRABUCCO SYGNUM MRX-V MATCH 390-25g WYCZYNOWA - kupiona całkiem niedawno - 2 x nad wodą i całkiem fajna wedka. jest to moja pierwsza matchówka. Kupiona w promocji w http://www.sprzetlorpio.pl/product-pol-1525-Wedka-Sygnum-MRX-V.html - teraz zostały tylko wersje 4,5 metra.
Pozdrawiam
Mirek

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #4 dnia: 10.05.2016, 23:11 »
Mam browning force match...  Bez "Silver"  ale 4,20,  daje rade z karpiami i jesiotrami, daje też frajdę małych płotkach. Jeśli widziałeś moje fotki ryb to wszystko w tym roku właśnie na tego kija łowie. 
Noszę się z zamiarem sprzedania bo chce dozbierac do czegoś z wyższej półki.  Jakbyś chciał spróbować to mogę Ci wysłać. 

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 10.05.2016, 23:38 »
Dzięki Panowie.

Modus zapodasz jakiś link do filmu bo wcale nie tak łatwo znaleźć tą wędkę w akcji

Jakub a wyważenie tej 4,2 jest również takie dobre jak pokazał _luwro ? Ile za tą wędkę byś chciał? Czytałem opinie ze 4,2 jest już mało poręczna?
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1271
  • Ulubione metody: trotting

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #7 dnia: 11.05.2016, 08:53 »
Force silver match.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #8 dnia: 11.05.2016, 09:36 »
Jakub a wyważenie tej 4,2 jest również takie dobre jak pokazał _luwro ? Ile za tą wędkę byś chciał? Czytałem opinie ze 4,2 jest już mało poręczna?
Sprawdzę i zamieszczę fotkę.
A czy mało poręczna  ... wiesz jak ktoś łowi federem 3,3 i musi sie przesiąść na odległościówkę 4,2 lub  4,5 to nie będzie poręcznie :)
Jak tylko masz łowiska bez drzew nad głową i będziesz komfortowo zarzucał to celuj w dłuższe wędki. Jak przyjdzie Ci łowić na zbiorniku o głębokości 3,5 metra to odległościówką 3,9 nie zmontujesz zestawu na stałe, raczej już przelotowy. Dłuższa wędka to też celniejsze rzuty.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 11.05.2016, 11:05 »
Same wędzisko to połowa sukcesu, masz już kołowrotek więc zabierz go do sklepu i zamontuj i sprawdź wyważenie całej wędki. Jeśli chodzi o długość to min.3,9 a optymalnie 4,2 .
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 11.05.2016, 11:15 »
Dzięki Modus za wynalezienie filmików. Wędka bardzo fajnie pracuje.

Jakub z miejscem jest różnie. Myślę że te 30 cm już tak dużo nie zmienia. Pewnie wybiorę 4,2 właśnie dla dalszych zarzutów bo wędka ma mi się przydać na zawodach a ryba często się odsuwa wiec swobodne zarzucanie się przyda.
Miałem już sytuacje że moje 390 było za krótkie żeby łowić bo akurat była półka 3,5-4 metry głębokości.

jean72 wcale nie tak łatwo w sklepach znaleźć to, co się chce. Nawet w takim dużym sklepie jak Multifishing mieli parę wędek na krzyż i albo za drogie, albo badziewia. Może jeszcze przejadę się do Ravena i zobaczę tego Shakespeare Superteam 13.
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Adeptus

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 12.05.2016, 22:51 »
Wyważenie Browninga, wędka lekka spławiki 1-2g latają jak szalone. To dobry wybór

Twój browning ma 3,9? To wyważenie jest bajeczne ale skłaniam się do 4,2 i boję się że już tak pienię nie będzie. Jesteś w stanie zważyć ten kołowrotek?
Mariusz
Fishing Fighters Team

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17.05.2016, 00:39 »
Odgrzewam temat, przepraszam że nie odpisałem wcześniej ale gdzieś ten temat się zagubił :) nie mam już tego kija miał 3,9 m ani kołowrotka ale był to SPRO Passion 740m waga 301 gram z żyłką. Kupiłeś już jakiś kijek ?