Autor Wątek: Guru X-Safe system  (Przeczytany 8037 razy)

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Guru X-Safe system
« dnia: 12.05.2016, 11:39 »
Hej,
zakupiłem ostatnio ww system, i jako z tym nie mam problemu z zamocowaniem przyponu:
Nr1

to znowu z tym to jest jakieś nieporozumienie:
Nr2

Używacie tych systemów, jak sobie radzicie z wyciągnięciem tej "agrafeczki" z nr2, lub z włożeniem jej z powrotem tak aby przypon sie nie odczepił,  albo ja jestem jakiś tępy albo mocowanie przyponu do gumy to wilke lipa ze strony Guru?
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Radek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • Dzielimy się wiedzą
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Guru X-Safe system
« Odpowiedź #1 dnia: 12.05.2016, 12:15 »
Hej.
Mam ten x-safe ale stary typ - bez szybkozłącza tylko samo metalowe kółko (jak na pierwszym foto).
Wkurza mnie to że prawie za każdym razem (przy braniu karpia), amortyzator wychodzi z rurki i trzeba go poprawiać - wciskać do środka.
Natomiast fajnie pracuje przy zrywach karpia, szczególnie podczas próby podebrania.
R.
Dzielimy się wiedzą

Offline Radek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • Dzielimy się wiedzą
« Odpowiedź #2 dnia: 12.05.2016, 12:17 »
Poszukaj jeszcze na forum bo wiem że koledzy walczyli z tym starym systemem i przerabiali pod quick chage beads. Rzwiercali i takie tam...
Dzielimy się wiedzą

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #3 dnia: 12.05.2016, 12:43 »
Ten drugi nowy system to jakaś masakra. Kupiłem kilka tych rurek w wersji Hard - ich największym problemem jest wypinanie się przyponów z tego krętlika. Aby wyjąć agrafkę  już trzeba się nagimnastykować i wyciągnąć ją wkładając w oczko np iglę. Potem po założeniu przyponu trzeba czymś to porządnie wcisnąć w osłonkę - a i to nie gwarantuje uchronienia przed utratą przyponu.
Dzięki temu badziewiu wypięły mi się w ten sposób na zawodach dwie ryby.
Natomiast jeśli chodzi o amortyzatory, to są dobre. Nawet bardzo dobre do połowu karasia oraz mniejszego karpia. Na Grębowie najzwyczajniej nie wytrzymywały (i tu kolejne trzy duże ryby poszły w zapomnienie). Zaznaczam, że były to nowe gumki, a nie jakieś wymęczone. Co ciekawe, amortyzator potrafił wytrzymać hol suma około 10kg, ale już na karpiach trzaskał w połowie. 
Nie polecam, ani amortyzatorów (chyba że na zimę i na mniejsze ryby), ani tego systemu do szybkiej zmiany przyponów - bo się zmienią Wam same :)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.05.2016, 13:49 »
Dzięki Marcin.
Robią wyjazd z zakupowego koszyka.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #5 dnia: 19.06.2022, 13:18 »
Jaka jest skuteczność samozacięcia na tych zestawach?
Myślałem, że w tym systemie wkłada się szybkozłączkę do środka trzpienia co by polepszało efekt samozacięcia.