Autor Wątek: Kołowrotek Shimano Aernos - zalecany rozmiar do spławika / lekkiego feedera  (Przeczytany 4714 razy)

Offline GmbH

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam,

Zastanawiam się nad zakupem kołowrotka Shimano Aernos - chciałbym go używać do spławika oraz lekkiego feedera. Niestety nie jestem pewien co do rozmiaru / konkretnego modelu - może któryś z bardziej doświadczonych kolegów pomoże? 3000 SFB z płytką szpulą wydaje mi się dużo za mały (choć jest polecany do metody match), może zwykły 4000 FB byłby odpowiedniejszy? Na pewno 3000 SFB nie wyważy prawidłowo wędki i będzie ona "leciała na pysk".

Charakterystyka:

Dziękuję i pozdrawiam,
Marek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Marku, rozmiar 4000 Shimano będzie odpowiedni. Wielkość 2500 (3000) to raczej trzeba przeznaczyć do pickerka i "spławikóweczki". Przy pickerze o długości 270 cm mam Shimano 2500, przy feederze o długości 360 pracuje natomiast Shimano o wielkości 4000. Do odległościówki założyłbym właśnie ten większy, czyli rozmiar 4000. Weźmiesz kołowrotek w rękę, będziesz wiedział :)
Jacek

Offline GmbH

• Nowy użytkownik
  • *
No to dlaczego cholery jedne piszą, że ten 3000 jest idealny do odległościówki i feedera ;)!? Skandal ;)! Masz ten sam kołowrotek? i jak się sprawuje?

Pozdrawiam,
Marek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Wg mnie również  będzie za mały,ten 3000. Zwróć też uwagę na masę tego kołowrotka. Tak się wydaje - a co mi tam masa.W praktyce okazuje się jednak,że gdy młynek "równoważy" wędzisko,to przyjemniej się nim operuje,trzyma,zarzuca. Ja w każdym razie zwracam na to uwagę.
Aernos to stosunkowo nowy model. Jeszcze go nie "bebeszyłem". Cieszy się jednak niezbyt dużą popularnością. Jest to model z niskiej półki ,w który wpakowano przekładnię X-ship. Pobawiłem się nim w sklepie.Przyjemnie pracuje,malutki,leciutki,taka zabaweczka. Do okoniówki ,to może bym go przypiął ale poza tym....

Ten model to taki "ostateczny wybór"? To musi być Shimano?
Ostatnio mignął mi przed oczami na Allegro ,Shimano Super GT 4000M - rzadki okaz,wielkość 4000 z jedną szpulą match.Za te pieniążki co Aernos byłby już lepszym wyborem.Szpula match pod spławik,głęboka pod feeder. Ale to tylko jedna z wielu możliwości ;)
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Rozmiar 2500 do odległościówki, hm... Trzeba się zdrowo "nawajchowac" przy średnicy szpuli 45 mm i przełożeniu 5,0:1.
Złośliwi twierdzą, że Aernos to przemalowana Catana. Cień prawdy w tym jest, nie przeczę. Wolałbym kupić Super GT-RD - od tych kołowrotków zaczyna się zabawa z kręciołami Shimano, zdania nie zmienię, bo boleśnie się przekonałem o tym.
Mam lepszy pomysł: za te pieniądze kup sobie dwie Daiwy Ninja. Kup rozmiar 2500 i 3000, będziesz miał do dwóch wędzisk :)
Aernos nie oferuje nic więcej niż Exage, a nawet Nexave (tak w uproszczeniu). Jest to model wciśnięty dla urozmaicenia oferty, nic więcej. Przy spławiku pochodzi, nie przeczę, feeder go szybko wykończy (ząbkowanie pojawi się szybciej niż później).

Edycja: no tak, Czesiek już zwęszył temat :)
Jacek

Offline GmbH

• Nowy użytkownik
  • *
Decyzja nie jest ostateczna ;) Pomyślałem o tym kołowrotku, bo można go teraz nabyć w cenie trochę ponad 300zł (i generalnie w taki przedział cenowy celuję) i jak dla mnie dobrze wykonany i ładnie chodzi. Katowany raczej nie będzie, ot, okazyjne wyjazdy kilkadziesiąt razy w roku. Myślałem też o Drennan FD 4000, ale tu chyba stosunek ceny do jakości jest mocno przesadzony. A coś innego z oferty Shimano lub Daiwa z przednim hamulcem?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Shimanowskie "3000" z literką "S" to po prostu "2500" z nieznacznie płytszą szpulą. Osobiście używam kręciołków Shimano w tym rozmiarze (obecnie Rarenium 3000 SFB) jedynie do lekkiej przepływanki, gdy zależy mi na niskiej wadze i łowię na niewielkim dystansie. "3000" można ewentualnie zastosować do lekkiego i krótkodystansowego feedera, ale raczej pod warunkiem, że bebechy są wyższej klasy (od 600 zł w górę). Do wagglera wskazana jest szersza szpula, czyli klasyczne Shimanowskie "4000" lub rozmiar "2500" szerokoszpulowych modeli w rodzaju Super GT RD lub Aero FA, które mają rotor/szpulę odpowiadającą klasycznemu rozmiarowi "4000".

Jako konkurencję dla Aernosa (rozmiar "4000" wydaje się sensowniejszym wyborem) można uwzględnić tegoroczny wysyp Daiwy w okolicach 300 zł oraz nową Okumę Inspira C-40X FD, która wygląda na nowoczesny i przyzwoity jakościowo kołowrotek o względnie uniwersalnym zastosowaniu (będzie potrzebny podkład, ale dotyczy to wszystkich rozważanych modeli).

MrProper

• Gość
Marku, rozmiar 4000 Shimano będzie odpowiedni. Wielkość 2500 (3000) to raczej trzeba przeznaczyć do pickerka i "spławikóweczki". Przy pickerze o długości 270 cm mam Shimano 2500, przy feederze o długości 360 pracuje natomiast Shimano o wielkości 4000. Do odległościówki założyłbym właśnie ten większy, czyli rozmiar 4000. Weźmiesz kołowrotek w rękę, będziesz wiedział :)

Potwierdzam Tu akurat masz wyważenie tego kołowrotka do pickera 10feet
Do odległościówki bedzie również pasował

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Proszę, Mariusz ma delikwenta, którego "obgadujemy".
Odnoszę nieodparte wrażenie, że Mariusz wszystko ma :)
Jacek

MrProper

• Gość
Proszę, Mariusz ma delikwenta, którego "obgadujemy".
Odnoszę nieodparte wrażenie, że Mariusz wszystko ma :)

Jacek nie mam wszystkiego :( ale przyznam że na ryby coraz ciężej się wybrać :P
A i jak znajdę czas to przymierzę delikwenta do  Acolyte plus 14 feed ;)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
Nie denerwuj mnie >:O
Jacek

MrProper

• Gość
Nie denerwuj mnie >:O
Już będę  :-X :(

Offline GmbH

• Nowy użytkownik
  • *
Potwierdzam Tu akurat masz wyważenie tego kołowrotka do pickera 10feet
Do odległościówki bedzie również pasował

A jak się spisuje? :)

MrProper

• Gość
Użytkuję go od zeszłego roku i powiem -nie narzekam, Zakupiłem jeden do waglerka, ale jeszcze nie montowałem go do odległościówki, ponieważ jak zacząłem feederowąć to odległościówka leży nie używana.  a kołowrotek zamontowałem do feedera. Jak się okazało że wszystko gra dokupiłem drugi do drugiego feedera a teraz współpracuje z pickerem. Jak dla mnie kołowrotek wart swojej ceny.

To jest moje zdanie, więc decyzje musisz podjąć sam

Offline GmbH

• Nowy użytkownik
  • *
W takim razie pomyślę jeszcze, bardzo dziękuję za pomoc!