Autor Wątek: Wędka spławikowa: tele, parabola, do 250 zł  (Przeczytany 4125 razy)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Wędka spławikowa: tele, parabola, do 250 zł
« dnia: 15.05.2016, 16:27 »
  Witam!

Poszukuję wędki do łowienia ze spławikiem.  Najlepiej o akcji parabolicznej, ponieważ chcę mieć maksimum przyjemności z holowanych ryb. Odległość na której będę łowił to max 15 metrów - najczęściej mniej.  Wielkość łowionych ryb do 3 kg.  Linka główna 0.20 mm.  Wiem, że wędka nasadowa byłaby najlepsza do takiego łowienia ale ciągłe rozbieranie i ponowne montowanie zestawów nie wchodzi w grę.   Będę łowił po pracy max do 4 godzin - łowisko oddalone od mojego domu 1 km - więc sami rozumiecie.  Myślałem również o wędce tele match - taka alternatywa dla nasadówki.  Do tej pory łowiłem teleskopem ale kończę przygodę z nim raz na zawsze.  Chcę pójść krok do przodu i doświadczyć przyjemności z łowienia innym, lepszym - podobno - kijem do tej metody.  Budżet to max 250 zł.  Czy ta suma wystarczy na wędkę o której myślę?

Bardzo proszę o Wasze podpowiedzi, propozycje.
C'est la Vie

Offline laskovik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Wędka spławikowa: tele, parabola, do 250 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 15.05.2016, 19:21 »
Ja polecam wędkę boloneczke bardzo lekka i cienka u nasady 2 sezony jestem nią zachwycony. Cena i jakoś super polecam. http://allegro.pl/weglowa-bolonka-new-hunter-400-10-30g-najtaniej-i5357007783.html

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #2 dnia: 15.05.2016, 19:28 »
Ale to teleskop!!! :P
Kolego raczej trudno będzie ci chodzić 4 metrową tubą 8)

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #3 dnia: 15.05.2016, 19:36 »
Jeżeli koniecznie ma być teleskopowa to zerknij na Mikado Lexus tele match. Ma bdb opinie i zmieścisz się w budżecie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 15.05.2016, 19:45 »
Tench, do spławikówki zakup sobie opaski neoprenowe, zaczep haczyk za drugą przelotkę od dołu, i jak zwiniesz luz aby żyłka był a na sztywno, bez zgiętej szczytówki, to wtedy rozmontuj trzy składy, hak wbij w korek rękojeści, załóż neopreny - i masz matchówkę spakowaną. Całość zająć powinna od minuty do dwóch.

A z kijów w tej cenie możesz wybrać coś z Mikado, ta matchówka wygląda OK
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/mikado/13211-princess-match-390-30g.html

Lub Daiwy:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/17009-daiwa-harrier-match-13ft-396-waggler.html

Lucjan

Offline phelps88

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #5 dnia: 15.05.2016, 20:33 »
Z czystym sumieniem mogę polecić SENSAS CRAZY SILVER FISH 4,20 m. MEDIUM. Sam mam jedną i noszę się z zamiarem dokupienia jeszcze jednej bliźniaczej. Jest miękka "kluskowata" i napewno świetnie się nada na bliskie odległości. Ja nią łapię od 15 m do 30 m. Cena też przystępna :)

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 21.05.2016, 19:05 »

Rozmawiałem dzisiaj telefonicznie ze sprzedawcą - sklepdrapieznik.pl - o wędce Daiwa Harier Match 13ft/waggler.   Dowiedziałem się od niego, że ten kij posiada pełne ugięcie co by mi bardzo odpowiadało.  Niestety nawet na stronie producenta nie jest podana taka wiadomość.   Myślę jednak, że zaryzykuję i zdecyduję się na zakup tego kija.
C'est la Vie

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 17.06.2016, 18:43 »

Zakupiłem tego kijaszka Daiwa Harrier Match 13FT wWaggler - i jestem już po kilku zasiadkach.  Tak jak wspomniałem wcześniej jeśli już łowiłem spławikiem to zawsze przy użyciu wędki teleskopowej.   Dzisiaj mogę powiedzieć, że łowienie wędką nasadową a teleskopową jest nieporównywalne na korzyść oczywiście nasadówki.  To jak dzień a noc itd. itp.  Jestem z niej - jej pracy - podczas zarzucania, holowania i nawet dłuższego trzymania w ręku zadowolony.  Tak, jest lekka, szybka i tak do końca nie jest to klasyczna parabola - nie ugina się do rękojeści - i nie stanowi to dla mnie już problemu.   I tak mam dużo przyjemności z holowanych ryb.   Ryby jakie łowiłem do tej pory - niektóre z nich - ważyły nie więcej niż dwa kilogramy.  Blank wędki uginał się wtedy mniej więcej trochę za połowę długości kija.  Może ciutkę więcej.  Muszę powiedzieć, że wciągnął mnie ten "spławik" po uszy.  Na razie łowienie karpi metodą włosową zeszło na dalszy plan.   Na poczatku najgorsze dla mnie było składanie tej wędki wraz z zestawem.  Ale i z tym idzie mi coraz lepiej.  Żałuję tylko, że tak długo zwlekałem z decyzją jej zakupu.  Zakupu jakiejkolwiek wędki spławikowej ale nasadowej.  Szczerze polecam ten kij.
C'est la Vie

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 20.06.2016, 22:06 »
Podepnę się pod ten wątek. W sumie wszystko jak w tytule. Dodam, że musi to być teleskop - tata jest niereformowalny, a może po prostu "starych drzew się nie przesadza" :) Tata łowi przelotowo (spławik 3 - 4 g), głównie na małych odległościach (maks 20 - 30 m), wody stojące. Ryby to przeważnie karasie i liny, jako bonus może zawitać karpik do 5 kg. Może coś takiego:http://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/11676-vengeance-ax-slim-te-360-10-40g.html lub http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/16448-daiwa-megaforce-tele-360-5-40g.html

Z góry dzięki za porady i propozycje.