Autor Wątek: Spinning na jeziora  (Przeczytany 4010 razy)

Offline wojtach100

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Spinning na jeziora
« dnia: 20.05.2016, 12:19 »
Witajcie,
wiem, że nie ma czegoś takiego jak uniwersalny spining na wszystko Jestem początkujący, połowy z brzegu lub łódka, polskie jeziora, poluje na szczupaka, okonia.
Myślałem coś o 260-270 cm   3-20 gr.
Mam w swoim zestawie główki 3 gramowe ale i też Morsa 2 - wahadłówkami też chcę rzucać.
Nie wiem na jaki ciężar wyrzutu się zdecydować ostatecznie, w Polsce wielkich szczupaków nie będę łowił bo raczej o nie ciężko.
Potrzebuje komfortowej wędki, żeby porzucać kilka godzin bez bólu pleców.
Budżet do  +- 200 zł

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Spinning na jeziora
« Odpowiedź #1 dnia: 20.05.2016, 13:54 »
Witam,

Pamiętaj że ciężar wyrzutu dobiera się głównie pod przynęty. Jeśli chodzi o przykład wędki jaki podałeś to, do jeziorowych gum wystarczy. Gorzej będzie ze wspomnianą wahadłówką i innymi blachami. Ja pod wspomniane przez Ciebie ryby posiadam dwie wędki. Tani Aviator Kongera, 2,7m, do 40g oraz wklejanka Mistral Amundson 2,7m, do 15g. Aviator może jest nieco za mocny jak na przynęty jakich używam i ryby jakie łowie, ale z racji tego że często łowię na starorzeczach, krzaczorach i grążeliskach to potrzebuje wędki z którą nie muszę się patyczkować i mogę targać na chama niepokornego szczupaka (na Warcie też mogę nią śmigać nawet ze sporymi gumami). Jeżeli dzisiaj kupowałbym wędkę na szczupaka i wiedział że będę łowić na jeziorze to pewnie brałbym coś w granicach 30g.
 Co do łódki, to się nie wypowiem bo z nich nie łowię. Mówi się że wędka 2,7m jest za długa, ale wydaje mi się że jest to raczej uwarunkowane osobistymi preferencjami i przyzwyczajeniem.
 Jeżeli chcesz również bawić się okoniami to złotym środkiem jeziorowego spinngowania jest wędka 2,7 25g, czyli klasyczny uniewersal.
Z doświadczenia powiem Ci, że po czasie jak zechcesz dobrać się do okoni które nie biorą, są wybredne i będziesz chciał je łowić świadomie to i tak kupisz wklejankę do 15g :D
Damian

Offline wojtach100

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20.05.2016, 14:03 »
W takim razie pytanie na  kijek 2,7-25 gr. nie porzucam blachą ? Mors 2 to 14 gram przecież.

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 20.05.2016, 14:23 »
 Na pewno nie każdym kijem będzie to łowienie wygodne. Weź pod uwagę że wahadło pracuje ;), a co jeśli zechcesz założyć obrotówke nr 4 ze skrzydełkiem typu comet, taka przynęta potrafi nieźle zamiatać.
 Ogólnie jeżeli będziesz chciał używać wszelkich dostępnych, szczupakowych przynęt to kij 25g może nieco Ci to utrudnić. Ale z drugiej strony chcąc też łowić okonie to tak jak pisałem, kij do 25g będzie złotym środkiem. Tym bardziej że wydaje mi się że Twoje jezioro nie jest najgłębsze skoro chcesz używać 3g główki, więc ciężkich przynęt nie będzie musiał używać.
 Wybierz się do sklepu i pomachaj kijami
Damian

Offline szumeq

• Aktywny użytkownik
  • tylko PZW

Offline wojtach100

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23.05.2016, 16:51 »
Zdecydowałem się na DRAGON EXPRESS SPINN 270 /5-25g
Myślałem, jeszcze żeby dorzucić do okumy black rock ale facet mi napisał (cytuje):
"to jest kapitalny kij,zarówno do zylki jak i do plecionki,doskonale wywazony, o swietnuch cechach uzytkowych,propozycja duzo lepsza niz black rock"
No zobaczymy w praktyce jak się spisze.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 31.05.2016, 01:08 »
Kolego, oto obszerne fragmenty Twoich ostatnich dziesięciu wpisów:

"Do pickera Robinson  Feered FD. Tylko ten najmniejszy".

"W tej chwili w cenie około 200zł dla mnie numerem jeden jest Robinson Diplomat".

"Jeśli chodzi o teleskopy to z czystym sumieniem polecę Robinson Bluebird Float 3,95 m 20-50 g".

"Mam Robinson Kinetik Feeder 3,30 m i c.w. 30 - 60 g".

"Na Wiśle łowię min Robinson Kinetik Feeder 50-150g".

"Śmiało mogę polecić Robinson Tritium feeder".

"Jeden to Kołowrotek FD VDE Match a drugi Robinson Proffi 256".

"Polecam Robinson Feeder FD".

"Polecam kołowrotek matchowy Kołowrotek FD VDE Match (link), do tego może Robinson Stinger Match".

"Ja do przyponów używam tylko Robinson Supercup".

Mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia. Jeśli w kolejnym wpisie pojawi się informacja, że Twoje najlepsze gacie to jakiś Robinson, rozstajemy się w trybie natychmiastowym.
Jacek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 31.05.2016, 10:20 »
Ja podkradam tacie Robinson tiger plus 270 10-40 fajny kijek na cięższe łowienie (Syborg nie bij). Ale też szukam czegoś na duze i głębokie jezioro. Jakiś spinning powyżej 3 m jest do kupienia? Tak aby machnąć na duze odległości?
Marcin