Autor Wątek: Trwałość gotowych przyponów Drennana  (Przeczytany 9802 razy)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Trwałość gotowych przyponów Drennana
« dnia: 24.05.2016, 18:26 »
Witam kolegów, od niedawna łowię na komercji i wyniki mnie zaskoczyły bardzo pozytywnie. Na metodę w ciągu dwóch wyjazdów ponad 70 kg ryb :) Jak dla kogoś, kto łowił wcześniej tylko  na PZW to szok, hehe. Kolega mi polecił haki Drennen gotowe nr 10 i 12 z gumką do dumbelsów 8-10 mm. Zastanawiam się nad trwałością przyponów, po dobrej sesji z rybami 4-6 kg, wymieniacie je po każdej sesji, mimo iż nie widać przetarć? Przypony tanie nie są, tak więc nie wiem, czy łowić na te same przypony kilka sesji, czy odciąć haki i wiązać na nowo.
Paweł

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Trwałość gotowych przyponów Drennana
« Odpowiedź #1 dnia: 24.05.2016, 18:35 »
U mnie muszę je wymieniać po 3-4 rybkach 4 kg+. Inaczej potem "zrywka" :(
;)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 24.05.2016, 18:43 »
Ja łowie póki się nie stępi hak, oraz kiedy quick stop się zepsuje, pęknie itp ...
Krzysztof

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
« Odpowiedź #3 dnia: 24.05.2016, 18:47 »
Przy takiej ilości złowionych ryb, jak piszesz, ja zużyłbym więcej przyponów niż jeden :P. Jeżeli widzę, że przypon jest poskręcany - wymieniam go. Zgadzam się, że cena gotowych przyponów jest dosyć wysoka. Nie wyrzucam jednak tych poskręcanych, czy przetartych przyponów, odkładam - haki można jeszcze wykorzystać. Również używałem gotowych przyponów Drennana z gumką, jednak przesiadłem się po pewnym czasie na przypony Guru, cena taka sama, jednak przemawia za nimi ruchoma gumka trzymająca włos bliżej haka i ogólnie wykonanie węzłów jakby staranniejsze ,ale to już moje osobiste odczucia.
Pozdrawiam Darek

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 24.05.2016, 18:52 »
U mnie muszę je wymieniać po 3-4 rybkach 4 kg+. Inaczej potem "zrywka" :(

Może tak być, nie miałem jeszcze okazji złapać na jednym przyponie i jednej sesji 3-4 rybek 4kg+ :P Oczywiście u mnie nowa sesja = nowy przypon, tak dla pewności.
Pozdrawiam Darek

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 24.05.2016, 19:39 »
Przy ostatniej sesji 5 karpi na feederka 4-6 kg na jednym przyponie nic się nie urwało, ten ostatni był największy. Mam i haki guru QM1 z przyponami gotowymi ale miałem dziwną sytuację ostatnio. Podbierałem leszczyka takiego koło 1kg a że się już składałem to nie chciało mi się moczyć podbieraka ( bo i rybka nie wielka) to chciałem podebrać go ręką no i chwyciłem za żyłkę i gdzieś 50 cm nad podajnikiem i chciałem go bliżej podciągnąć ( nie podnosiłem do góry za żyłkę tylko w wodzie) rybka się szarpnęła i przypon z Gugu strzelił. Trochę to dziwne bo był na żyłce 0,22 i powinna wytrzymać ponad 3 kg. Na drugiej wędce co prawda wyjąłem 2 karpie koło 5 kg i przypon wytrzymał. Tak że nie wiem co o tym myśleć.  Uszkodzone przypony będę wiązał ponownie tylko nie wiem czy na żyłce czy na plecionce. Co polecacie koledzy. No i nie wiem czy przy samodzielnym wiązaniu skuteczność zacięć będzie podobna do oryginału
Paweł

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #6 dnia: 24.05.2016, 19:48 »
Przy takiej ilości złowionych ryb, jak piszesz, ja zużyłbym więcej przyponów niż jeden :P. Jeżeli widzę, że przypon jest poskręcany - wymieniam go. Zgadzam się, że cena gotowych przyponów jest dosyć wysoka. Nie wyrzucam jednak tych poskręcanych, czy przetartych przyponów, odkładam - haki można jeszcze wykorzystać. Również używałem gotowych przyponów Drennana z gumką, jednak przesiadłem się po pewnym czasie na przypony Guru, cena taka sama, jednak przemawia za nimi ruchoma gumka trzymająca włos bliżej haka i ogólnie wykonanie węzłów jakby staranniejsze ,ale to już moje osobiste odczucia.

W hakach Drennana również sa gumki którymi regulujesz, jak blisko ma być przynęta od haczyka...
Krzysztof

Offline DarekM

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 24.05.2016, 19:59 »

W hakach Drennana również sa gumki którymi regulujesz, jak blisko ma być przynęta od haczyka...

Haczyki Drennan Method Bandits Carp Method - gumki nie mają.
Pozdrawiam Darek

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 24.05.2016, 20:06 »
Ja dokładnie takich używam i polecam
Paweł

Offline szlendi1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #9 dnia: 24.05.2016, 20:09 »
Te z pushstopem mają gumkę do pozycji przynęty
Krzysiek

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #10 dnia: 24.05.2016, 20:15 »
Ja z uwagi na zielsko zrezygnowałem z gotowców Drennana które dość często traciłem, teraz wiąże sam przypony na plecionce i nie przypominam sobie abym stracił przypon czy to na rybie czy w zielsku.
Janusz

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 12.06.2016, 02:53 »
Na wczorajszej zasiadce przypon gotowy z  drennana 0,26 z pushstopem hak 10 przetrwał 15 karpi 4-7 kg. 
Paweł

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 12.06.2016, 15:27 »
Na wczorajszej zasiadce przypon gotowy z  drennana 0,26 z pushstopem hak 10 przetrwał 15 karpi 4-7 kg.
Kurcze! :D Ja na rzece nawet główną mam cieńszą. ;)
 Sory taki wtręt dla żartu. :) Ale prawdziwy. ;)
Arek

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 12.06.2016, 16:56 »
Jak łowię na zwykły feeder to też bym nie użył tak grubych żyłek, w metodzie natomiast gruba żyłka  nie przeszkadza a wręcz pomaga. Przypon z grubej żyłki pomaga w samozacięciu a główna żyłka też nie może być cienka ponieważ łowi się często duże i silne ryby. Wczoraj zaciąłem 7 kg karpia za bok i hol na żyłce głównej 0.24 i przyponie 0,26 trwał 15 minut i do samego końca nie wiedziałem co mam na wędce obstawiałem karpia powyżej 10 kg. Na cienkiej żyłce hol ryby trwał by w nieskończoność. Na stawie na którym łowię trafiają się karpie i jesiotry powyżej 10 kg. Wiadomo że przy metodzie gruba żyłka nie przeszkadza rybom to nie ma sensu jej stosować i kolczykować ryby urwanymi przyponami, lub zamontowanymi na sztywno podajnikami.
Paweł

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 12.06.2016, 22:19 »
Ciekawi mnie też wytrzymałość (ostrość) samego haczyka,   jak myślicie czy hak po 10 wyciągniętych rybach będzie tak samo skutecznie zacinał ryby? Wiadomo że żyłka na przyponie się niszczy i przeciera ale zawsze można by zawiązać hak na nowo,  ale czy warto? można chyba sprawdzić hak na paznokciu,  jak będzie go rysował to podobno jest jeszcze ostry.
Paweł