Autor Wątek: Elektroniczny sygnalizator do feedera  (Przeczytany 10061 razy)

Offline garsija

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Elektroniczny sygnalizator do feedera
« dnia: 29.05.2016, 18:59 »
Witam. Interesuje mnie jakiś skuteczny elektroniczny sygnalizator brania (dźwięk ewentualnie też plus światło) do feedera czy też pod gruntówkę ale na zasadzie drgania szczytówki (bez posuwu żyłki jak przy swingerze/bombce itd). Jak sądzę, coś takiego co by mnie interesowało, w swojej ofercie posiada firma Jaxon zwie się to Picker Control. Ale nigdy czegoś takiego nie widziałem na żywo aby zobaczyć jak to faktycznie działa. Może ktoś z was posiada, używa? Lub może jest coś do tych celów innego o czym nie słyszałem.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
Odp: Elektroniczny sygnalizator do feedera
« Odpowiedź #1 dnia: 29.05.2016, 19:14 »
Kupiłem kiedyś taki,ale nad wodą nie miałem ani razu.

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 29.05.2016, 19:36 »
Miałem i mnie się nie sprawdziło, zainwestuj w dobry dzwonek.
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.05.2016, 15:28 »
Witam. Interesuje mnie jakiś skuteczny elektroniczny sygnalizator brania (dźwięk ewentualnie też plus światło) do feedera czy też pod gruntówkę ale na zasadzie drgania szczytówki (bez posuwu żyłki jak przy swingerze/bombce itd). Jak sądzę, coś takiego co by mnie interesowało, w swojej ofercie posiada firma Jaxon zwie się to Picker Control. Ale nigdy czegoś takiego nie widziałem na żywo aby zobaczyć jak to faktycznie działa. Może ktoś z was posiada, używa? Lub może jest coś do tych celów innego o czym nie słyszałem.
Pierwsza myśl: bardzo interesujące
Następne dwa posty : zniechęcają :(
Oj Jaxon pewnie nie będzie to drogie tak więc jak się z tym spotkam to kupię.

Pozdrawiam

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 30.05.2016, 15:49 »
W Internecie znalazłem go za 79 zł, na Allegro w Archiwum za 55 zł. Cena z kosmosu, całkiem dobry sygnalizator elektroniczny się kupi lub dwa niższej klasy :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 30.05.2016, 16:32 »
Ja nie rozumiem po co ludzie kupują feedery, jak im się patrzyć na szczytówkę nie chce i później kombinują z sygnalizatorami itp. :P Kiedyś widziałem w chińczyku sygnalizator na wędkę  poszukaj czegoś takiego :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 30.05.2016, 16:37 »
Kolega kupił na Aliexpress jakiś sygnalizator zakładany na wędkę. Ma taki dźwięk, że idzie ogłuchnąć, a regulacji brak więc z tym bym uważał :P
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 30.05.2016, 16:38 »
owiniesz jakąś watą i będzie ciszej :D
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 30.05.2016, 17:22 »
Ja nie rozumiem po co ludzie kupują feedery, jak im się patrzyć na szczytówkę nie chce i później kombinują z sygnalizatorami itp.

Na przykłąd na dłuższe zasiadki, z nocką włącznie. Wytrzymałość organizmu jest jaka jest, jak dla mnie ciężko się wpatrywać w szczytówki cały czas. Mając alarm mogę spokojnie przysnąć i się zregenerować w ten sposób, mogę wiązać torebki PVA, przypony itp. W łowieniu aktywnym nie jest to potrzebne oczywiście, ale przy dłuższych sesjach ma sens. Zwłaszcza jak się nastawiamy na większą rybę i brań jest mało, łatwo o przegapienie jednego z nich. Alarm dźwiękowy naprawdę jest dobrym rozwiązaniem.

Lucjan

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 30.05.2016, 17:32 »
Lucjanie jeśli chodzi o dłuższe zasiadki, to nie ma problemu, rozumiem takie użycie sygnalizatora. Ja po prostu do podpórki wkręcił bym zwyczajny sygnalizator i położył na nim wędkę odkręcając delikatnie hamulec. Podczas brania był by sygnał od urządzenia że coś się dzieje :) Myślę że większe kombinacje nie są potrzebne.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 30.05.2016, 17:52 »
Masz rację. Ta podpórka z alarmem to jakieś nieporozumienie, zwłaszcza, że wiele rzeczy może powodować jego uruchomienie. Wystarczy mieć zwykły alarm, przy feederze on dobrze działa. Póki jest jasno można mieć go wyłączony, dopiero jak się ściemnia go włączyć. Ostatnio nawet spróbowałem łowić feederem ustawiając go na wprost miejsca w któym lądował zestaw. Też to działało, alarm nie miał żadnych problemów ;)
Lucjan

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 30.05.2016, 19:11 »
Dla mnie takie sygnalizatory to jakieś nieporozumienie. Magia feedera to właśnie wpatrywanie się w szczytówkę i czytanie jej ruchów. W ogóle nie cierpię dźwięku sygnalizatorów i używam ich tylko w nocy. Jeśli już muszę odejść od wędki to włączam wolny bieg w kołowrotku, żeby ryba mi jej nie wciągnęła do wody i żebym słyszał branie przez terkot hamulca. Poza tym poco kupować Feedery i myśleć później o sygnalizatorach skoro można od razu za te same pieniądze albo i taniej kupić zwykłe gruntówki i sygnalizatory.

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 30.05.2016, 19:25 »
Wpatrywanie się cały dzień w szczytówkę jest bardzo męczące a w nocy gdybyś zamontował na niej świetlik, to byś co chwile zacinał i miał omamy wzrokowe :) W nocy trzeba też dać organizmowi odpocząć jeśli jest taka możliwość. Mnie też to drażni jak ludzie siedzą przy kijach i używają do tego jeszcze sygnalizatorów. Marze żeby na moim łowisku zakazali używania sygnalizatorów bo i tak nocek tam nie ma a nad wodą przy tych piskach nie odpoczniesz :/
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #13 dnia: 30.05.2016, 20:13 »
Ja Panowie, ostatnio byłem na nocce. Moi koledzy łowiła na feedery z sygnalizatorami. Ja, ciagle powtarzam im, ze branie na szczytowce jest o wiele fajniejsze. Z myślą o nocce założyłem świetlik. Ale co jak cos, przy łowieniu kilka godzin, wpatrywanie sie w szczytówke, to cos co kocham, ale gdy przychodzi wyjazd na cały dzien, czy nockę, to sygnalizator to podstawa. Jeżdżąc nawet z kimś, gadającymi, robiąc grila, wszystko mamy pod kontrola. Nie zawsze stawiam
Na wyniki. Czesto robie to spędzenia Milo czasu, ale z dobrymi wynikami
Troche tego, troche tego
Jestem pewien, ze w niedalekiej przyszłości, zagoszczą u mnie sygnałami, wraz z trudem, na dłuższe zasiadki
Także, jak ktos nie wie czy sygnałami sa potrzebne, to mowię. Na dłuższe zasiadki jak najbardziej. Na krótkie, to az Milo patrzeć na szczytówke
Kolega ma monstery. Sygnałki miazga. Cos około 500 złoty :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 30.05.2016, 21:52 »
Miałem ten sygnalizator . Niestety nie sprawdzał się . Chodzi o to że wystarczyło żeby powiał wiatr i poruszył wędką i już piszczał . Bywało też że się zawieszał i piszczał caly czas i gdy walnąłem w niego dopiero milknął. nie wiem - moze akurat trafiłem na jakiś felerny od początku. W każdym razie wyciepłem go do hasioka
Pozdrawiam - Gienek