Autor Wątek: Evezet  (Przeczytany 5331 razy)

Offline Mateusz Goch

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
    • FTR
  • Ulubione metody: feeder
Evezet
« dnia: 10.06.2016, 11:30 »
Jakiś czas temu pojawiły się w Polsce produkty z oferty Evezet. Kiedyś przygarnęliśmy kilka paczek na próbę i okazały się robotne. Obserwując zawodników na zawodach Sensas Challenge widziałem, że kilka osób miało mieszanki przygotowane na produktach Evezet.
Marka w Polsce dopiero raczkuje ale podpytałem kilka osób i dostałem info, że warto.
Po kilku wypadach nad wodę muszę stwierdzić, że zanęty pachną świeżo i nie spotkałem w paczce żadnych śmieci. Te kilka sztuk, które używałem pięknie się ze sobą komponują przy mieszaniu zapachów. Nie wiem czy Holendrzy specjalnie dobierają paletę smaków i zapachów tak, żeby wszystko ładnie się dopełniało? Dodatki, np. kolendra pachnie jakoś bardziej intensywnie. Dokładnie tak samo pachniało u rodziców w kuchni kiedy ojciec mielił kolendrę o 3 w nocy i wybierał się na leszcze.
Mam zamiar trochę czasu poświęcić na Evezet bo są inne niż to co do tej pory było na sklepowych półkach a cena bardziej przystępna niż Sonu, BT czy nawet Sensas. Pierwsze testy na żwirowni w Rzeszowie (kiedyś woda PZW a teraz przejechana sieciami i zostawiona sama sobie - uwielbiam takie wody ;) ) pozytywne bo ryby szybciej wchodziły w mieszanki Evezet niż w te, które wcześniej używałem. Może uda się zrobić film z łowienia na tej wodzie :D

Ktoś używał Evezet? Macie jakieś sprawdzone mieszanki? 
Takie info może przyspieszyć proces poznawania nowego od początku :)

Będę wdzięczny!
Feeder Team Rzeszów

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Evezet
« Odpowiedź #1 dnia: 10.06.2016, 12:05 »
M. Gdybym nie wyznawał "lepiej gonić króliczka niż złapać go" powiedziałbym - po co Evezet - przecież jest Feeder Bait :P
Widziałem używających Ev..., ale sam nie próbowałem, choć od jakiegoś czasu plan jest!
Trzymam kciuki.
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Mateusz Goch

• Nowy użytkownik
  • *
    • FTR
« Odpowiedź #2 dnia: 10.06.2016, 12:36 »
Patrząc na opinie, opisy i składniki Feeder Bait i Evezet to nie da się tego zestawić i porównać.
Dwie całkowicie różne palety składników ;)
Z jednej strony mączki rybne, skorupiakowe i kalkulatory aminogramu a z drugiej konopie, pierniki i inne słodkości w klasycznym stylu.

Ja będę mocno pracował nad Evezetem bo moim zdaniem warto (szczególnie że linia na łowiska komercyjne też jest) ale może znajdzie się ktoś kto przetarł już szlaki :)
Feeder Team Rzeszów

Offline AdamTym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #3 dnia: 10.06.2016, 12:38 »
Kilka razy stosowałem i najlepiej leży mi zanęta pod metodę evezet methodmix green fish.
Fajnie ściągała mi szczególnie karasia. Fajnie wabi ryby na łowiskach komercyjnych.
Jest też jeden atraktor który uważam za bombę na rynku, jest to evezet monster! Po po prostu rewelacja.
Adam

Offline Mateusz Goch

• Nowy użytkownik
  • *
    • FTR
« Odpowiedź #4 dnia: 10.06.2016, 14:08 »
Monster w proszku czy w płynie? Z tego co widzę na polandfishing.pl są dwie wersje.
Feeder Team Rzeszów

Offline AdamTym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #5 dnia: 10.06.2016, 14:26 »
Monster w proszku czy w płynie? Z tego co widzę na polandfishing.pl są dwie wersje.

Ja używałem w proszku
Adam

Offline Mateusz Goch

• Nowy użytkownik
  • *
    • FTR
« Odpowiedź #6 dnia: 10.06.2016, 14:50 »
Monster to typowy śmierdziuch. Podobno mocno pomaga przy łowieniu leszczy ;)

Rano ruszam na Wisłok z The Complete MIX Feeder. Jak za starych, dobrych czasów kiedy zaczynałem przygodę z feederem. Pójdzie w ruch jasna zanęta i duża ilość martwych, białych robaków :D
Feeder Team Rzeszów

Offline patrykj369

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #7 dnia: 10.06.2016, 20:58 »
Osobiście miałem styczność z dwoma zanętami tej firmy, mianowicie był to Feeder Licht i Brasem Black. Brasem Black testowany był na wodzie PZW i ładnie sprowadził w miejsce nęcenia krąpie i leszcze, oraz utrzymał je w łowisku przez ładne kilka godzin. Zanęty Feeder użyłem na komercji, sprawdziła się rewelacyjnie, pierwsza ryba zameldowała się 20 minut po zanęceniu i regularnie przez około 6 godzin. Łączny wynik na Licht'a to około 25 karpi (od 0,5 do 3 kg) w ciągu 6 godzin. Na razie jestem z niej dość mocno zadowolony, a cena jest również przystępna, bo ok. 13 zł.
Feeder Team Cyprinus

Offline Mateusz Goch

• Nowy użytkownik
  • *
    • FTR
« Odpowiedź #8 dnia: 11.06.2016, 21:01 »
O widzisz.  I tu jest ciekawa rzecz. Łowiłem różnymi zanętami Evezet na miejskiej żwirowni w Rzeszowie. Woda przeorana sieciami i opuszczona przez PZW. Teraz służy głównie jako miejskie kąpielisko. Lubię ten zbiornik bo jest na miejscu i można połowić z doskoku. Problemem zawsze było to, że długo musiałem czekać na pierwsze brania leszczy. Czasem 2h+. Sprawdzałem różne możliwości i zawsze kończyło się na długim oczekiwaniu. Postanowiłem sprawdzić Evezety i w końcu złowiłem pierwszego dużego leszcza. Poza tym ryby weszły w zanętę wyraźnie wcześniej 25-30 minut po podaniu 10 koszyków spożywki z martwymi, białymi robakami. W porównaniu z wcześniejszymi próbami zmieniłem tylko zanętę. Reszta została bez zmian. Jestem pod wrażeniem :)

Dziś z The Complete Mix odwiedziłem zalew rzeszowski. Dokładnie ta sama taktyka. Zanęta + duża ilość martwych, białych robaków. 10 koszyków na początek i jazda :) Łowiłem na dużej odległości dystansowym Horizonem 40g. Małych ryb było mniej niż zawsze i wyłuskałem z wody kilka dużych leszczy. Dużych czyli takich, które już ciężko wyjąć z podbieraka jedną ręką. Wcześniej łowiłem tam tej wielkości ryby ale nigdy nie udało mi się przytrzymać ich na dłużej i odławiać pewnie.
Następnym razem sprawdzę tego Monstera. Ciekaw jestem czy taki smród całkowicie wyeliminuje mniejsze ryby. Podobno tak działa ;) 
Feeder Team Rzeszów

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #9 dnia: 13.03.2017, 12:24 »
Stosował ktoś z Kolegów te zanęty? Jak się sprawdzały? Może jakieś drobne porady co dodać do nich (oczywiście oprócz robactwa). W grę wchodzi tylko koszyczek. Kusi mnie aby wypróbować je.
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #10 dnia: 13.03.2017, 13:31 »
Kilka razy stosowałem i najlepiej leży mi zanęta pod metodę evezet methodmix green fish.
Fajnie ściągała mi szczególnie karasia. Fajnie wabi ryby na łowiskach komercyjnych.
Jest też jeden atraktor który uważam za bombę na rynku, jest to evezet monster! Po po prostu rewelacja.

Gdzie ją kupowałeś?

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #11 dnia: 13.03.2017, 13:41 »
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #12 dnia: 13.03.2017, 14:00 »
Ale cena w przeliczeniu na 1 kg zanęty nie jest konkurencyjna w stosunku do sonu, co nie znaczy, że nie może być to zanęta bardziej skuteczna. :D Przynajmniej w tym sklepie. A nie widać,  za bardzo,  innych ofert :(

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #13 dnia: 13.03.2017, 14:15 »
Nie patrzyłem na metodmixy tylko The complex mix . Sonu mam całą praktycznie ofertę ale coś mnie kusi to wypróbować do zwykłego federka.
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy