Autor Wątek: Wędka do połowu szczupaka na martwą rybkę - wybór  (Przeczytany 2930 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Cześć.

Zastanawiam się nad wyborem wędki do łowienia szczupaka metodą gruntową (martwa rybka). Polecane, dość powszechnie, do tego celu są wędziska karpiowe, np. takie:
http://www.fishpoint.pl/fox-warrior-s-12ft-2-75lb-full-cork-p-7550.html

Jednak część firm oferuje specjalistyczne wędziska do połowu tą metodą, np.:
http://www.fishpoint.pl/fox-rage-predator-12ft-2-75lb-tc-deadbait-p-23165.html

Orientujecie się czym te wędziska (np. te dwa powyższe) różnią się między sobą? Akcją, sztywnością, jakimiś innymi "parametrami"? Tu dałem przykłady z jednej firmy (przykładowo Fox, wybór sklepu też przypadkowy). Daiwa też proponuje wędziska i karpiowe i deadbait'owe. Fox'y i Daiw'y są dostępne w Polsce.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka do połowu szczupaka na martwą rybkę - wybór
« Odpowiedź #1 dnia: 14.06.2016, 12:37 »
Mogę się mylić, ale różnica jest prawdopodobnie taka sama, jak między zwykłym feederem, a takim, który ma w nazwie "method", czyli głównie chodzi o marketing.
Marcin

Offline Ostry

• Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 14.06.2016, 12:41 »
Oprócz marketingu różni je przeważnie akcja, karpiówki mają głównie szczytową a wędziska do połowu ma martwą rybkę to typowe paraboliki, oczywiście ogólnikuje bo zapewne są odstępstwa od reguły.
Marcin

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 14.06.2016, 17:26 »
Oprócz marketingu różni je przeważnie akcja, karpiówki mają głównie szczytową a wędziska do połowu ma martwą rybkę to typowe paraboliki, oczywiście ogólnikuje bo zapewne są odstępstwa od reguły.
Polać mu ;)
Wędki do połowu szczupaka mają dużą moc ale dość pełną pracę. Karpiówki są lepsze kiedy musisz daleko rzucić co w połowie szczupaka nie jest tak ważne ;)

Offline Herman

• Reputacja: 55
« Odpowiedź #4 dnia: 17.06.2016, 06:37 »
Dzięki za odpowiedzi. Czyli wynika z tego, że bardziej "opłaca" mi się kupić dwie karpiówki, gdyż oprócz łowienia szczupaków, do czego się dobrze nadają - będą jak znalazł gdyby w przyszłości naszła mnie ochota na łowienie dużych karpi :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 29.06.2016, 00:51 »
Chyba tak. Ja też łowię karpiówkami. Mam karpiówki R. H. Dream Maker Enigma - są to kije o zdecydowanie pełniejszym ugięciu.

Kiedyś myślałem też o zakupie dwóch dodatlwych wędek właśnie do łowienia na martwą rybkę. Porównywałem wędki Foxa i Drennana.
Po rozmowach ze sprzedawcą z UK wybrałem Drennan E-Sox Piker Bait Rod, ale finalnie zrezygnowałem z zakupu dodatkowych wędek.

Wątek przesuwam do działu Sprzęt.
Pozdrawiam
Mateusz