Będąc na targach oglądałem wiele koszy, i w tej cenie moja uwagę wzbudziły modele firm Maver oraz Daiwa. Preston w wersji Pro 2016 jest troszkę okrojony, podzespoły ma tutaj jak starsze Onboxy, skromniej jest z górą. Zwłaszcza brak szufladek jest dużym minusem.
Łowiąc feederem i spławikiem, szuflady uważam za coś bardzo ważnego, ponieważ można szybko dobierać jakieś rzeczy, bez wstawania lub wykładania na stoliki. Ilość szuflad i samego miejsca sprawia, ze masz jak się zorganizować, i kosz staje się magazynem, na którym siedzisz. Tutaj nie dorównają mu żadne krzesła, organizacja będzie maksymalna (choć za cenę wygody).
Mając budżet na kosz - 1400 PLN ( w grę wchodzą oczywiście rabaty jeszcze), możesz pomysleć o Maverze, tutaj jednak sam budujesz go z danych elementów. Przy Daiwie zaś możesz skorzystać z trzech wersji modeli. Daiwa 75, 100 i 160. Ta ostatnia jest w cenie Prestona
http://www.anglingdirect.co.uk/daiwa-160-seat-boxJeżeli się jej przyjrzysz, to zobaczysz, że ma kilka szuflad i jest bogatsza. Do środka powinieneś wpakować wszystko co masz, i z łatwością się tym posługiwać. Ramię i uchwyt siatki dokupisz sobie za 30 funtów już.
Tak więc pomyślałbym. Oferta Prestona jest ciekawa, ale nie spełnia wg mnie oczekiwań kogoś łowiącego z gruntu i spławikiem. Głębsze szuflady są potrzebne aby trzymać tam koszyki chociażby. Osobiście wybrałbym Daiwę 160 - to idealna opcja, przynajmniej dla mnie. Odpowiednik z Prestona to sto funtów więcej. Pytanie tylko kto miałby ten model w Polsce? Istnieje opcja zamówienia z UK, kosze przychodzą zapakowane w karton, trzeba je złożyć - tutaj więc nie powinno być problemów. Może jakiś partner Daiwy ściągnąłby ten kosz dla Ciebie? Pewnie dałby Ci rabat również. Na stronie Dasiwy Polska masz listę sklepów z którymi współpracują.
Zakup kosza traktowałbym poważnie i przemyślał bardzo zakup. Najlepiej pod kątem następnych pięciu lat wędkowania. Tak, aby można było go rozbudować lub kupić w wersji na tyle bogatej, że spełnił nasze oczekiwania nie tylko teraz, ale i za kilka lat. Kupowałem rzeczy niedoskonałe, i traciłem na tym kasę, dopiero inwestycja w lepszy model mnie zadowoliła. Mając fundusze na Prestona Pro 2016, masz już kasę na bogatsze modele... Jakościowo nie powinno być problemów z Prestonem, zastrzeżenia budzi brak komór...