Autor Wątek: Stotze  (Przeczytany 13719 razy)

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
Stotze
« dnia: 07.01.2015, 08:45 »
Czy mozna uzyc do budowy obciazenia zestawow(pod tyczke lub waglera) tylko stylow z prestona tzw."stotz" plus oliwka.Uzywajac takiego rodzaju obciazenia rozlozonego lub skupionego na zylce,mozna osiagnac specyficzna prace opadajacego zestawu do super prezentacji przynety w toni,poniewaz style ze wzgledu na swoja cylindrycznosc wolniej opadaja w wodzie anizeli sruciny. 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Stotze
« Odpowiedź #1 dnia: 07.01.2015, 09:23 »
Jasne,że można. Im bardziej wytrawni zawodnicy tym więcej mniejszych Stotzów uzywają na zestawach tyczkowych. Czasami kilkanaście, często tych najmniejszych - dzięki czemu praca zestawu w opadzie jest idealna.

Co ciekawe Tonmmy Pickering woli śrucin używać zimą. W Tight Lines mówił, że lepiej się mu to sprawdza i wszystkie zestawy w okresie późna jesień - wczesna wiosna buduje  tylko ze śrucinami.
Lucjan

Offline Maro81

• Ekspert
    • Drennan
« Odpowiedź #2 dnia: 07.01.2015, 09:50 »
Mam stotze w szesciu rozmiarach od 8-13.Przykladowe zestawy pod tyczke planuje zrobic w taki spob np:
- splawik 0,5g-oliwka drennan polmaster lock&slide 0,4g,reszta obciazenia kilka "stotzow"od 10 do 12
- splawik 1g-oliwka drennan polmaster lock&slide 0,9g,reszta obciazenia kilka "stotzow" od 10 do 12
- splawik 1,5g-oliwka drennan polmaster lock&slide 1,25g,reszta obciazenia kilka "stotzow" od 9 do 11
- splawik 2g - oliwka drennan polmaster lock&slide 1,75g,reszta obciazenia kilka "stotzow" od 9 do 11

Stotze nr.13 dowazajace splawik umieszczone nad oliwka(wywazenie na cala antenke lub w pol ntenki).

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 07.01.2015, 10:06 »
Maro - pamiętaj, że oliwki stosuje sie do pewnego typu zestawu. Przy małych spławikach do 0.7 grama przy płytszych łowiskach  w ogóle zrezygnuj z oliwek. Opad przynety jest bardzo istotny - często jeżeli swobodnie pozwala się jej podążać w stronę dna - brań jest dużo więcej...

Łowiąc z małym kubeczkiem zanętowym polegasz często właśnie na opadzie przynęty. Nęcisz np. pelletami 3 mm i hak z pelletem ekspanderem najlepiej jak opada powoli. małe Stotze czy śruciny są też mniej wodoczne w wodzie.
Lucjan

Offline Maro81

• Ekspert
    • Drennan
« Odpowiedź #4 dnia: 07.01.2015, 10:38 »
Masz w zupelnosci racje, zalezy jak chcemy lapac(z opadu czy zestawem na styk lub przegruntowanym),oraz od glebokosci lowiska np:
-do glebokosci lowiska na wodzie stojacej do 1,5m powino stosowac sie splawiki do 0,5g(przy spokojnej wodzie) i tu mozna zrezygnowac z oliwki jezeli decydujemy sie lowic z opadu na stotzach lub srucinach,chyba ze ryba dobrze zeruje z dna i chcemy sprowadzic zestaw szybko w te partie wody uzywamy oliwki i skupiamy obciazenie blisko siebie.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 07.01.2015, 23:28 »
- splawik 2g - oliwka drennan polmaster lock&slide 1,75g,reszta obciazenia kilka "stotzow" od 9 do 11
Tutaj trzeba by się było zastanowić, czy śrucina nr 11 pokaże branie podnoszone, które będziesz w stanie zauważyć przy antence spławika 2 g.
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07.01.2015, 23:36 »
Ja nie stosuje mniejszych śrucin jak nr6 w zwykłym rekreacyjnym łapaniu i nr8 na zestawach do bata. Grube palce i żyłki nie pozwalają na finezję,a ja nie widzę takowej potrzeby.
Stotze zalecane są szczególnie jak się łapie lub nęci gotowanymi konopiami,bo rybki łapią od czasu do czasu opadajace obciążenie myląc je z konopiami i powodują fałszywe brania.: (

Offline Maro81

• Ekspert
    • Drennan
« Odpowiedź #7 dnia: 07.01.2015, 23:44 »
Antenka splawika cienka szklana,wiec jaki nr.stotza uzyc jako sygnalizacyjna przy splawiku 2 gr,czy nr 9 bedzie odpowiedni.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #8 dnia: 07.01.2015, 23:53 »
Antenka splawika cienka szklana,wiec jaki nr.stotza uzyc jako sygnalizacyjna przy splawiku 2 gr,czy nr 9 bedzie odpowiedni.
Ja to zawsze sprawdzam empirycznie w jakiejś tubie lub wiadrze z wodą. Wyważam spławik do pożądanej pozycji i odejmuję małe śruty sprawdzając ile spławik się wynurzy i czy będę to w stanie zobaczyć np. z 15 metrów.

Ja osobiście nigdy nie stosuję do wagglera mniejszych niż Nr 6.
Po prostu przy wagglerze 2,5 - 3 g, bo takich używam najczęściej i przy ich antenkach o średnicy 3,8 mm, nie zobaczę brania podnoszonego z mniejszą śruciną. Może przy cieniutkiej antence tak, ale znowu cieniutkiej nie widzę dobrze z 20 metrów. To już trzeba sobie wytestować. Śruciny sygnalizacyjne pełnią zbyt ważną rolę, żeby tego nie dobrać odpowiednio.
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08.01.2015, 00:11 »
Do wywarzania spławików warto zrobić sobie taki specjalny  przyrząd. Potrzebna rura kanalizacyjna około 1m zaślepka(korek)  i gotowe.   : ) można też odcinać butelki po napojach ale rura to rura tylko nie ma gdzie tego wszystkiego później trzymać.  :(

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #10 dnia: 08.01.2015, 00:41 »
Do wywarzania spławików warto zrobić sobie taki specjalny  przyrząd. Potrzebna rura kanalizacyjna około 1m zaślepka(korek)  i gotowe.   : ) można też odcinać butelki po napojach ale rura to rura tylko nie ma gdzie tego wszystkiego później trzymać.  :(
Ja właśnie mam rurę PCV. Choć to nie jest do końca takie dokładne wyważenie i na łowisku okazuje się czasem, że trzeba coś zmodyfikować.
Z kolei śruty też nie są jednakowe i nie raz różnice są w jednej przegródce paletki bardzo znaczne. Więc zapamiętanie ilości danych śrucin też nie pomaga. Dlatego waga jubilerska jest moim przyjacielem :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 08.01.2015, 01:05 »
Miałem kiedyś banalną lampę składającą się ze szklanego cylindra - pływały w niej gluty z parafiny w róznych kolorach. Teraz przydaje się sam cylinder :) Ale częściej używam wyważarki do spławików Stonfo i obciętej butelki
Pozdrawiam - Gienek

Offline Tinca Fan

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 30.01.2015, 14:25 »
Mam pytanie, czy ktoś może mi powiedzieć, ile stotzów każdego rozmiaru jest w zestawie: STOTZ Larger size 6 -  Wey Dispenser: No. 4, No. 6, No. 8, No. 9, No. 10, No. 11 ?
Pozdrawiam Marcin

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #13 dnia: 30.01.2015, 14:41 »
W uzupełniaczu nr. 9 ( taki tylko mam ) jest tak +/- 200 szt.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1270
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #14 dnia: 30.01.2015, 16:03 »
W tym sezonie stotze wprowadził do oferty także Maver ("Slot-eez") oraz Fox/Matrix ("Easy Shot") - te ostatnie są dostępne (rozmiary 8 - 12) w "Fishpoint" o całe dwa złocisze taniej niż Prestonowskie uzupełniacze u "Gozdawy".