Panowie, moja obserwacja jest taka, że w Polsce większość wędkarzy używa małych przynęt. O dziwo łowi się większe ryby (w UK karpie się oddziela, zazwyczaj nie daje się grunciarzom łowić na feedera większych karpi, bo się je kaleczy, sprzęt jest zbyt słaby) - więc i lepiej mieć większe ilości zarówno zanęty, jak też i większe przynęty.
Trudno jest utrzymać karpie małym podajnikiem. Oszczędność oszczędnością, ale skuteczność to co innego. Karp lubi zjeść, a teraz to po prostu wciąga jak odkurzacz. Jeżeli zwiększymy ilość pokarmu, zazwyczaj zatrzymamy go na dłużej, więcej tez połowimy. To, że się łowi na mały podajnik, wcale nie jest dowodem na to, że takowy jest lepszy, przynajmniej trudno to jest wytłumaczyć. Może ryby jest bardzo dużo, głodnej, ciagle szukającej pokarmu? Ja nie wyobrażam sobie wyskakiwać na swoje łowiska a małym podajnikiem, mówię o wszystkich wodach. Teraz jest czas na large i na XL. A do tych, świetnie pasują większe przynęty własnie! Oczywiście dwie kulki 8 mm czy dwa pellety o tej średnicy to już większa przynęta - ale jak to włożyć do małego podajnika? Nie ma mowy o dobrej prezentacji.
Podam taki przykład. Łowiąc karpie na tyczkę, można używać jako przynęty białych robaków (zazwyczaj martwych). Ale najlepsze wyniki są wtedy, kiedy jest ich dużo na haku, 5-7 około. Karp woli większe przynęty, szybciej się nimi syci. Używając małych przynęt, zmniejszamy swoje szanse trochę, większe ryby staja się przyłowem tak naprawdę. Oczywiście tu chodzi o okres zaawansowana wiosna-lato, bo wtedy właśnie większe przynęty są chętniej pobierane przez ryby (te większe). Ja się robi zimniej, wolą już mniejsze. I tak tez robią karpiarze często, zwiększając i zmniejszając rozmiary przynęt.
Boruta, jeżeli chcesz zaoszczędzić, kup karpiowy pellet Aller Aqua 2 mm i dodaj do miksu. Cena 6 zeta za kg nie powinna zaboleć. Polecam tez przynęty takie jak pellety i kulki 15 mm, podwójne pellety 8 mm, pellety 12 mm z krążkiem sera, połówką kulki 12 mm, otaczanie przynęt pastą. Wtedy zobacz czy masz spinki, używając haka nr 8 z dłuższym włosem. Bo jeżeli rozmawiamy o łowieniu większych ryb za pomocą małych haków, to spinki będa czymś naturalnym.
I jeszcze jedno. Pellet 12 mm to nie jest wcale duża przynęta

Zwłaszcza jak się rozpuszcza.