Ankieta

Używasz podestu czy fotela?

Podest
6 (13.3%)
Fotel
31 (68.9%)
Krzesło
6 (13.3%)
Wiadro
2 (4.4%)
Inne
0 (0%)

Głosów w sumie: 35

Autor Wątek: Podest wędkarski czy fotel do feedera? Jakie siedziska polecacie?  (Przeczytany 8536 razy)

Offline patrykj369

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
Tak jak w temacie. Czego wy używacie i co polecacie na początek. Limit myślę, że około 700-800 zł.
Feeder Team Cyprinus

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Cuzo + akcesoria. I za tyle kasy co podałeś masz takie stanowisko, że... :D
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline blazejo92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Jak dla mnie to Cuzo w zupełności wystarcza ;)
Dokupiłem fajkę, karuzelę Stonfo i trochę lipny stolik z Jaxona ale jakoś daje radę :D
Wszystko mam pod ręką :P

Offline bartek_wola

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 40

Filip dobrze prawi :P :D

Ja też polecam Cuzo.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria

Filip dobrze prawi :P :D

Ja też polecam Cuzo.

Standard :-X O:)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
A ja zanim zagłosuję, to chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem różnicę między fotelem a krzesłem :)
Jako krzesło masz na myśli takie zwykłe turystyczne, zaś fotel jest specjalistycznym krzesłem wędkarskim?
Pozdrawiam
Mateusz

_luwro

• Gość
Napisz jeszcze, jak będzie wyglądał brzeg.
Bo na Cuzo na stromym brzegu nie połowisz.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Dla mnie wszystko zależy jak łowimy. Jeżeli tyczką to tylko kosz, w innych wypadkach krzesło da radę. Budżet 700-800 PLN jest na tyle 'mały', że lepiej jest wg mnie kupić Cuzo i je rozbudować na maksa, niż szarpnąć się na tani kosz lub jakąś używkę.

Sam kosz i tak potrzebuje rozbudowy, to dodatkowa kasa. Co do stromych brzegów, to jestem pewien, że Elektrostatyk zaoferuje specjalne dłuższe przednie nogi, lub podnóżek, będą też i akcesoria. Tak więc krzesło Cuzo powinno być 'rozwojowe'...

Lucjan

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
Leciutki uniwersał,na nocki fotel
Poz 1koszt nowego 360 zł .drugi jest droższy ale mega wygodny
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Staszek, co do wygody  przy Korumie to mówisz chyba o nockach na rzece i siedzeniu no rozchylonym oparciu, pozwalającym wpatrywać się w niebo, gdzie się leży z poduszką pod głową. Cholera wie po co dali ten wałek. Jak dla mnie  przekreśla to ten model całkowicie. Nie można się dobrze oprzeć i ból pleców jest gwarantowany. Może wygląda on lepiej niż Cuzo, ale rozwiązania są fatalne. Po pierwsze mocowanie jak w koszu sprawiają, że się buja bardziej, przenosi więcej drgań na ramiona, po drugie trudno na nim usiedzieć przez ten cholerny wałek. Jest wygodny, to fakt, ale co z tego jak się nie można dobrze rozłożyć, oprzeć?

Piszę to, bo ktoś szuka rozwiązania, chce kupić, i uważam, że fotel z Koruma może być mocno chybionym zakupem. Cuzo jest dużo tańsze, dodatkowo wierzę, że Elektrostatyk wypuści akcesoria do niego, co już w ogóle pozwoli na szeroką rozbudowę i sprawi, że fotel ten będzie spełniał większość oczekiwań :)
Lucjan

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
Ostatnio kolega jazzriba kupił taki mini kosz, moim zdaniem na 2-3h sesje będzie zarąbisty, sam sie napaliłem,  przeważnie u mnie na sesji to jedna wędka feeder a druga to bat i taki kosz byłby w 100% zadowalający, lekki, mały itd. Na dłuższe sesje juz zabieram F5r, jest to jednak kawał ciężkiego grzmota i nie chce mi sie go targać za każdym razem na łowisko, wiec teraz na krótkich sesjach siedzę na zwykłym krzesełku caperlana, co mnie strasznie wk...a bo wszystko jest w około na ziemi porozpierdzielane :/

to i ja się pochwale co zakupiłem choć jeszcze nie dostałem :

http://www.askari.pl/index.php/produkt/behr-feeder-siedzisko-wedkarskie
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
A ja siadam na czymś takim:

Nie jest to Cuzo, ale zajmuje tylko nieco więcej miejsca niż zwykłe krzesło turystyczne, za to jest od niego o wiele wygodniejsze. Spokojnie wytrzymuje moje niecałe 100 kg i tyłek się spokojnie mieści i jest sporo luzu.
Jak ktoś nie chce nosić za dużo gratów albo ma kawałek do przejścia na łowisko, to dla mnie jest to odpowiedni kompromis między wygodą a rozmiarem.
Minusem na pewno są końcówki nóg, które ruszają się tylko w jednej płaszczyźnie oraz brak regulacji długości nóg, więc na mocno nierównym terenie mojego krzesła nie postawię.
Marcin

Offline jazzriba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
Potwierdzam. Dzisiaj mam go dostać i pewnie coś napisze. Nie mam porównania do cuzo, miałem tylko pełny kosz Sensasa. Dla mnie to siedzisko Behra to rozwiązanie idealne, choć każdy ma swój gust i upodobania. Do tego będzie tacka z parawanem trapera mała. Całość wyjdzie 650 zł więc w Twoim limicie cenowym.
Przemek

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
Ten Behr jest bardzo fajny ; minusem jest jednak profilowana gąbka siedziska (lubi ugniatać strecz) oraz fakt, że przy pełnej rozbudowie (butt rest i feeder arm i boczne dodatki) - ciężko się schodzi z tego kosza - bo nie ma którędy.
Pozdrawiam
Olo

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Ten Behr jest bardzo fajny ; minusem jest jednak profilowana gąbka siedziska (lubi ugniatać strecz) oraz fakt, że przy pełnej rozbudowie (butt rest i feeder arm i boczne dodatki) - ciężko się schodzi z tego kosza - bo nie ma którędy.

Po to jest kosz, żeby z niego nie schodzić ;p Mieć wszystko na miejscu i ryby łowić xD Nie no, żartuję. :P ;)
Grzegorz