Autor Wątek: Mocna sztyca do podbieraka - jaką kupić?  (Przeczytany 19851 razy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Mocna sztyca do podbieraka - jaką kupić?
« Odpowiedź #30 dnia: 30.01.2017, 20:14 »
Kupiłem sztycę Korum Tele Power 3 m. Myślę, że da radę. Na sucho z samym koszem Korum Latex 30" praktycznie bez ugięcia.

Oby Ci służyła :fish:
Z poważaniem Marcin

Offline czekano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #31 dnia: 30.01.2017, 20:20 »
Sztyca do podbieraka Competition 4m - Maver

Przerobiłem kilka sztyc i ta jest najlepsza. Mocna, dwa gwinty, lekka, sztywna. Karpie  +10 kg wyciagnąłem nią. Ważne przy łowieniu karpi była lekkość i sztywność bo przy wydłużającym się holu czasem ręka odpada, a i ważne tą sztycą można gonić za karpiem. Super w operowaniu. Lepiej się wstrzymać i kupić raz a dobrze. Za 200 zł nic dobrego nie kupisz, wiem bo przerabiałem to na własnej skórze. Lepiej dłużej poczekać kasę odłożyć i mieć porządny sprzęt.

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 30.01.2017, 20:23 »
Sztyca do podbieraka Competition 4m - Maver

Przerobilem kilka sztyc i ta jest najlepsza. Mocna, dwa gwinty, lekka, sztywna. Karpie  +10kg wyciagalem nią. Ważne przy łowieniu karpi była lekkość i sztywność bo przy wydłużającym się holu czasem ręka odpada, a i ważne tą sztycą można gonić za karpiem. Super w operowaniu. Lepiej się wstrzymać i kupić raz a dobrze. Za 200 zł nic dobrego nie kupisz, wiem bo przerabiałem to na własnej skórze. Lepiej dłużej poczekac kase odłożyć i miec porządny sprzęt.

Panie ale weś tu wydaj 460 zł na sztyce do "targania" ryb :facepalm: Nie lepiej kupić lepszego kija albo kręcioł ?
Z poważaniem Marcin

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #33 dnia: 30.01.2017, 20:27 »
Mam taką jak Hubert i złego słowa nie powiem :D
Mariusz i jaco a mieliście jakiś duży kosz podpięty już pod nią? Tak od 60cm w górę.

Mam podpięty  kosz Daiwa 55x45 głęboki  ,ale szykuje się do zakupu karpiowego myślę ,że spokojnie da radę .Niektórym wędkarzom może przeszkadzać długość to tylko 2,5 metra.
Pozdrawiam
Jacek

Offline czekano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #34 dnia: 30.01.2017, 20:40 »
Panie ale weś tu wydaj 460 zł na sztyce do "targania" ryb :facepalm: Nie lepiej kupić lepszego kija albo kręcioł?
K
Ile razy brakowało ciut ciut aby dostać sie do karpia jak miałem inne sztyce i karp odpłynął i na nowo podciaganie pod podbierak, a było tak że i nieraz karp się spiął. A jak kupiłem tą sztycę to nigdy nie brakuje ani ciut ciut, jest tak lekka że jestem szybszy od karpia i jak trzeba to palcami na wyciagnietej ręce jeszcze idzie operować.

Takie detale robią różnicę przede wszystkim na zawodach.

Offline Hubert

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 30.01.2017, 20:44 »
Mariusz i jaco a mieliście jakiś duży kosz podpięty już pod nią? Tak od 60cm w górę.

Mam podpięty  kosz Daiwa 55x45 głęboki  ,ale szykuje się do zakupu karpiowego myślę ,że spokojnie da radę .Niektórym wędkarzom może przeszkadzać długość to tylko 2,5 metra.
Jeśli ktoś ciśnie dla przykładu ze skarpy to zgadzam się, że 2,5 m to niewiele. Kwestia doboru parametrów do warunków w jakich wędkujemy. Osobiście na rzece nawet rozkładam ją teleskopowo bo wystarcza (wtedy nieco ponad 2,10m jak dobrze pamiętam). Trzeba kupić duży kosz i sprawdzić.
Hubert

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 322
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 30.01.2017, 20:44 »
Nie ma co dyskutować, jeśli ktoś startuję na zawodach i spodziewa się większej ryby to ten maver jest niezastąpiony 
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 30.01.2017, 21:52 »
Panie ale weś tu wydaj 460 zł na sztyce do "targania" ryb :facepalm: Nie lepiej kupić lepszego kija albo kręcioł?
K
Ile razy brakowało ciut ciut aby dostać sie do karpia jak miałem inne sztyce i karp odpłynął i na nowo podciaganie pod podbierak, a było tak że i nieraz karp się spiął. A jak kupiłem tą sztycę to nigdy nie brakuje ani ciut ciut, jest tak lekka że jestem szybszy od karpia i jak trzeba to palcami na wyciagnietej ręce jeszcze idzie operować.

Takie detale robią różnicę przede wszystkim na zawodach.

Nie ma co dyskutować, jeśli ktoś startuję na zawodach i spodziewa się większej ryby to ten maver jest niezastąpiony 

Panowie zgadzam się z wami , zawody rządzą się swoimi prawami i na pewno wyczynowcy mają drugą w zapasie :-[ Ale jeśli ktoś nie startuje w zawodach to moim zdaniem szkoda kasy , chyba że ktoś ma za dużo siana w portfelu jak pelletów w torbie :P
Z poważaniem Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #39 dnia: 30.01.2017, 22:07 »
W przypadku pasji, w tym wypadku wędkarstwa, ocenianie, co się opłaca, a co nie, jest kiepskim pomysłem ;)

Jacek

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 30.01.2017, 22:10 »
Moja żona mówi, że faceci są całe życie jak dzieci. Z wiekiem tylko mają coraz droższe zabawki... ;D
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 322
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 30.01.2017, 22:47 »
Kupisz jedną za 130 zł po czym stwierdzisz to nie to odsprzedajesz za 70 zł kupujesz drugą za 220 niby lepsza ale nadal nie to, odsprzedajesz za 120; wydałeś w sumie 500 :P i nadal nie masz tego czegoś szukasz, czyż nie lepiej kupić dobrą sprawdzoną sztycę za 460 zł ;D ;D ;D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #42 dnia: 31.01.2017, 02:41 »
Kupisz jedną za 130 zł po czym stwierdzisz to nie to odsprzedajesz za 70 zł kupujesz drugą za 220 niby lepsza ale nadal nie to, odsprzedajesz za 120; wydałeś w sumie 500 :P i nadal nie masz tego czegoś szukasz, czyż nie lepiej kupić dobrą sprawdzoną sztycę za 460 zł ;D ;D ;D
Zgadzam się, ale tu się rodzi jeden problem. Sztycy za 500 zł trochę szkoda do kosy a ta czasen jest przydatna . 

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 31.01.2017, 05:57 »

Jakbys sprzedawał kosz Daiwy to Pw.
Krzysztof

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #44 dnia: 31.01.2017, 08:25 »
To zobaczcie tą sztyce Mavera to ta za 460 wyda się tania :P http://www.lowisko.net/1485,sztyca-do-podbieraka-invincible-3-7m-maver.html
Krzysztof