Autor Wątek: Matchówka Mikado T-Rex Match - czy dobra na początek?  (Przeczytany 25772 razy)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Matchówka Mikado T-Rex Match - czy dobra na początek?
« Odpowiedź #30 dnia: 10.02.2015, 20:26 »
wędkami tego typu łowię kilka lat i  ja osobiście uwielbiam wędki sztywne i szybkie. Pewniejsze zacięcie, większa precyzja i do tego szybkość reakcji. Siłę zacięcia mogę wyregulować hamulcem kołowrotka. Nie wiem skąd to mam, ale "kluchy" do rąk nie wezmę.
Error Team Poland

Offline Tinca Fan

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
« Odpowiedź #31 dnia: 10.02.2015, 21:02 »
Tak jak Luk zauważył, miękkich wędek trzeba się nauczyć :). Jeżeli wędka ma akcję wolną to wymaga od nas innej techniki rzutu, bardziej płynnie, nie może to być "trzask jak z bicza", że tak się wyrażę ;). Na pewno wolne kijki są świetne do bardzo lekkich zestawów, bo już sam blank pod własnym obciążeniem się rewelacyjnie ładuje i z dużą łatwością oddaje energię lekkiemu zestawowi.  Często słyszę, że wędki o wolnej akcji są mniej celne od szybkich. Moim zdaniem celność to tylko i wyłącznie umiejętność odpowiedniego wykorzystania cech wędziska i zastosowanie go zgodnie z przeznaczeniem oraz odpowiednia technika rzutu. Jeżeli mówimy o ugięciu kijka, czyli zachowaniu podczas holu to te z pełnym, po sam dolnik trzeba  po prostu poznać i nauczyć się wykorzystywać tę ich właściwość. Świetna amortyzacja wędki pozwala mocniej ustawić hamulec kołowrotka i jak już było wspominane zastosować cieńszą żyłkę i mniejszy haczyk. Czasami widzę nad wodą jak wędkarze mając wędka o głębszym ugięciu praktycznie tego nie wykorzystują, ustawiając hamulec zbyt lekko. Wtedy nawet średnia rybka robi z nimi co chce. Sztywny blank nie pochłania energii ryby podczas holu tak dobrze jak miękki, przez co ten drugi szybciej ją męczy, przy odpowiednio ustawionym hamulcu :). Tak to wygląda z mojej perspektywy :).
Pozdrawiam Marcin

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #32 dnia: 10.02.2015, 21:55 »
A czy bardziej miękka wędka match nie pozwala na zastosowanie cieńszych żyłek - bezpieczniejszy hol?

Jeżeli chodzi o przypony, decyduje delikatność części szczytowej. Wspomniany Ultralight umożliwia (wedle producenta) łowienie z przyponami nawet 0.06 mm - dla wyposażonego w bardziej mocarną szczytówkę Acolyte Plus dolna granica bezpieczeństwa to już 0.13 mm (około 1.4 kg wytrzymałości). Bywają matchówki szczytowe z bardzo delikatną szczytówką: np. przeznaczone do lekkiej przepływanki kije typu spliced tip (matchowy odpowiednik spinningowej "wklejanki"), kiedyś niezwykle popularne, a dziś produkowane chyba tylko przez Tri-Casta - służą one do finezyjnego łowienia mniejszych ryb, umożliwiając błyskawiczne zacięcia, a zarazem chroniąc przed pęknięciem cieniutkie przypony i minimalizując spady.

Wędka ustępliwa to bezpieczniejszy hol większych ryb w łowisku wolnym od groźnych zawad. Bardzo trudno powstrzymać za jej pomocą okazałego klenia lub lina przed wpakowaniem się w zaczepy - łowiąc Ultralightem, wyjąłem sporo bonusowych ryb na delikatny zestaw dzięki amortyzacyjnym walorom owej wędki, ale kilka ładnych linów, kleni i rzecznych leszczy straciłem, bo wędce brakowało mocy powstrzymującej.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #33 dnia: 10.02.2015, 22:29 »
Ja obecnie użytkuję Acolyte Ultra 14 ft, ale kusi mnie, żeby skosztować wspomnianej przez Modusa Matchpro Ultralight 14 ft bo lubię nieco głębsze ugięcia.
Na początku, łowiąc wspomnianą Acolyte Ultra, bałem się łowić "do ręki" 20-centymetrowych płoci. Jednak kije są teraz naprawdę mocne. To nie to samo, co teleskopowa bolonka.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Tinca Fan

• Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
« Odpowiedź #34 dnia: 11.02.2015, 08:40 »
...
Na początku, łowiąc wspomnianą Acolyte Ultra, bałem się łowić "do ręki" 20-centymetrowych płoci. Jednak kije są teraz naprawdę mocne. To nie to samo, co teleskopowa bolonka.

To miałem m.in. na myśli, odnoszę często takie wrażenie, że nie doceniamy wytrzymałości obecnych wędzisk i przez to nie wykorzystujemy w 100% ich możliwości :).
Pozdrawiam Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #35 dnia: 11.02.2015, 09:39 »
Modus ma rację - miekki kij jest ciężki przy zawadach. Ale moje doświadczenie z karpiem, którego holowałem na szybko upewniło mnie, że można się nauczyć mocniejszego holu. Co ciekawe jest to jakby wbrew samemu sobie, efekt lat łowienia w pewien sposób. Co do brzany - to i tak trudno mówić o kontroli. Oglądając jak łowi znajomy na Wandle - miał on branie - obesrwowałem kije gdy poszedł po resztę sprzętu. Branie było brutalne jak oddział Ghurków podczas natarcia. Więc powalczyłem trochę. Z tego co pamiętam byl to jakiś Greys power - 3.30 lub 3.60 metra. Brzana miała półtorej kilo ale trudno było ją kontrolować, przez minute mozna było jedynie sprawiać aby nie chciała wpłynąc w krzaki.. Myslę, że na mocniejszej rzece i przy rybie 4-5 kilogramów, wszystkie matchówki zachowaja się podobnie. aczkolwiek te dłuższe dadzą możliwość lepszej kontroli.

Jestem pewien, że wyczynowcy w UK maja do perfekcji opanowany właśnie taki hol 'pół siłowy'. Nigdy nie pokazuja tego 'do kamery' bo jest to trochę brutalne - ale widziałem jak się tak łowi. Zresztą to mnie właśnie odpycha między innymi od zawodów. 'Mistrzem świata' abył Will Raison, który w taki sposób, tyczką co prawda - ale złowił karpia bodajże 6-7 kilo w kilkanascie sekund na Fishomanii w 2013 roku. Był to koniec zawodów juz i się spieszył. Nie dał rybie luzu i mocno ją holował - i się dało (normalnie taki hol to 5 minut)...

Drennan się wyspecjalizował w kijach łowiących lekko i wszystko - i faktycznie Acolyte jest dośc popularny, zwłaszcza na rzekach. Jakoś nie często słyszę i czytam o Daiwach Airity, ciekawe... Byc może dlatego, że Drennan bardziej skupił sie na łowieniu na rzekach? Daiwa chyba nie ma wersji dłuższych niz 3.90 metra.

Dodam jeszcze, że w UK jest niestety 'tendencyjność'. Dany wedkarz mowi, że najlepszy jest produkt firmy która go sponsoruje - i trudno czasami o obiektywną naprawde ocenę. Dany produkt musi sie sprzedawać - i jakis film lub artykuł ma to umożliwić. Ciekawe ile takich kijów do 100 funtów jest tak dobrych jat takie za 300? Chyba tylko najlepsi lub najbogatsi moga to sprawdzić, co? ;D
Lucjan

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 11.02.2015, 11:03 »
Chyba tylko najlepsi lub najbogatsi moga to sprawdzić, co? ;D
O ile Ci najbogatsi skuszą się na tanie produkty tylko po to żeby je porównywać.
Ja jakbym miał nowy model mercedesa raczej nie kupowałbym forda focusa tylko po to żeby się upewnić że tym fordem też gdzieś dojadę ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #37 dnia: 11.02.2015, 19:58 »
Takim gościem jest Mark Sawyer z Angling Times'a. Jest gościem testującym nowe produkty i piszącym recenzje. Tyczki, matchówki, feedery, kołowrotki - wszystko przechodzi mu przez ręce... ;)
Lucjan

Offline júlio

• Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #38 dnia: 11.02.2015, 21:20 »
Uważam, że gdzieś jest ta granica po przekroczeniu której już się płaci tylko za jakieś detale, które z kolei nie maja już istotnego wpływu na całość produktu.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #39 dnia: 11.02.2015, 22:33 »
Tak niewątpliwie jest - trudno np. wskazać istotne wędkarsko-użytkowe przewagi centerpinów droższych niż topowy model Okumy, a są przecież centerpiny kosztujące ponad cztery razy więcej (choćby robiony na zamówienie "Chris Lythe" z dwuletnim czasem oczekiwania). W grę wchodzą oczywiście walory snobistyczno-estetyczne, ale to insza para kaloszy.

Jeżeli chodzi o matchówki, w przedziale £100 - £200 można znaleźć wędki, które pod względem walorów użytkowych (waga, wyważenie, akcja/praca etc.) nie ustępują modelom z przedziału £200 - £350, a niekiedy nawet nad nimi górują. Ewentualny wyjątek wśród matchówek z najwyższej półki cenowej stanowić mogą produkowane w UK wędki Tri-Casta typu spliced tip (seria "John Allerton Premier Match"), które nie mają tańszych zamienników, bo nikt inny tego rodzaju wędek już nie oferuje.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #40 dnia: 12.02.2015, 07:20 »
W jednym z naszych sklepow pojawila sie dobra promocja na shimanowskie  CATANA DX MATCH oraz BEASTMASTER MATCH za pol ceny.
Warto wygooglowac :P :thumbup:
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 12.02.2015, 08:34 »
googluje juz piątą strone nie widze ... daj linka

river

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 12.02.2015, 09:08 »
Cena ok tylko dostępności brak :P

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 12.02.2015, 12:10 »
Cena ok tylko dostępności brak :P
dzwoniles?

Offline p^k

• Ekspert