Modus ma rację - miekki kij jest ciężki przy zawadach. Ale moje doświadczenie z karpiem, którego holowałem na szybko upewniło mnie, że można się nauczyć mocniejszego holu. Co ciekawe jest to jakby wbrew samemu sobie, efekt lat łowienia w pewien sposób. Co do brzany - to i tak trudno mówić o kontroli. Oglądając jak łowi znajomy na Wandle - miał on branie - obesrwowałem kije gdy poszedł po resztę sprzętu. Branie było brutalne jak oddział Ghurków podczas natarcia. Więc powalczyłem trochę. Z tego co pamiętam byl to jakiś Greys power - 3.30 lub 3.60 metra. Brzana miała półtorej kilo ale trudno było ją kontrolować, przez minute mozna było jedynie sprawiać aby nie chciała wpłynąc w krzaki.. Myslę, że na mocniejszej rzece i przy rybie 4-5 kilogramów, wszystkie matchówki zachowaja się podobnie. aczkolwiek te dłuższe dadzą możliwość lepszej kontroli.
Jestem pewien, że wyczynowcy w UK maja do perfekcji opanowany właśnie taki hol 'pół siłowy'. Nigdy nie pokazuja tego 'do kamery' bo jest to trochę brutalne - ale widziałem jak się tak łowi. Zresztą to mnie właśnie odpycha między innymi od zawodów. 'Mistrzem świata' abył Will Raison, który w taki sposób, tyczką co prawda - ale złowił karpia bodajże 6-7 kilo w kilkanascie sekund na Fishomanii w 2013 roku. Był to koniec zawodów juz i się spieszył. Nie dał rybie luzu i mocno ją holował - i się dało (normalnie taki hol to 5 minut)...
Drennan się wyspecjalizował w kijach łowiących lekko i wszystko - i faktycznie Acolyte jest dośc popularny, zwłaszcza na rzekach. Jakoś nie często słyszę i czytam o Daiwach Airity, ciekawe... Byc może dlatego, że Drennan bardziej skupił sie na łowieniu na rzekach? Daiwa chyba nie ma wersji dłuższych niz 3.90 metra.
Dodam jeszcze, że w UK jest niestety 'tendencyjność'. Dany wedkarz mowi, że najlepszy jest produkt firmy która go sponsoruje - i trudno czasami o obiektywną naprawde ocenę. Dany produkt musi sie sprzedawać - i jakis film lub artykuł ma to umożliwić. Ciekawe ile takich kijów do 100 funtów jest tak dobrych jat takie za 300? Chyba tylko najlepsi lub najbogatsi moga to sprawdzić, co?