Autor Wątek: Matchówka Mikado T-Rex Match - czy dobra na początek?  (Przeczytany 25764 razy)

river

• Gość
Odp: Matchówka Mikado T-Rex Match - czy dobra na początek?
« Odpowiedź #45 dnia: 12.02.2015, 12:15 »
Tak dzwoniłem na ten moment nie ma ..Mam dostać informację jak coś się zmieni - ok przyszłego tygodnia

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 12.02.2015, 13:20 »
Czyli tradycyjnie jak to w naszych sklepach internetowych ... jest oferta nie ma na stanie :)
Ale za to porównywarki wyłapują, google ... i wszelakie fora internetowe też. To jest nowy sposób na reklamę. 

river

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 12.02.2015, 17:30 »
Niestety dostałem @ że moje zamówienie zostało anulowane tych wędek nie będzie "już" w tej cenie......
Także ofertę promocyjną można potraktować jakby jej nie było

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #48 dnia: 12.02.2015, 23:45 »
Daiwa chyba nie ma wersji dłuższych niz 3.90 metra

U Daiwy długie modele przepływankowe występują w topowych seriach Tournament Pro oraz Spectron np. jako combo 13'/15'. Wersja 15' (powstaje w wyniku wstawienia przedłużki 60 cm do wersji 13') pod względem wagi/wyważenia prezentuje się raczej średnio - zwłaszcza przy 15' Acolyte, która wagowo i wyważeniowo przypomina dobrej klasy matchówkę 13'. Biorąc pod uwagę wysoką cenę, Daiwa 13'/15' nie stanowi moim zdaniem szczególnie atrakcyjnej propozycji dla miłośnika trottingu - jeżeli komuś zależy na "made in UK", za nieco mniejsze pieniądze może kupić rzeczne matchówki Tri-Casta z serii "John Allerton" i "Trilogy", które są fajniejsze, choć oczywiście nie oferują dwóch długości w pakiecie. 

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 04.03.2015, 20:28 »
 Nie wiem czy w dobry temat się wbijam, ale mam prośbę o radę. Czy ten kijek http://allegro.pl/na-splawik-daiwa-carp-match-360-10-40g-i5081666012.html nada się do PELLET WAGGLER ? oczywiście na początek, cena jest przystępna a raczej chcę kupić dwie  i nie chcę wydawać , mam straszną chęć wypróbować solidniej tą metodę w tym sezonie. Poradzicie coś ?

Serdecznie dziękuję. Pozdrawiam

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #50 dnia: 04.03.2015, 22:59 »
Wedle producenta nada się wręcz doskonale:

http://www.daiwasports.co.uk/product/carp/daiwa-carp-match-feeder

river

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 04.03.2015, 23:02 »
Konger Impact Match 450cm czy między tym a Turionem jest jakaś przepaść ?
Ktoś coś wie w tym temacie ? :)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 04.03.2015, 23:03 »
Nie ma doświadczenia ani z pellet wagglerem,ani z tą wędką. Jednak z tego co się orientuje to do tej metody wymagana jest właśnie wędka tego typu. Mocna wędka,akcja szczytowa. Problem może być z tym,że to jest dwu częściowa wędka i 188cm może być trudne w transporcie. No i wędki do pellet wagglera są chyba krótsze bo z reguły 11 ft  (3,30m),ale to dość indywidualna sprawa.
Luk gdzieś ostatnimi dniami coś o tym pisał. Poszukaj to pewnie znajdziesz,bo ja z tel mam ograniczone możliwości.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #53 dnia: 04.03.2015, 23:04 »
Będę ,że tak powiem uczył się tej metody i tak sądzę,że właśnie 360 będzie optymalne, przy ciagłym celnym rzucaniu, strzelaniu równocześnie z procy ( nawet podczas holu ) itd, mało się znam na spławiku , a nie chce też niepotrzebnie wydać fortuny.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #54 dnia: 04.03.2015, 23:07 »
 z transportem nie ma problemu, 90% kijków mam w 2 składzie , luf tez sporo. Poszukam co piszą o Pellet Waggler , może i cos o kijach będzie.Dzięki

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 04.03.2015, 23:12 »
Z powodzeniem możesz taką wędkę wykorzystać do lekkiej gruntówki z sygnalizatorem lub nawet jako lekką żywcówkę, a nawet spinning. Mam podobną Daiwe tylko 3,90

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #56 dnia: 04.03.2015, 23:15 »
 hmmm, czy coś uniwersalnego będzie dobre? a zarazem za tą cenę nie mam pewnie co wymagać, a tak naprawdę nie wiem czego mam wymagać ( mocy, szybkości, "leżenia w ręce" )? może podpowiecie jakieś sprawdzone kije do tej metody ?

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 04.03.2015, 23:19 »
Luk pisał coś tu;
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=590.0
I tu;
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=117.0
Nie śpiesz się jak nie musisz. Luk coś wspominał,że może naskrobie jakiś artykuł na ten temat,ale jest trochę zarobiony i nie ma czasu. Podziwiam go. 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #58 dnia: 05.03.2015, 07:42 »
Akurat taki kijek powinien być dobry Dżamukka. Spławiki do pellet wagglera maja zazwyczaj 6-14 gram. Tak więc nie trzeba mocnego niby cw. Ale chodzi o pracę kija - musi być sztywny aby ryba nie próbowała robić jakiś dziwnych zwrotów i manewrów i dało się ją utrzymac w ryzach. Nazwa carp sugeruje, że taki jest właśnie...

Pamiętam jak na wagglera kilka lat temu złowiłem karpia 8-9 kilo. Na swojej matchówce mogłem tylko oglądać jak pływa on gdzie chce. Dobrze, że był marzec i nikogo obok mnie nie było, bo normalnie by mi się dostało od sąsiadów... ;D
Lucjan

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #59 dnia: 05.03.2015, 09:46 »
Jezeli chodzi o wedke do pellet wagglera - po pierwsze dlugosc tej wedki (czyli 3.30m) jest podyktowana tym, ze 99% jest uzywana na komercji angielskiej (czyli takie mniejsze wieksze stawy z braku jezior :) ) - chodzi o to ze nie trzeba daleko zarzucac, kontrolowac zestawu, latwiej sie holuje rybe i podbiera , latwiej przytrzymac rybe jak wlazi sasiadom 10m od nas po obu stronach itd. Kazda matchowka 3.90 czy 4.20 sie nada jezeli moze rzucac komfortowo splawikami 10g ale wygoda lowienia i celnosc rzutow moga troche szwankowac. Czesto pellet wagglery w Anglii sa uzywane do trotting za brzana czy kleniem na mniejszych rzekach bo sa to mocne kije.
Do przeplywanki (trottingu) kijek powinien byc szybki i standard to 3.90m  ale uzywa sie jak powyzej juz wspomnialem i krotszych 3.30 czy 3.60 albo i dluzszych 4.20m , 4.50m. Dla mnie w tym momencie najlepsze wedki do przeplywanki to Drennan Matchpro ultralight i Acolyte (niestety ich nie mam:( ) ,  popularnoscia cieszy sie w Anglii Preston Carbonactive Sentient (juz nieprodukowany) , Daiwa Matchpro , Tricast John Allerton, Normark Microlight , Titan, Avengar (nieprodukowane), Daiwa Spectron, Shakespeare Mach 3xt, Mach 3xt lite, Superteam lxl.
Jezeli chodzi o wedki z dopalaczami typu 13ft/15ft to zazwyczaj ten dolny wymiar jest super wywazony a z dopalaczem juz wedka nie jest fajnie wywazona i traci na akcji - ale czasami fajnie jest miec ta dodatkowa opcje dluzsza o 1 czy 2ft. tylko trzeba pamietac, ze to juz jest kompromis.
Niektorzy uzywaja wedek typu avon do przeplywanki ale pomijajac akcje wedki ktora nie jest juz tak szybka moim glownym problemem z tymi wedkami sa przelotki, ktore sa blizej blanku i zylka sie przykleja do blanku co czasami niemalze uniemozliwa lowienie, no i sama wedka jest ciezsza.