Autor Wątek: Drennan Acolyte Plus Feeder 10ft a Acolyte Ultra Feeder 10ft  (Przeczytany 11786 razy)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Cześć

Czy ktoś z Was mógłby porównać te dwie wędki? Chodzi o moc, akcje ewentualnie jaką gramaturą można machnąć? Wszystko to co różni te wędki i ewentualnie łączy. Połów różny na wodach PZW, czasem komercja.

Piszcie swoje odczucia itp. Którą wersję byście Wy wybrali?

Dziękuję za pomoc.

Darek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Drennan Acolyte Plus Feeder 10ft a Acolyte Ultra Feeder 10ft
« Odpowiedź #2 dnia: 28.06.2016, 22:32 »
Ja posiadam 10ft ultra . Kilka razy już był zemną nad wodą kij wcale nie jest taki delikatny na jaki wygląda.  Producent opisuje jako do 45 g ja  spokojnie rzucałem pod wiatr ze szczytówką 1oz Prestonowskim  xLarge 50 g blank posiada jeszcze zapas mocy grunt to przełamać się  z ugięciem szczytówki. Rzuty są celne  i powtarzalne  z Guru Cage Feeders large  spokojnie tę 35-40m  te koszyki zbytnio latać też nie lubią natomiast z Bulletami 30 g  to już poezja i granica 50 m pęka.  Pod rybą wędka przechodzi w dość fajne ugięcie nie jest to klucha przypomina mi Sygnum TXL Supreme Feeder 360-75 g i jego pracę pod podobnym obciążeniem. Największa ryba  jaka się na nim uczepiła karpik ponad 3 kg  nie sprawił mu problemu.

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 28.06.2016, 22:50 »
Dzieki Panowie. Dla Was  :thumbup:

Cały czas zastanawiam się, którą wersje wybrac? Moze jednak Plus i dokupię szczytówkę 1 oz.
Darek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29.06.2016, 09:28 »
I to Darek bedzie rozsądnym wyjściem
Delikatna szczytówka i zapas mocy 😉

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 04.07.2016, 09:59 »
Panowie jeszcze jedno pytanie. Czy ciężar wyrzutowy okreslany przez Drennana to jakby ostateczna masa? Napisane jest, że wyrzuty koszykami 40 ale 40 g z zanętą czy bez?:)
Darek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04.07.2016, 17:53 »
Rzucałem ostatnio 35 g plus zanęta :D
Ja myśle ze zapas może jest- oczywiście  bez przesady :P
edit:
Koszyk large

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 04.07.2016, 20:01 »
Ja swoim ultra bezproblemu 50 xlarge bullet od prestona plus zanęta z szczytówką 1oz. Plus na bank będzie posiadał większy zapas mocy ale mój ultra daje rade ideał to 30g bullet xlarge plus zanęta 50m pęka cza się przełamać do pracy szczytówki ale blank dalej posiada zapas moc myślę ze 60-70g na tyle bym określił moc 10 ft ultra.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04.07.2016, 20:04 »
Ja swoim ultra bezproblemu 50 xlarge bullet od prestona plus zanęta z szczytówką 1oz. Plus na bank będzie posiadał większy zapas mocy ale mój ultra daje rade ideał to 30g bullet xlarge plus zanęta 50m pęka cza się przełamać do pracy szczytówki ale blank dalej posiada zapas moc myślę ze 60-70g na tyle bym określił moc 10 ft ultra.

Ja jak rzucę ciężej, wtedy będę mówił, ile może można rzucić.
Póki co nie rzucałem.

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 04.07.2016, 23:32 »
To ja juz mam obawy Acolyte Plus 12 ft rzucać 40 g koszykiem plus zaneta😞
Darek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #10 dnia: 05.07.2016, 00:08 »
Ciekawostka: na brytyjskich forach pojawiło się ongiś kilka doniesień o złamaniu matchówki Acolyte Ultra podczas użytkowania (znaleźli się nawet panikarze, którzy sugerowali, że Drennan przesadził z redukcją wagi/grubości kosztem wytrzymałości i wędki będą się łamać jedna za drugą ;D) - nie spotkałem jednak dotąd doniesienia o złamaniu feedera Acolyte, choć od premiery pierwszych modeli feederowych upłynęło już sporo czasu.

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 05.07.2016, 03:00 »
Pękniętą matchówkę Ultra (nie wiem jaka długość) maja na sklepie w Raju Wędkarskim w Łodzi. Bardzo narzekali na jakość i serwis tych wędek. Hmm...
Darek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #12 dnia: 05.07.2016, 10:28 »
Ciekawe, że doniesienia o pękniętych Ultrach pojawiały się stosunkowo krótko po premierze, a potem jakoś ucichło. W grę nie wchodzi raczej błąd projektowo-konstrukcyjny, bo owe złamania to jednak pojedyńcze wypadki, a zadowolonych użytkowników jest mnóstwo.

Przy wielkoseryjnej produkcji mogą się oczywiście zdarzyć felerne egzemplarze blanków - podejrzewam wszelako, że większość pęknięć związana była z niewłaściwym potraktowaniem wędziska.  Owe kijki zdecydowanie nie służą do miotania ciężkich wagglerów/sliderów (niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, bo Drennan nie podaje zalecanego cw.), nie tolerują brutalnego szarpania celem uwolnienia zestawu z zaczepu, źle znoszą uderzenia o twarde przedmioty (ze względu na stosunkowo cienkie ścianki). Krótko mówiąc, trzeba obchodzić się z nimi delikatnie i z wyczuciem :)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05.07.2016, 15:18 »
To ja juz mam obawy Acolyte Plus 12 ft rzucać 40 g koszykiem plus zaneta😞

Darek,
dlatego pisałem, że jak rzucę ciężej, wtedy napiszę, nie będę gdybał, ile można rzucić.
Tak jak pisałem ostatnio - 35 g plus zanęta, odległość może nieduża, jakieś 20 m, ale do dalszych rzutów mam inne wędki :-[

Offline Raczek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #14 dnia: 05.07.2016, 15:54 »
A dlaczego nie 11 ft plus? U mnie spisuje się świetnie, nawet przy mniejszej rybie. A lepiej mieć zapas.