Witam
Miałbym kilka pytań do użytkowników koszy wędkarskich.
Noszę się z zamiarem kupna jakiegoś, nie wiem jak to "fachowo" nazwać, ale powiedzmy "mini kosza", który charakteryzuje się niską wagą - rzadko kiedy ma podnóżek, właściwie to tylko rama z nogami i siedziskiem.
Osobiście łowię na fotelu Prestona (Monster Feeder Chair), wszytko niby jest ok, ale podczas łowienia tak jakbym się w niego "zapadał". Chyba jednak wolę coś twardszego, na moje krótkie 3-5 godzinne łowienia.
Głównie chodzi mi o mini kosze, do których by pasowały akcesoria - kasety z szufladami bocznymi które mógłbym domontować do tych oryginalnych w celu zwiększenia ładowności. Najlepiej jakby to były kasety "no name" żeby się nie zrobił mix "traper, Mistrall, Behr, Caperlan" w jednym. Trochę słabo by to wyglądało... Chociaż wygląd nie ma znaczenia, to z drugiej strony po co robić sobie choinkę.
Wszystkie akcesoria już posiadam (tacki, ramiona itp - od fotela Prestona + przejściówki, myślę że dadzą radę każdemu materiałowi użytemu na nogi kosza).
Poszukałem w sieci (nie wędkarskiej

) co nieco odnośnie tych mini koszy i ostatnio w wątku "Kupiliśmy" został wymieniony
BEHRCena całkiem fajna w Askari, bo szukając po sieci znalazłem zagraniczne serwisy w droższych cenach. Z tego co się dowiadywałem to wczoraj (sobota) do nich przyjechała dostawa z nimi, ale co do ceny to nie byli pewni czy nadal będzie taka sama... Co do samego siedziska, to rozmawiałem z naszym userem jazzriba, i z tego co mówił, to jedyną wadą są same nóżki, które trzeba bardzo mocno dokręcać żeby nie zjeżdżały. Z tego też o czym rozmawialiśmy ,to że wystarczyłyby rowki na nogach żeby zaciski miały o co "zakotwiczyć". Szlifierka dałaby radę no ale mniejsza o to.
Następną opcją która mnie zainteresowała jest
CAPERLAN (z podnóżkiem) ewentualnie
bez podnóżka.
Fajnie jest ten podest opisany przez chłopaków z
FishingFanaticsChciałem go obejrzeć w Łodzi bo mam niedaleko, ale niestety nigdy nie będzie u nich na stanie. Jedynie zamówienie przez internet.
Jeszcze co do wersji z podnóżkiem - ostatnio czytałem temat, w którym wypowiadaliście się odnośnie stabilności podnóżka względem jego sposobu mocowania. W tej wersji z podnóżkiem
(o tą chodzi) myślicie że dany system zapewni dobrą stabilność całego zestawu?
Widziałem jeszcze kilka rodzajów, np
MILO, albo
BROWNING, albo
TRABUCCO (w tym wypadku poniosło ich z ceną chyba..)
Z tych wszystkich (no jeszcze tam 2-3 sztuki wynalazłem Mikado/Jaxon ale ich darmo nie chce) najbardziej przypadł mi BEHR i CAPERLAN.
Tyle tylko że nie jestem pewien czy BEHR umożliwia "rozbudowę" o kasety tak jak CAPERLAN, bo z tego co wyczytałem na forum wyczyn to w jego wypadku jest to możliwe.

Do czego mi ten kosz - łowienie na methodę/odległościówkę okazyjnie bacik. Tyczki nie posiadam i na razie się bez niej obejdzie

Jest jeszcze u nas na forum na sprzedaż
SENSAS, ale z tego co poczytałem, to że te budżetowe wersje Sensasa są ponoć gorszej jakości jak Jaxon, więc tutaj chyba odpuszczę.
Jaka kwota na ten sprzęt jest przeznaczona - myślę że 700 zł max (i tak dużo...)
Prosiłbym o Wasze opinie, jak to widzicie, jak się taki sprzęt sprawuje, na co zwracać uwagę itp.
Z góry dzięki i pozdrawiam