Autor Wątek: Wędkowanie w jez. Sławskim - lubuskie  (Przeczytany 6049 razy)

Offline pippen75

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędkowanie w jez. Sławskim - lubuskie
« dnia: 25.07.2016, 16:18 »
Witam kolegów,

ponieważ nastal czas wakacyjny i jestem na etapie planowania urlopu, szukam miejsca fajnego dla rodziny i dla mnie :-). Zastanawiam się wyjazdem nad jezioro Sławskie w woj. lubuskim. Znalazłem stronkę gospodarza http://www.gospodarstworybackie.slawa.pl/ na ktorej chwalą się zarybieniami, walka z kłusownikami, jest rowniez mapka batymetryczna. Niby wszystko ladnie i pięknie. Chciałbym te informacje skonfrontować z realem. W związku z tym mam kilka pytań i może ktorys z kolegów ma jakieś doświadczenia z tego łowiska:
- jak wyglada infrastruktura, tzn pomosty i ich stan oraz mozliwosc łowienia z brzegu od strony brzegu (zarosnieta linia brzegowa)
- jak wyglada sprawa z zawartoscia czyli rybami

Nastawiam się na spławik i grunt.

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wędkowanie w jez. Sławskim - lubuskie
« Odpowiedź #1 dnia: 25.07.2016, 16:38 »
Witam,

Wprawdzie nie wędkowałem na tym jeziorze, ale pomieszkiwałem w Sławie w moją dziewczyną, a obecnie żoną :). Ogólnie z tego co pamiętam to jezioro raczej z trudno dostępną linią brzegową (szeroki pas trzcin). wprawdzie są dzikie plaże, ale do nich nie dopchasz się w sezonie, jest też nieco pomostów. Pomosty wykonali miejscowi, są one bez dojścia z brzegu (wodery), często z drzwiami i pomostami na kłódkę.
 Tak więc według mnie łódź będzie bardzo przydatna, ewentualnie zagadałbym w rybaczówce. Może od strony swojego brzegu mają jakieś miejsca na brzegu.
 Co do ryb to nie wypowiem się, nie łowiłem na tym jeziorze. Jako że należę do PZW to łowiłem w okolicy Sławy na niepozornym kanale łączącym jeziora.
Damian

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25.07.2016, 18:01 »
Nie łowię w jeziorze Sławskim. Ale średnio 2-3 razy w miesiącu jestem w Sławie. Bardzo rzadko widuję tam wędkarzy. Na łódkach sporadycznie. Częściej ktoś łowi z prywatnego pomostu który przylega do jego posesji nad jeziorem. Słyszałem że Sławskie jest bardzo przełowione. Już od lat.
Na pewno znajdziesz tam jakieś rybki. Ale z poważnym łowieniem może być ciężko.
Z tego co wiem to miejscowi wędkarze uderzają na jakieś okoliczne mniejsze jeziorka, na których nie jest prowadzona gospodarka rybacka. Jedno z tych jeziorek jeszcze kilka lat temu było przyzwoicie rybne. Było nawet sporo ładnego szczupaka. Ale za Chiny nie potrafię przypomnieć sobie jego nazwy...

Jezioro Sławskie to bardziej jachty, żagle....
Ogólnie to nigdy nie słyszałem aby ktoś z moich znajomych z Z.G. chwalił j. Sławskie pod względem wędkarskim. 15-20 lat temu, owszem. Ale nie teraz :)

Offline pippen75

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25.07.2016, 18:27 »
Widzę, że mają w swoim arsenale kilka łowisk http://www.gospodarstworybackie.slawa.pl/index.php/mapa. Będę musiał się raczej nastawić na te mniejsze w okolicy Tarnowa Jeziernego, ale może to i plus, bo tam na pewno będzie ciszej i spokojniej.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 25.07.2016, 21:56 »
Mam sporo klientów, którzy lowia na Sławskim. Niestety, wyniki są bez szału, jezioro nie jest przełowione, tylko odłowione sieciami, została rybka dla turystów, czyli ,,klepaki,, >:O
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline pippen75

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25.07.2016, 23:29 »
To może zmodyfikuje pytanie. Jakie łowisko w pobliżu Sławy (nie jestem członkiem PZW)?
Artur, Ty wydajesz się orientować w tej okolicy. Gdzie jeszcze jeżdżą twoi klienci?

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 26.07.2016, 22:17 »
To może zmodyfikuje pytanie. Jakie łowisko w pobliżu Sławy (nie jestem członkiem PZW)?
Artur, Ty wydajesz się orientować w tej okolicy. Gdzie jeszcze jeżdżą twoi klienci?
Fajna komercja jest przed Krosnem odrzańskim, anmar, tam sobie połowisz do bólu.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline pippen75

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28.07.2016, 12:01 »
Dzięki Artur za namiary. Pewnie w przyszlosci skorzystam ale tylko na weekendowy wypad z rodzina. Na wakacje muszę poszukać czegoś innego.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 28.07.2016, 21:56 »
Dzięki Artur za namiary. Pewnie w przyszlosci skorzystam ale tylko na weekendowy wypad z rodzina. Na wakacje muszę poszukać czegoś innego.
Obok w miejscowości Dąbie masz fajny ośrodek wypoczynkowy nad jeziorkiem.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki