Autor Wątek: Samsung R780  (Przeczytany 3429 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Samsung R780
« dnia: 29.07.2016, 13:05 »
Witajcie koledzy. Dawno już na forum nie byłem a to za sprawą awarii laptopa. Posiadam samsunga r780 i muszę przyznać że przez ok. 6 lat działal bez problemu. Cały ten bałagan zaczął się ok. 3 miesiące temu. Laptop działał jednak z upływem czasu wyłączał się. Z moich obserwacji wynika że przegrzewał się wiec oddałem go do naprawy. Dzisiaj laptopa odebrałem i muszę powiedzieć że nic się nie zmieniło. Wiatrak jak chodził tak chodzi kręci się jednak laptop się nie wyłącza.Jak go odbierałem pani powiedziała mi że został wymieniony cały układ chłodzenie i że do tego zostały wymienione  termopady- nie wiem co to jest ale w układ chłodzenie to to chyba wchodzi to chyba taki trik sprzedawcy bo sama nie wiedziała pewnie co to jest. Jak temu zaradzić ? Na laptopa nie mogę narzekać do tej pory chodził cicho pomimo tego że dużo filmów oglądałem a teraz nawet gdy jest włączony to słychać jak pracuje silnik domyślam się że od chłodzenia. Czy coś w tym temacie możecie poradzić ? Dodajż że od zakupu laptopa cały czas on pracował na zasilaniu z gniazdka może 2-3 razy kozystałem z baterii

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Samsung R780
« Odpowiedź #1 dnia: 29.07.2016, 14:08 »
Termopady przenoszą ciepło z procesorów na układ chłodzenia. Czas po prostu wymienić wiatrak który jest wysłużony i głośno chodzi :) Chociaż wyczyścili radiatory i wiatrak z kurzu ?

Offline Rednose

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Samsung R780
« Odpowiedź #2 dnia: 29.07.2016, 14:26 »
Moi rodzice mają ten sam model Samsunga. Też im się przegrzewa... A to, że słychać chodzący wiatraczek, to normalne w większości laptopów. Jeśli temperatura jest wysoka to wiatraczek chodzi na maksymalnych obrotach. Jeżeli naprawdę wymienili cały układ chłodzenia to już więcej w tym temacie nie zrobisz. Możesz jedynie kupić podkładkę chłodzącą, ale to raptem kilka stopni mniej.
Pozdrawiam
Darek