Autor Wątek: Methoda - spostrzeżenia, wnioski  (Przeczytany 8905 razy)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Methoda - spostrzeżenia, wnioski
« dnia: 01.08.2016, 16:03 »
Przez ostatnie 3 tygodnie wnikliwie obserwowałem swoje poczynania jak i dwóch kolegów.
Zaliczyliśmy w tym czasie 14  wypadów nad jedną i tą samą wodę . Malutki zbiorniczek około 5h
Wszyscy łowiliśmy methodą.
Jednak ja stosowałem mix Sonu match and method mix  z mielonymi peletami plus pellet 2mm
Koledzy tanie zanęty (traper,star fish,boland)
ZEstawy ulokowane były w praktycznie identycznych miejscach

Wyniki mieliśmy praktycznie równe , a nawet zdarzyły się wypady kiedy łowili więcej koledzy.
Trafiały się głównie karpie i karasie.

Czy koniecznie ryba wybiera dobry , treściwy mix? Po tych próbach jestem zdezorientowany .
A jak u was przedstawia się sytuacja prowadził ktoś podobne obserwacje ?
Feeder & spinning

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Methoda - spostrzeżenia, wnioski
« Odpowiedź #1 dnia: 01.08.2016, 16:17 »
Łowiliście na te same przynęty? :)
Moim zdaniem nie jest to zbyt obiektywne porównie...
Najlepiej by było jakby każdy miał po 2 miksy - jeden tani drugi drogi i łowili na te same przynęty w tym samym czasie i.. teraz zalezy czy w tych samych miejscach czy po2h np zmiana położenia..

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 01.08.2016, 16:24 »
Ja ostatnio sporo łowię na łowisku Przystanek Stawy, w łowisku jest dużo karpia leszcza i lina, czasem trafi się jesiotr. Ja osobiście używam MMM z Sonubites i nie raz miałem sytuację gdzie wędkarze siedzący obok nie łowią nic lub łowią jedną rybę gdy w tym czasie ja łowię 10. Nie raz karpiarze ze sprzętem za kilka tysięcy zł przychodzą się pytać na co łowię. Ludzie  nęcą spombem obok mnie czy łódką  zanętowa wprowadzają kilogramy kukurydzy z dodatkami w łowisko a i tak mnie nie doganiają. Uważam więc że warto wydać 38 zł na MMM.
Paweł

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #3 dnia: 01.08.2016, 16:28 »
Ja ostatnio sporo łowię na łowisku Przystanek Stawy, w łowisku jest dużo karpia leszcza i lina, czasem trafi się jesiotr. Ja osobiście używam MMM z Sonubites i nie raz miałem sytuację gdzie wędkarze siedzący obok nie łowią nic lub łowią jedną rybę gdy w tym czasie ja łowię 10. Nie raz karpiarze ze sprzętem za kilka tysięcy zł przychodzą się pytać na co łowię. Ludzie  nęcą spombem obok mnie czy łódką  zanętowa wprowadzają kilogramy kukurydzy z dodatkami w łowisko a i tak mnie nie doganiają. Uważam więc że warto wydać 38 zł na MMM.

Mam bardzo podobne spostrzeżenia. Ostatnio przetestowałem jeszcze Red Krill z Lorpio i o dziwo efekty były lepsze niż na MMM.

Łowiłem jednocześnie na te dwie zanęty z taką samą przynętą.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline vanplesniak

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 01.08.2016, 16:32 »

Mam bardzo podobne spostrzeżenia. Ostatnio przetestowałem jeszcze Red Krill z Lorpio i o dziwo efekty były lepsze niż na MMM.

Łowiłem jednocześnie na te dwie zanęty z taką samą przynętą.

U mnie Red Krill z Lorpio też robi robotę. Jest skuteczniejszy niż Sunu Krill..

Offline masakroff

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 01.08.2016, 16:41 »
Byłem z kolegą na nocce, ja łowiłem na metodę + miks sonu MMM pomieszany z pelletami 2mm lorpio. Kolega łowił na rurkę antysplątaniową i tanią zanętę nonameowej firmy 10zł za 2kg. Łowiliśmy na tej samej odległości, blisko siebie. On złapał 2 liny a ja nie złapałem niczego, na metodę nawet brania nie miałem :) Głębokość na jakiej łowiliśmy to 2m. O liny akurat zazdrosny nie byłem, co innego gdyby kolega złapał 2 karpie :D
Jak widać nie na wszystkich zbiornikach metoda jest złotym środkiem.
Pozdrawiam
Masakroff

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 01.08.2016, 16:50 »
Przetestuję ten mix od Lorpio Red Krill skoro mówicie że taki dobry. A co powiecie koledzy o Green Betain Hemp od Lorpio?
Paweł

Offline vanplesniak

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 01.08.2016, 17:00 »
Miałem ją na nocce z soboty na niedzielę. Łowiłem na gliniance PZW (pierwszy raz). O 16 wrzuciłem 3kg kuku gotowanego z zanętą w pobliże trzcin. Do 24 zero brań, zwinałem wędki poszedłem spać. O 7 zacząłem łowić - 8 brań, dwa zerwane przypony, jeden podajnik stracony i 5 karpi: 30, 37, 38, 43, 35cm.
Mój miks jaki użyłem: mielone konopie ok 10%, płatki owsiane mielone ok 10%, Green betaine & hemp lorpio ok 40%, pellet green betain lorpio ok 10%, pellet method basic lorpio ok 30% :)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 01.08.2016, 17:02 »
Łowiliście na te same przynęty? :)
Moim zdaniem nie jest to zbyt obiektywne porównie...
Najlepiej by było jakby każdy miał po 2 miksy - jeden tani drugi drogi i łowili na te same przynęty w tym samym czasie i.. teraz zalezy czy w tych samych miejscach czy po2h np zmiana położenia..

Tak łowiliśmy na takie same przynęty oprócz ostatnich 3 wypadów gdzie u mnie na jednym zestawie była testowana mielonka z chili ( miałem 3 brania , dwa pudła i jedego szczupaka, który uciął przypon ;) )

Najlepsze efekty były na popka truskawkowego od lorpio i pellet czosnek .
Może i masz racje , ze nie jestem obiektywny ;)
Przetestuję ten mix od Lorpio Red Krill skoro mówicie że taki dobry. A co powiecie koledzy o Green Betain Hemp od Lorpio?
Łowiłem na ten mix i bardzo ale to bardzo byłem zadowolony dodawałem do niego około jednej szklanki green betainy bolanda na pół opakowania lorpio . Przyciemniło to ładnie kolorek i zapaszek był wyraźniejszy.
Rybki ładnie w to wchodziły
Feeder & spinning

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 01.08.2016, 17:07 »
Black Halibut/ Green Betaine & Hemp wg. Mnie Sprawdzają się lepiej od Red Krilla, Choć zużyłem go najwięcej. Weź pod uwagę też Golden Salmon.
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 01.08.2016, 17:17 »
Co do skuteczności MMM to byłem też 3 razy na łowisku Pstrągal w Ostrowcu,  połowiłem tam głównie leszczy i karasi. Sytuacja wyglądała podobnie  jak w Grębowie sąsiedzi łowiacy  na spożywcze zanęty łowili jednego leszcza a ja w tym czasie 5 lub więcej. Zanęty z Lorpio też tanie nie są za dwa kilogramy wychodzi  około 32 zł, wydają się tanie bo są w małych paczkach.  MMM kosztuje 38 ale jest podajnik w środku.  Tak więc wychodzi podobnie jak Lorpio.
Paweł

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #11 dnia: 01.08.2016, 17:37 »
U mnie też Red Krill się sprawdza. Nie przetestowałem tych zanęt na tyle, żeby się wypowiadać, która jest skuteczniejsza, ale wydaje mi się, że zanęty Lorpio są dobrą alternatywą dla MMM. Przynajmniej na moich wodach.
Marcin

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 01.08.2016, 19:03 »
Tylko ta cena.. powinny być w dwukilowych paczkach i kosztować  nie więcej niż 30 zł to by się opłacało. Lorpio zanęty na bazie mączka rybnej i pelety ma drogie. 
Paweł

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #13 dnia: 01.08.2016, 20:21 »
Tylko ta cena.. powinny być w dwukilowych paczkach i kosztować  nie więcej niż 30 zł to by się opłacało. Lorpio zanęty na bazie mączka rybnej i pelety ma drogie.

To podziel się jakimiś konkretnymi, tanimi odpowiednikami :)
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 01.08.2016, 20:22 »
Nieśmiało wtrącę, że grę w lato często robi kolor zanęty. Nie musi być to sam kryl, moźe to być po prostu taki Traper do Metody gotowiec... Po prostu czerwona barwa może być kluczem do sukcesu.

Dlatego warto zwracać na takie rzeczy uwagę, bo odnoszenie się do skuteczności zanęt może być nietrafne i okazać się ślepą uliczką. U mnie Lorpio łowią, nie wiem czy tak jak MMM ale łowią. Na kanale miałem bonanzę i używałem Polony z Bait-techa zmieszaną z Lorpio Hemp & Betaine. Jestem pewien, że tak samo zadziałałby MMM jak i Swim Stim z Dynamite'a :) O wiele ważniejsza jest technika.

Wyobraźcie sobie, że rozmawiam z kimś, kto zaczyna łowienie od rzucenia podajnika w dane miejsce, ot tak 'na oko'. Po 10 minutach znowu zarzut. Ja zaczynam od rzucenia z klipem kilku koszyków zanęty z pelletami, konopiami i kukurydzą, dopiero później zakładam podajnik. Wyniki mam lepsze, ale nie jest to wina czy zaleta zanęty wcale. A ta osoba pyta mnie z czego mam miks i co do niego dodaję... :)

Według mnie na większe ryby nigdy spożywka nie przebije zanęt na mączkach. Technika jednak robi wiele...
Lucjan