Autor Wątek: Jeden z trzech  (Przeczytany 3711 razy)

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
Jeden z trzech
« dnia: 03.08.2016, 21:11 »
Jako że to mój pierwszy post (mam nadzieję, że nie ostatni) ;) Witam wszystkich serdecznie
Do tej pory łowiłem tylko odległościówkami i batami,   metody gruntowe są mi słabo znane, szukam porady w doborze feedera. Chodzi mi o kija do połowu leszczy i płoci 300-1000 g, zbiornik zaporowy, gł. 2-3 m, odległość ok. 60-70 m, metoda i koszyk standard 20-50g. Po lekturze m.in. tego forum, wytypowałem trzy feedery:
- Cormoran GF Method Feeder 3.60 m 80 g
- Trabucco Selektor XS Master Feeder 360 - 75 g(90 g)
- Daiwa Windcast Method Feeder 360/80
Posiadam również feedera Mikado Sensual 3,90/100 g kupionego kilka lat temu, ale łowiłem nim tylko kilka razy, nie ma frajdy przy rybkach do 1000 g, musi poczekać na poprawę wielkości rybostanu na wodach PZW :)
Chciałbym więcej "zadowolenia" podczas holu takich rybek niż na ww. Mikado, ale żeby nie była to wędka zbyt miękka przy rzutach na odległość 60-70 m.
PS. Picker odpada, próbowałem, jak dla mnie za duże odległości do osiągnięcia, feederem 3,60 może dorzucę ;)
Pozdrawiam.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jeden z trzech
« Odpowiedź #1 dnia: 03.08.2016, 21:29 »
60-70m to już całkiem spory dystans.

Cormorana nie znam.

Windcast mam 3,3m i muszę przyznać ,że mi leży. Łowię jednakże na mniejszych odległościach.
Żeby mocniej machnąć ja osobiście potrzebowałbym nie tylko długości 3,6m,ale też większego c.w.Wędka szybciej się wygasza niż Selektor.

Selektory miałem 2,i obydwu się pozbyłem. Przyznać jednak muszę,że przy niewielkich rybach bardzo ładnie pracuje.
Gnie się przy wyrzucie strasznie,nawet przy niedużym ciężarze i osiągnięcie dużej odległości dla mnie raczej niewykonalne.
Różnica między wersją do 75g a 90g chyba tylko na papierze :-\
Do tego niedorzecznie krótka rękojeść,ciężko wziąć porządny zamach gdy ręce są zbyt blisko siebie,przynajmniej ja tak uważam.

Wszystko jednak zależy od proporcji ciała,własnych przyzwyczajeń, techniki rzutu itd. Więc nie musisz się sugerować tym co piszę :P
Czesiek

JK316

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03.08.2016, 21:35 »
Tutaj forumowy kolega sprzedaje dobry kijek. http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5171.msg156619#new

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 03.08.2016, 21:51 »
120 g do rybek 500-1000 g to chyba zbyt dużo?

JK316

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03.08.2016, 22:12 »
Najlepiej napisz do kolegi, który sprzedaje. Niech opisze ci akcje, jakie rybki łowił, itp.

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #5 dnia: 03.08.2016, 23:59 »
W mojej ocenie żadnym z wymienionych kijów nie rzucisz tak daleko.

Na takie odległości to zaproponowałbym Trabucco Supreme TXL 75 lub 90gr.
Lepsza akcja do rzucania, jednak pozwalająca łowić na metodę. Dłuższy dolnik. Czulsze szczytówki niż w Selektorze. Jednak frajda z łowienia płotek trochę mniejsza... Trudno o uniwersalny kij.

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 04.08.2016, 08:54 »
Ja zakupiłem Mikado Black Stone Commercial 3,3m i powiem Ci że na odległość 70m z małym podajnikiem spokojnie da się ucelować :) Chociaż to jest parabolik i wędeczka troszkę się gnie, ale hol ryby - coś niesamowitego!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 04.08.2016, 09:58 »
Spory dystans muszę przyznać. Ciężko jest dorzucić tam mając kij miękki...

Ja bym na Twoim miejscu przyjrzał się tez kijowi Barbel Quiver z Korum. Ma on ciut więcej mocy i jako, że jest brzanówką, jest miękki pod większym ciężarem, czyli ma to, czego prawdopodobnie szukasz. Szczytówka 4 oz jest idealna na taki dystans. Trzeba tu wiedzieć, ża Anglicy nie używają często cw. Może to wprowadzić w błąd często, bo nie ma często odniesienia do samej akcji wędki.

Jeżeli chodzi o ciężary jakiś chcesz używać, to można zapomnieć o 20 gramach. O 30 również. Nawet z dwoma uncjami  będzie ciężko uzyskać tę odległość, trzeba myśłeć o czymś powyżej 60 gram być może? Według mnie ten Korum by się nadał, używam go do podajników ESP 56 gram i jest idealny.
Lucjan

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 04.08.2016, 10:17 »
Ja zakupiłem Mikado Black Stone Commercial 3,3m i powiem Ci że na odległość 70m z małym podajnikiem spokojnie da się ucelować :) Chociaż to jest parabolik i wędeczka troszkę się gnie, ale hol ryby - coś niesamowitego!

Witam. Boję się tych parabolików (zdolności manualne i zdrowie nie bardzo :). I jednak szukam dłuższego kija, mam pickera z tej firmy Black Draft 3,00, złego słowa nie powiem, na mniejsze odległości fajny kijek.
Jak w życiu, najważniejsze znaleźć kompromis, czyli kijka którym można bez problemu daleko, celnie rzucić a jednocześnie mieć frajdę z holu rybek 500g. Chyba Era pozostała ;)

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 04.08.2016, 10:19 »
Ja drugiego kija będę kupował już z długością 3,5 :)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 04.08.2016, 16:58 »
W mojej ocenie żadnym z wymienionych kijów nie rzucisz tak daleko.

Na takie odległości to zaproponowałbym Trabucco Supreme TXL 75 lub 90gr.
Lepsza akcja do rzucania, jednak pozwalająca łowić na metodę. Dłuższy dolnik. Czulsze szczytówki niż w Selektorze. Jednak frajda z łowienia płotek trochę mniejsza... Trudno o uniwersalny kij.

Witam. Chyba zdecyduję się na ten kijek ww. Może ktoś podpowie, czy wersja 390/90 będzie bardziej miękka od 360/90?

www.youtube.com/watch?v=0N4hcu7v838

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 04.08.2016, 17:58 »
Posiadam także Sygnuma TXL Supreme,zdecydowałem się ostatecznie po Selektorach.
Mam wersję 3,6 do 90g.
Długość 3,9 jest nieco bardziej miękka,i ma tej samej długości dolnik,co też nie jest fajne,gdy zależy Ci na mocniejszym wymachu.
Potrafię tym dość ładnie zarzucić.Wędka ma więcej mocy niż Selektor,i pod mniejszą rybą nie gnie się tak mocno,ale nadal trochę frajdy z holu jest. Szczytówki faktycznie bardzo ładnie dobrane(4 szt) o wyczuwalnej różnicy pomiędzy nimi.
Minus to nieco kieprawy uchwyt kołowrotka(w Selektorze również).

Możesz jeszcze przyjrzeć się Sygnumowi XPS Competition. Jest nieco sztywniejszy niż TXL (ale nadal progresywny)i ma dłuższą rekojeść, te czynniki mogą wpłynąć na odległość rzutu.
Sygnum Competition,ma wyłącznie osprzęt Fuji(w tym uchwyt kołowrotka). Taki feeder z jeszcze większym zapasem mocy,pod większą rybkę,pod dalszy rzut. Jak to jest w praktyce,nie jestem w stanie potwierdzić - pomacałem w sklepie i konsultowałem z Marcinem (sklep Trabucco).
Czesiek

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 04.08.2016, 20:42 »
Panowie, może ktoś podzieli się wiedzą, gdzie dostanę Sygnum TXL Supreme 3,6 (3,9) do 90g w dobrej cenie?

Może komuś się przyda:

https://www.youtube.com/channel/UCivGaiOMG4QpcYOGh9L4ong/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=0

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 05.08.2016, 06:37 »
Marcin (sklep Trabucco)- znajdziesz w sieci na pewno sklep internetowy.
Albo wyszukaj na Allegro użytkownika team_trabucco.
Czesiek

Offline Buba

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 05.08.2016, 08:31 »
OK. Dzięki. :D
Pozdrawiam.