Specyficzne wychowanie widać przynosi zamierzone skutki

Nie mówię o wychowaniu przez rodziców, chociaż po części też...
Jeśli będziemy cały czas, klasycznie "po polsku", podejrzliwi, i będziemy widzieli w każdym temacie drugie dno, to na forum będzie taki sam porządek, jaki mamy w skali kraju...
Mam takie wrażenie, że jeśli ludzie kogoś chwalą, bądź coś, to rodzi się w nas Polakach takie uczucie, aby to pozytywne podejście zniszczyć. Dla zasady? Dla chorej satysfakcji?
Ja też to mam w sobie, nie jestem żadnym ideałem, ani mentorem, staram się jednak zmienić. Sam fakt, że zauważam swoje własne reakcje, to już bardzo dużo.
A czy nikt nie pomyślał w sposób pozytywny o przyszłości sklepu jakim jest Drapieżnik?
Może się dorobią, rozwiną, sprowadzą kolejne marki, otworzą kolejne sklepy, uzyskają i zaproponują klientom lepsze ceny?
Ich sukces będzie dla kogoś solą w oku?
Ja bym się bardzo ucieszył.
Bo ogólnie sukces w Polsce, to jest coś złego.
I praktycznie niemożliwy jest sukces bez matactw, łapówek, "pleców" i bycia podłym.
Nie jest możliwe "dorobienie się" na ciężkiej pracy, dobrym planie i przemyślanej strategii. W oczach społeczeństwa jak ktoś odnosi sukces, to zaraz jest "złodziejem"

Co powiemy jeśli za kilka lat się rozwiną? Dobrze prosperują za nasze pieniądze?
Bez wsparcia klientów sklep może zostać zamknięty, z powodów finansowych, z powodu wyczerpania właściciela...
Będzie to powód do radości czy narzekań, gdy Drapieżnik będzie zamknięty?
Kilka osób będzie z tego dumnych?
Trzeba będzie robić zakupy w sklepie B, a tam mają nas w D... ?

Jeśli ktokolwiek zna sklep, w którym mają fajne towary, dobre ceny, bądź profesjonalną obsługę, to piszcie na forum. Sam chętnie skorzystam, bez podtekstów i bez obaw.
Acha. Jako, że jestem szczery odpowiadam

Drapieżnik dał mi bon 500zł, za te moje wypociny i zniżkę na kolejne zakupy.
Z DAM otrzymałem czek na 10 tys Euro za recenzje Calybera.
Daiwa zaproponowała 10 kołowrotków gratis i pracę w ich serwisie, jako dyrektor, z pensją 8tys /mc...