Tak jak umawialiśmy się w tym wątku
tu, dostałem wszystkie odpowiedzi ze sklepów dot. możliwość wprowadzenia dodatkowych opcji dostawy. Tak jak pisałem wcześniej
tu, takie pytanie wysłałem do 3 sklepów (Drapieżnik, Gruba Ryba i Sklep Trabucco). Odpowiedź z Drapieżnika przekleję w całości, ponieważ odpowiedź była długa i pomyślałem, że zapytam ich o zgodę na prezentację (przyklejenie) odpowiedzi w całości na naszym forum, natomiast w przypadku Grubej Ryba i Sklepu Trabucco streszczę, co Panowie odpisali (nie wpadłem od razu na to, żeby ich zapytać o zgodę na prezentację w całości odpowiedzi na forum).
Właściwie każdą odpowiedź powinienem powklejać do odpowiedniego sklepu i jego recenzji, nie sklejać w całość, ale mam nadzieję, że nie będzie to bardzo przeszkadzać.
Pytanie wysłane do sklepów:Dzień dobry,
Czy rozważali Państwo możliwości rozszerzenia opcji dostawy o usługę Paczkomatów i/lub usługi Paczka w RUCHu dla towarów, które mogą zostać wysłane w taki sposób.
Zdaje sobie sprawę z ograniczeń ale większość żyłek, haczyków, koszyczków, innych drobnych akcesoriów, przynęt i zanęt jest możliwa do przesłania właśnie w ten sposób. Niestety kurier już dawno przestał być atrakcyjną formą wysyłki paczek dla klientów. Z doświadczenia z kurierami są tylko same problemy. Jak mają napisane żeby dzwonić, to na 99% nigdy nie dzwonią, jak zamówię do domu paczkę, to nigdzie się nie można ruszyć i trzeba na nich czekać, jak zmówię do pracy, to albo muszę szukać paczki po firmie albo dzwonią po godzinie 16 zdziwieni, że nikogo niema firmie i nie ma gdzie zostawić paczki.
W Paczkomacie przychodzi sms i e-mail, w paczce w RUCHu przychodzi sms, że paczka już czeka na odbiór. W Paczkomacie przesyłkę trzeba odebrać w 48 godzin, w Paczce w Ruchu w 5 dni, na spokojnie, bez czekania na kuriera, bez pośpiechu, zawsze można odebrać zamówiony towar, dodatkowo cena wysyłki też jest dużo bardziej atrakcyjna w stosunku do kuriera w obu przypadkach.
Oczywiście to tylko taka propozycja, sugestia klienta, ale wydaje mi się (zresztą to nie tylko moja opinia), że taki sposób dostawy mógłby być bardzo oczekiwany przez klientów.
Jeżeli uznają Państwo, że propozycja jest godna rozważenia byłbym zobowiązany za odpowiedź, co do szansy wprowadzenia takiej (takich) opcji dostawy towaru.
Pozdrawiam
Tomasz KOdpowiedź sklepu Drapieźnik:Witam Serdecznie,
Rozumiem Pana sytuację. Cały czas prowadzimy rozmowy z jedną i drugą firmą.
Jeżeli chodzi o przesyłki nasz sklep musi mieć pewność że dojdą one w 100% do klienta niezniszczone. Nasz sklep musi monitorować paczkę gdzie się znajduje w danym momencie.
Paczka w ruchu oczywiście fajna sprawa koszt ok 3-4 zł jednak cena taka jest tylko dla firm przez 6 miesięcy, później wychodzi to już o 150 % więcej. A ponadto są bardzo małe wymiary kartonu.
Cenna atrakcyjna by wkupić się na rynek.
Paczkomat - problem 1 to cena ( atrakcyjna cenna paczkomatu jest na allegro ujednolicona dla wszystkich ok 7-8 zł ), klienci indywidualni nie mają już takich cen
2 - termin dostarczenia do klienta
Na ten moment jesteśmy pewni swoich usług .
GLS 95% paczek dochodzi na drugi dzień , na obręb całej Polski . Paczki nie są zniszczone
Poczta Polska paczki dochodzą max 48 h od nadania i nie ma innej opcji by tego nie doręczył kurier bo płacą bardzo duże kary
+ może Pan nadać paczkę do Urzędu Pocztowego
+ odebrać w 1000 stacji paliwowych Orlen w Polsce
Tak jak wspomniałem cały czas prowadzimy rozmowy jeżeli uda nam się zbić cenę w paczkomacie i ruchu to na pewno coś uruchomimy.
Dostrzegamy trendy w logistyce,
Proszę dać nam jeszcze trochę czasu a będzie wybór dla każdego.
Pozdrawiam
Drapieżnik
Streszczenie odpowiedzi sklepu Gruba Ryba:Pan Łukasz napisał, że postara się, aby ta opcja była dostępna w tym roku.
Streszczenie odpowiedzi sklepu Sklep Trabucco:Pan Marcin napisał, że usługa Paczkomatów u niego ma za słabo rozwinięty system odbioru paczek, pracuje nad umową z nimi i czeka na spełnienie przez nich kilku spraw odnośnie codziennej logistyki.