Autor Wątek: Jaką tyczkę polecacie dla początkującego?  (Przeczytany 13052 razy)

Offline ŁukaszTais

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Odp: Jaką tyczkę polecacie dla początkującego?
« Odpowiedź #15 dnia: 17.08.2016, 11:19 »
Sam mam Garbo, ciezka na 13m, znosna na 11,5m i potwierdzam ze tyczka uczy wielu rzeczy, ktore moga sie przydac w innych technikach. Chcialbym jednak nawiazac do twojej wypowiedzi nt Avanti. Moj kolega wierci mi w brzuchu GTR 12,5. Nie chce wydawac masy kasy a w packu ta wedka jest dobrze wyposazona. Co mozesz wiecej powiedziec zeby pomoc mu w wyborze. Pisalismy do UK i oprocz roznych opinii nikt nie chce podac wahi tej tyczki.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #16 dnia: 17.08.2016, 11:46 »
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1372.msg144923#msg144923

Przeczytaj ten temat. Sporo tutaj było na temat wyboru tyczek. Myślę, że powinno pomóc.
Grzegorz

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 17.08.2016, 16:37 »
Ja właśnie jestem po testach "na sucho" tyczki Maver Invincible.

Na 11,5m jest dosyć lekka - jestem w stanie trzymać ją jedną ręką, opierając ją o kolano, (z dopałką już jest gorzej) a na 9,5m jest jeszcze lepiej.. Łatwo się wyjeżdża. Zobaczymy jak się spisze pod rybą, a testy dopiero za... Tydzień jak dobrze pójdzie :-\ Może już pojadę na zawody :-X
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 17.08.2016, 23:52 »
Łukasz, Avanti to szajs. Prawie wszystko co od nich miałem to tragedia. Tyczki są tanie jak barszcz, ale jeżeli kij 15-17 ft okazał się fajny tylko z wyglądu, po dotknięciu nie do użycia, to nie spodziewam się niczego dobrego po tyczce. Nie zdziwiłbym się jakby była lejąca się do ziemi lub ciężka jak rura ocynkowana. Tego towaru w UK nikt praktycznie nie kupuje. Zdecydowanie odradzam. Ten sprzęt to ordynarna chińszczyzna nie stoi za tym żaden normalny wędkarz, nikt tego nie zafirmuje sobą.

Waga tej tyczki to jedno, pytanie czy jest sztywna i jak reaguje się nią na brania. Może być tak, że na pełnej długości jest ciężka i miękka...
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #19 dnia: 18.08.2016, 00:02 »
A ktoś coś wie na temat Browning Black Magic Carp?
11m w parku z dwoma topami karpiowymi 3m 2 składy opcja to 6m top matchowy w 4 częściach. Cena koło 1150zł.
Cena bajka ale jak stoi tani Browning...

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 18.08.2016, 00:50 »
11m w parku z dwoma topami karpiowymi 3m 2 składy opcja to 6m top matchowy w 4 częściach. Cena koło 1150zł.

Z tego, co się ostatnio dowiedziałem, to lepiej unikać tanich Browningów (tyczki). W podobnej cenie można dostać używanego Colmica Bomb Carp z jakimiś topami, a zniesie pewnie więcej od Browninga i będzie "lepszy w użyciu".

Ale ja dopiero poznaję świat tyczek, więc warto poczekać na odp. kogoś bardziej doświadczonego :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 18.08.2016, 06:26 »

Ja nic nie wiem na temat tej tyczki, myślę, że 95% tyczkarzy też nie będzie wiedziało. To też jest sygnał, że warto się mocniej zastanowić nad kupnem tyczki. Jakie są średnice topów, czy będą Ci pasować zamienniki itp. Z doświadczenia wiem, że lepiej kupować wędki stosunkowo popularne na naszym rynku. Nie masz wtedy problemów z topami, wymianą elementów itp. Browning to nie jest zła firma, ale ja osobiście nie znam ani jednego zawodnika, który by lowił jakimś ich modelem. Oczywiście, ja to nie cały świat ani cała Polska, opieram się na swoim lokalnym, wędkarskim "rynku". Poszedł bym w coś popularniejszego, Colmic, Sensas, Maver, Tubertini (kolejność przypadkowa).
Zależy też jakie rybki chcesz łowić tą tyczką, czy ma to być tyczka w miarę uniwersalna, tyczka do łowienia ryb mniejszych i średnich czy też typowo karpiowy sprzęt. Tutaj już można określić poszczególny model i dopasować się do potrzeb.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 18.08.2016, 08:03 »
Ja mam Browninga 11 metrów do kamerki podwodnej. Ale ciężka i sztywna pała! na 13 to byłby dramat zapewne...

Zgadzam się z Grzegorzem. Jednak dodałbym tę możliwość kupna czegoś na raty. Można zapłacić połowę kasy i resztę dopłacić w kilkunastu małych ratach, kupując dobry startowy pakiet. Pamiętajcie, że ostatni rok to dużo nowych modeli na rynku, są tańsze i ze slotami pod side pullery, lub tez juz z side pullerami. To rozwiązanie to jest teraz po prostu mus. Pulla bungi mocowane do środka to o wiele gorsze rozwiązanie, a ich brak to masakra. Oczywiście przy głębokich łowiskach tez trzeba pomyśleć, bo wtedy warto mieć dodatkowy 4 element, lub kilka.

Ja kupiłem mojego starego Drennana i musiałem sam kombinować z robieniem pulla bungów, było co robić :o 

Ale mam jeszcze jedno rozwiązanie. Można kupić tyczkę, a topy dokupić tutaj. To jedyna rzecz która mi się sprawdziła z Avanti :)
http://www.dragoncarpdirect.com/avanti-pull-and-play-kit-940025

Za 19 funtów maja gotowe topy z amortyzatorami pustymi i sede pullerami. Można więc kupić tyczkę bez topów karpiowych lub z jednym (najtańśze z opcji) - i się zaopatrzyć w nie tutaj.
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 18.08.2016, 11:30 »
Z tych tyczek ktore sa w granicach 300-400 £ które Lucjan podawałeś pare dni temu praktycznie nic nie jest dostępne na rynku od ręki. Wszystko trzeba sprowadzać. 340 £ za pack daiwy z 2 topami, topem z kubkiem i pokrowcem to przy tej cenie funta to jest okazja.
Niestety żeby obejrzeć i samemu pomacać trzeba będzie wybrać się na targi. Innej opcji nie ma.
Co prawda na olx następuje właśnie wysyp używek, ale wszystkie praktycznie "teflonowane i po fachowej naprawie."
Nie znam się na tym sprzęcie i ciężko mi ocenić, ale większość tych ogłoszeń przypomina "Niemiec płakał jak sprzedawał".

Nie ma pośpiechu.  Na wiosnę będę na targach, to może uda się coś znaleźć. 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 18.08.2016, 11:54 »
Jak są złącza teflonoowane to akurat plus, bo jest to sygnał, że właściciel dbał o wędkę. Teflonuje się nawet nówki sztuki. To jest dodatkowa ochrona, która chroni złącza przed "wycieraniem" się. Po prostu dłużej takie złącza są w dobrym stanie. Teflonowanie polega na psiknięciu złącz sprayem. Może też być grafit.
Grzegorz

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 18.08.2016, 11:58 »
Tyle wiem. Ale ton tych ogłoszeń pozostawia wiele do życzenia. Aha, zapomniałem dodać, że większość ledwo używana :)
Poczekam, odłożę zaskórniaki i kupię coś nowego. Może nie z górnej półki...   

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 20.08.2016, 21:59 »
Ja kupiłem tyczkę Trabucco MRX-V Demon Carp 13 m z dodatkowym topem 4 elementowym, pokrowcem oraz tubami ochronnymi za 1999zł. Do tego dokupiłem power top 2 elementowy za 270 zł. Tyczka jest nowa ale to stary model więc nie mam gwarancji ani możliwości dokupienia części zamiennych i oryginalnych topów. Nie bardzo się tym przejmuję bo zwykle jest tak, że wszystko się psuje po gwarancji, a co do topów to mogę dokupić innych firm. Z tego co się orientowałem to pasują niektóre modele Milo i Colmica. Puki co to 3 topy mi w zupełności wystarczają. Wędka na pełnej długości waży niecałe 900 g i jest świetnie wyważona, a po odjęciu jednego elementu to już jest bajka. Co do samej metody to jest mega skuteczna i pozwala na techniki które nie są możliwe w innych metodach jak na przykład prowokacja w pionie. Poza tym możliwość precyzyjnego nęcenia też przynosi mega efekty. Jedyny minus jaki zauważam to czasochłonne rozkładanie i składanie całego majdanu który jest potrzebny w tej metodzie. Myślę, że kupno tyczki z wyprzedaży jest dobrą alternetywą dla używanych, z których większość jest ,, profesjonalnie klejona".

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #27 dnia: 11.11.2019, 21:37 »
Chciał bym odświeżyć temat ponieważ chcę kupić tyczkę, myślę o Drennan Red Range RX Carp 13m. Ta o której pisał Łukasz. Znalazłem ją w dwóch sklepach jeden wcześniej podany przez Luka, drugi https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.bordonanglingcentre.co.uk/Drennan-Poles/&prev=search U mnie z angielskim słąbo> Może ktoś jeszcze jakiś poleci, lub oś podpowie?