Autor Wątek: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM  (Przeczytany 72764 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM
« Odpowiedź #60 dnia: 10.02.2015, 23:16 »
Takimi petycjami to można szanowny związek PZW w dupe pocałować zmiany można zrobić tylko od podstaw. :-X

A ja myślę, że ta petycja jest bardzo sensowna. Dostrzegłem w niej teraz coś, czego nie zauważyłem, kiedy po raz pierwszy ją podpisywałem. Poczytałem sobie Statut PZW i doszedłem do wniosku, że negatywna odpowiedź na tę petycję może dawać pewne możliwości prawne.

Autorzy petycji na jej początku powołują się na postanowienia ogólne Statutu PZW:
paragraf 1. Polski Związek Wędkarski, w skrócie PZW, zwany dalej Związkiem, jest dobrowolnym,samorządnym stowarzyszeniem miłośników wędkarstwa i sportu wędkarskiego, kontynuatorem tradycji zorganizowanego wędkarstwa w Polsce.

następnie pokazują sprzeczność w działalności ZG PZW, bo przecież w drugim punkcie autorzy petycji piszą:

"Komercyjne odłowy rybackie w celu handlowania mięsem złowionych ryb, organizowane przez Zarząd Główny PZW na mazurskich i suwalskich jeziorach a także przez zarządy niektórych okręgów PZW na innych wodach PZW, to działalność rażąco sprzeczna z ideą organizacji hobbystycznej – zwłaszcza w kontekście Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb PZW (RAPR), który stanowi, że wędkarzowi nie wolno sprzedawać złowionych ryb. Polski Związek Wędkarski nie powinien być „spółką” wyjętych spod związkowego prawa działaczy-niewędkarzy."

W samym Statucie o działalności rybackiej w zasadzie się nie pisze poza jednym ważnym wyjątkiem i dwoma mniejszymi:

Po pierwsze w rozdziale II o celach PZW umieszcza się przepis, głoszący że do zadań PZW należy:
paragraf 7 pkt6. nabywanie i użytkowanie wód, prowadzenie racjonalnej gospodarki rybackiej i wędkarskiej.

A oprócz tego, kiedy mówi się o zakresie działalności zarządów okręgów. Należy do nich m.in.:
paragraf 47 pkt 27) podejmowanie uchwał w sprawie porozumień międzyokręgowych dotyczących dostępu do wód, gospodarki rybacko-wędkarskiej, sportu i turystyki;
paragraf 58 pkt 17) prowadzenie szkoleń w zakresie znajomości Statutu, etyki wędkarskiej, Regulaminu amatorskiego połowu ryb, zasad i technik wędkowania oraz popularyzacja wiedzy o ochronie wód i gospodarce rybackiej.

I to wszystko!!! Oczywiście mowa jest w wielu miejscach o prowadzeniu działalności gospodarczej, z której dochody mają byść przeznaczane na cele statutowe Związku. I to w połączeniu z paragrafem 7 pkt.6 stanowi główną furtkę umożliwiająca PZW utrzymywanie rybactwa. Wystarczy wykazać, że par. 7 pkt 6 usprzecznia regulamin (choćby ze względu na postanowienia ogólne) i PZW nie będzie mogło prowadzić takiej działalności. To wszystko jest kwestią definicji. Nie zauważyłem definicji wędkarza w Statucie PZW. A chyba to powinna być rzecz podstawowa zawarta w postanowieniach ogólnych. Można się tego zwyczajnie domagać.

Być może moje myślenie jest trochę naiwne.
A w miejscu "być może" dajemy "z pewnością".

Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #61 dnia: 10.02.2015, 23:36 »
Jarso, aby zacząc jakiekolwiek zmiany, trzeba się zjednoczyć, zebrać do kupy... Ta petycja może nas zjednoczyć i pokazać ilu nas tak naprawdę jest. Nie wiem co rozumiesz przez zmiany od podstaw - ale dla mnie to właśnie zmiana statutu i zobowiazanie ZG do jego przestrzegania. Ta petycja to wotum nieufności. Nie podpisanie jej (a zajmuje to z minute, dwie) jest tak naprawde równoznaczne z poparciem dla PZW. Jeżeli podpisów zebrano by 100 000 lub 200 000 - ZG nie miałby wyjścia jak zacząć sie liczyć z nami. Jeżeli bedzie to 5000 wędkarzy - to będa wiedzieli, że mogą robić cokolwiek im sie podoba.

Jak powiedział pewien mądry człowiek - nawet najdłuższa podróż zaczyna się od zrobienia pierwszego kroku. Mówienie tylko o podróży i  tym 'co jest potrzebne' niczego nie zmieni raczej, jest tylko mówieniem. Dosć duża róznica. No chyba, że planujesz jakis konkretny zamach :) 

Lucjan

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 11.02.2015, 10:04 »
Podpisalem
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline JARSO

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #63 dnia: 11.02.2015, 12:16 »
Pisząc o zmianach od dołu miałem na myśli to że w każdym kole wybory odbywają się co 4 lata a na zebrania chociaż prawo ma przyjsć każdy członek danego koła i wyrazić swoje niezadowolenie czy zgłosić wniosek przychodzi garstka i w większości dalej na stołkach zostaje beton. Na takich zebraniach przegłosowuje się najważniejsze kwestie związane z działaniem koła a co za tym idzie i też o łowiskach ,zarybieniach. W dalszej perspektywie z posród ludzi z każdego koła są wybierani delegaci na stołki w okręgach .Mając już w okręgu ludzi którzy myślą nie o jakiś profitach tylko naprawde o tym żeby jak najlepiej się działo nad naszymi wodami już można coś zmieniać.
A o tej petycji moze pochopnie napisałem że nic nie da też ją podpisze bo jak każdy myślący wędkarz chce się cieszyć tą pasją jak najdłużej. ;)

river

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 11.02.2015, 12:59 »
Ja petycje podpisałem bez mrugnięcia okiem jeszcze żone wpisałem :)
PZW jest chore i trzeba coś zmienić a to jest właśnie początek
Swego czasu w ramach składki PZW mogłem łowić na innych wodach  - np.jeziorach gdzie dwa z nich były dodatkowo płatne ( nie rozumiem tego bo płace prawie 200zł i jeszcze mam dopłacać? ) potem jak już w tych dwóch jeziorach ryb nie było to je wrzucili jako ogólnodostępne a składka ...wzrosła czyli jak  ludzie nie jeździli ( nie płacili) to jakoś pieniądze trzeba było i tak zdobyć....Ja się na takie coś nie godzę... Swoją drogą dla mnie to też jest trochę chore że do tej pory płaciłem pełną składkę a w 99% łowiłem na Warcie więc nie powinno to być jakoś rozwiązane że płacę za to z czego korzystam ? Jakby zliczyć te wszystkie składki są to potężne pieniądze  (gdzie one są ? )a oni jeszcze ryby sprzedają ???

Offline krisal

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 11.02.2015, 14:22 »
Na Rybomanii podpisałem razem z żoną.
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #66 dnia: 11.02.2015, 17:33 »
No niestety my jesteśmy w gorszej sytuacji - bo to nam dyktuje się warunki i nie mamy na nic wpływu. Nawet zebrania w kole niewiele dadzą, bo przepisy są odgórne, nie ma tu jak w UK, gdzie dany klub rządzi sie po swojemu. Dlatego sama petycja jest wazna, bo można się zebrać do kupy i powiedzieć nie. Samo PZW poczuje sie niepewnie - bo przy dużej ilości osób podpisanych pod petycją, nagle okaże się, że mają ciężko.
Przypomnę tylko, że rybactwem załatali potężna dziurę budżetową, straty WW... Jakby nie patrzeć - bez rybactwa musieli by zacząć sie reformować. Podobno okręgi i koła kasę mają, to tam na górze jest za mało na dostatnie życie, na diety, narady, zakrapiane obiadki. Kto wie czy PZW nie popełni błędu. Jakby nie patrzeć - cos zrobić muszą, prawdopodobnie znowu zaproponują aby 'podać' im projekty zmian. Jezeli natomiast będą dalej, na bezczelnego robic to co robią, to sprzeciw się zrobi tak wielki, że może i dokona się jakaś rewolucja.

Cały rejon Warmii i Mazur jest nastawiony negatywnie do PZW, masa wedkarzy z całej Polski również. A dostajemy co? Informację zamaskowaną, że rybactwa będzie więcej na wodach PZW, bo jest potrzebne. Czyli, że jeszcze mniej będziemy łowić. Najgorsze w takim wypadku to nie robić nic...
Spotkałem się z uwagą, że Wędkarski Świat i ta petycja to populizm, gra pod zdobycie publiki. Ale czy ktoś oprócz nich potrafi głośniej powiedzieć NIE? Jakby nie było, 600 000 osób jest strzyżonych ze składek niczym barany z wełny, i nie robi się nic...

Dlatego powinniśmy ją podpisywać. Nie myśl Jarso, że mam pretensje. Raczej zachęcam wszystkich do podpisania - zobaczmy przynajmniej co się wydarzy... Na pewno gorzej nie będzie przez samo podpisanie :)
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 11.02.2015, 17:49 »
Cały rejon Warmii i Mazur jest nastawiony negatywnie do PZW, ...

No nie do końca. W olsztyńskim PZW komercyjnych odłowów się nie prowadzi, jeśli się nie mylę. Oczywiście potracili w takim razie większość wód, zostawiając tylko te małe. Na Warmii Panowie Gospodarze Rybaccy są naszym Public Enemy (przynajmniej moim). :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #68 dnia: 11.02.2015, 19:50 »
Podpisałem od razu jak przeczytałem. Związek PZW to związek nasz wszystkich wędkarzy którzy do niego przynależymy, nie ma lepszych gorszych. Łączy nas wspólna pasja i w takich sytuacjach nie powinniśmy się zastanawiać czy to coś zmieni tylko być pewnymi czego chcemy i to pokazać. 

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #69 dnia: 14.02.2015, 19:45 »
W marcowym wydaniu WŚ jest sporo na temat odlowow sieciowych
Zamieszczam mapkę z gazety
Na czerwono okregi gdzie lowi się sieciami . Dodatkowo symbol GW gdzie wprowadzono gorne wymiary na ryby drapieżne.
Pozdrawiam - Gienek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #70 dnia: 14.02.2015, 19:46 »
cd
Pozdrawiam - Gienek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 29.04.2015, 13:27 »
No i koledzy z WŚ złożyli petycję na ręce pana Prezesa. Blisko 8200 podpisów. Nie obyło się bez małego skandalu.
Nie będę nawet tego komentował. Więcej szczegółów tutaj:
https://wedkarskiswiat.pl/petycja-stop-sieciom-w-pzw-zlozona,n,79

river

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 29.04.2015, 13:35 »
Nie wiem nie znam się zarobiony jestem!

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #73 dnia: 29.04.2015, 13:49 »
Musimy coś zrobić,bo inaczej ten beton za nasze ciężko zarobione pieniądze będzie dalej nas robił w balona.Co śmieszniejsze za moje pieniądze wynajmie adwokatów i przy. pozwie mnie do sądu.To jakaś paranoja.Mam na myśli tych panów z petycją.Panowie nie lekceważcie tego,tak dalej być nie może.Nikt za nas tego nie zrobi.

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #74 dnia: 29.04.2015, 14:03 »
Twardziel z tego prezesa  :P Ale poważnie. Mało tych podpisów. Nic się nie wskóra. Widać wędkarze w naszym kraju wolą zachować status quo. Półtora tygodnia temu byłem świadkiem, jak żony miejscowych wędkarzy przychodziły do nich z reklamówkami i zabierały ryby. Z rozmów, których byłem świadkiem, bo krzyczeli do siebie przez staw, dowiedziałem się, że żaden z nich nie ma pracy (w sumie 9 chłopa). Zresztą szlag mnie trafiał przez ten hałas. Uważam, ze kwestia tzw. mięsiarstwa jest rezultatem beznadziejnej sytuacji materialnej tego typu osób. Inną sprawą jest oczywiście mentalność tych ludzi, osadzona w PRL-u i nijak nie przystająca do dzisiejszych czasów. W wielu wypadkach pewnie lepiej im nic nie zarobić i się nie narobić, niż się narobić i niewiele zarobić. Ciężki temat.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.