Autor Wątek: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM  (Przeczytany 72817 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM
« Odpowiedź #90 dnia: 29.04.2015, 22:26 »
A ja myślę,że następny zlot powinniśmy zrobić na ul.Twardej 42. To jest w centrum Polski,dobry dojazd więc nie powinno być kłopotów. Ewentualnie spacer na Wiejską.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #91 dnia: 29.04.2015, 22:36 »
Żeby nas zaczęli słuchać, od 1stycznia 2016 r. nie opłacamy składek.Po dwóch,trzech miesiącach z braku napływu gotówki inaczej by śpiewali,prezesunio nie straszył by sądem.

Ja sądzę, że to jedyne wyjście, które pozwoliłoby na natychmiastową zmianę. Może zamiast pisać petycję, warto by było rozpocząć akcję obywatelsko-wędkarskiego bojkotu PZW, który polegałby na nawoływaniu do nieopłacenia składek na 2016 rok.

Jeśli taka akcja powstanie, to już teraz deklaruję swoje uczestnictwo.

Zdziwiło mnie, że pan prezes ma tylko 2 sekretarki. U nas prezes okręgu też ma dwie.

Głosów mało. I tak więcej niż się spodziewałem. Brałem już udział w kilku takich petycjach, więc wiem jak to wygląda.
Większość wędkarzy nie korzysta z internetu. Do tego jeszcze dochodzi brak wiary w powodzenie jakichkolwiek akcji. Stagnacja, pasywność, rezygnacja.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #92 dnia: 29.04.2015, 22:40 »
Macie rację. Gdyby nie to, że lubię czasem połowić na rzekach to bym absolutnie nie opłacał już składek PZW. Wystarczyłyby mi komercje i jakieś małe stowarzyszenie z kilkoma stawami (kilkanaście lat temu mieliśmy okazję z kumplami wydzierżawić na wiele lat fajny staw - za małą kasę ok. 45 minut jazdy - trzeba było to zrobić :( ).
;)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #93 dnia: 29.04.2015, 22:55 »

Zdziwiło mnie, że pan prezes ma tylko 2 sekretarki. U nas prezes okręgu też ma dwie.

Ponieważ prezes okręgu, a więc mający na głowie sprawy tylko jednego okręgu, ma 2 sekretarki, a prezes ZG ma na głowie sprawy wszystkich okręgów, okręgów zaś jest 44, dlatego proporcjonalnie do spraw na głowie, prezes ZG powinien mieć sekretarek 88. ;) ;) I tego się trzymajmy.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 29.04.2015, 22:59 »
Czyli nie można mu zarzucić niegospodarności.

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #95 dnia: 29.04.2015, 23:03 »
Czyli nie można mu zarzucić niegospodarności.
Może się przemęcza po godzinach i odwala robotę za 86 nie zatrudnionych sekretarek, za połowę ich pensji ;)
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #96 dnia: 29.04.2015, 23:19 »
Panowie - petycja pokazała, że jeszcze sporo pracy nas czeka 'u podstaw'. Wędkarze chyba jeszcze nie rozumieją, że pewne rzeczy nie zmienią się same z siebie. Petycja jest klęską swojego rodzaju Wędkarskiego Świata, bo pokazuje, że zaledwie co 10 czytelnik ją podpisał.

Trzeba zacząć mocniej namawiac swoich znajomych aby 'otworzyli' oczy i wykonali tak drobny gest jakim jest podpisanie takiej petycji, aby nie bali się zabierać głosu. Trzeba 'pobudzać' innych do działania.

Należy przede wszystkim zaś działac wspólnie, takie inicjatywy podjęte przez jedna gazetę samotnie są obarczone mocnym ryzykiem. Niestety, 8000 głosów to klęska tak naprawdę. Ale przynajmniej pokazuje to gdzie i w jakim miejscu jesteśmy. Logarytm - masz rację, że WŚ postąpił nierozważnie...
Cóż, jak na razie 1:0 dla PZW. Ale jedna przegrana bitwa nie oznacza przegranej wojny :D
Lucjan

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 29.04.2015, 23:37 »
Jednak są i plusy.  Pokazali nam dosłownie jak nas mają głęboko w d...
Może teraz do niektórych dotrze wreszcie,że trzeba coś zacząć robić,a nie tylko narzekać.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #98 dnia: 30.04.2015, 09:22 »
:bravo: :bravo: :bravo:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #99 dnia: 30.04.2015, 11:37 »
Trzeba dużo zdziałac poniewaz problem tkwi w tym, że wielu wędkarzy ma odłowy gdzieś. Na wielu wodach nie ma rybaków - i wydaje sie im, że to nie jest ich sprawa. Jednak własnie łupienie Mazur powoduje, że ZG ma kasę - nie będzie zmieniać w ogóle swojej polityki. Tak więc właśnie walcząc o sprawę innych, można pomóc samemu sobie.
Trzeba tu zrozumienia, spojrzenia na sprawę jako system zależności.

Co boli to fakt, że okręg mazowiecki ma masę czonków - i ci właśnie nie uaktywnili się w wystarczającej liczbie. Nie wiem czy jest jakiś bardziej bezrybny okręg, na liczbę samych wędkarzy nakłada się jeszcze działalność rybaków. Tylko z tego okręgu powinno być 8000 głosów!
Lucjan

river

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 30.04.2015, 11:48 »
Luk

A kanał Żerański? Jakie bezrybie ;)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 30.04.2015, 13:20 »
Luk

A kanał Żerański? Jakie bezrybie ;)
Kanał?  Jest jednym z najbardziej kontrolowanych łowisk w okręgu. Zwykły wędkarz ma marne szansę na łowienie. Lepsze odcinki są oblegane przez zawodowców. Są tam bardzo często zawody,więc z racji tego jest tam ograniczony dostęp. Większość ryb jest wypuszczana,może dlatego,że królują ukleje. Nie ma odłowów itd.
Jest to tylko wyjątek potwierdzający regułę.
River może zdradzisz swoją super miejscówkę na Mazowszu na wodach Pzw. Będziesz po kilku latach miał "eldorado".

river

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 30.04.2015, 13:25 »
To był żart ?

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #103 dnia: 30.04.2015, 13:34 »
Naczytałem się jakiś czas temu o tym jak to odłowy sieciowe są ważne do odpowiedniego zarządzania zasobami pogłowia ryb w wodach PZW i powiem Wam, że jako laik w tej materii, zostałem przekonany tymi słowami. Natomiast jako osoba, która na codzień ma styczność z zarządzaniem i podejmowaniem decyzji byłem bardzo rozczarowany taką polityką PZW, bo skoro odłowy mają sprzyjaać wzrostowi pogłowia ryb w wodach i poprawie ich kondycji, to ja się pytam dlaczego takie odłowy nie są jawnie prowadzone, np pod kontrolą organizacji społecznej?
Myślę, że można wiele godzin dyskutować merytorycznie o celowości i zasadności odłowów sieciowych, natomiast prawda jest taka, że jeśłi nie będzie ryb w wodach PZW to poprostu pozostaną same komercje i przyjdzie nam tylko na takich łowiskach łowić. Niestety w Polsce są ludzie, którzy patrzą tylko na siebie i nie interesuje ich inny człowiek, tak więc jaak możemy wymagać od nich aby przejmowali się rybami i przyszłymi pokoleniami wędkarzy. Przyznam Wam szczerze, że mój teść cały czas nie może zrozumieć po co jeżdżę na ryby i je łowię, skoro ich nie zjadam. I nie da mu się przetłumaczyć, że właśnie samo łapaanie sprawia mi najwięccej frajdy i gdybym mógł, to znaczyłbym złowione ryby, aby móc złapać tą samą rybę kilka razy i patrzeć jak rośnie :).
Robert

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 30.04.2015, 13:42 »
To był żart ?
Sory. Nie załapałem
Ja już weekendem żyję.